Betoverende tips voor het eerste weekend van de herfstvakantie

Dit weekend

Door Willemijn – Jippie! De herfstvakantie is begonnen. De kids zijn een weekje vrij dus genoeg tijd voor leuke uitjes. Kiezen wordt moeilijk, want er is niet alleen dit weekend, maar ook de rest van de week héél veel te doen in en rond Den Haag. Voor een paar leuke tips voor de Herfstvakantie kijk je op mijn speciale herfstvakantiepagina. De leukste tips voor dit weekend vind je hieronder. Heel veel plezier en een fijne herfstvakantie gewenst!

Zaterdag en zondag

De Betovering: kunst voor kids (Diverse locaties in Den Haag)

Dit weekend barst festival de betovering los. Hét grote kunst- en cultuurfestival in en Den Haag voor kids met ruim 500 (!!) voorstellingen, films, workshops en straattheateracts in theaters, bibliotheken musea en op straat. De keuze is overweldigend. Om je vingers bij af te likken. Op de speciale betoveringspagina van ranja en rosé lees je onze top-tips van dit festival.

Generation Discover Festival (Malieveld)

Houden jouw kids van wetenschap en techniek? Wil je wel eens kijken naar Professor “Big bang bart” en zijn grappige en spannende experimenten? Kun je een dienblad met ranja omdraaien zonder dat de ranja eruit valt? Of wil jij wel eens afwasmiddel zien branden? Dat kan allemaal bij ddeze ggrappige en klunzige slimmerik. je ziet zijn optredens en héé’l veel meer tijdens festival Generation Discover op het malieveld in Den Haag. Hoe werkt een raceauto? wat is een ‘sink-hole’, hoe schiet je een raket af? Of maak een rondje in het reuzenrad. Ervaar het allemaal dit weekend op het Malieveld. En trouwens: de toegang is gratis.

Generation Discover

Duik in een onderwater wereld bij Sea to See (MegaStores)

Vanaf dit weekend kunnen je kids (gratis) kennismaken met de onderwaterwereld. van 19 oktober tot 3 november zie je in megastores Den Haag de ‘onder water’ verkenningstour ‘Sea o See’. Tijdens de 45 minuten durende tour worden kinderen uitgedost als matrozen. Zij krijgen een rondleiding langs een interactieve expositie en stappen aan boord van een historisch schip en een duikboot waar zij een duik nemen in de onderwaterwereld. De toegang is gratis. Wel dien je je van tevoren aan te melden. Doe dat hier.

Japanse Tuin (Clingendael)

Ook dit weekend kun je nog genieten van de mooiste en grootste Japanse tuin van Nederland. In het prachtige park Clingendael. De tuin is na dit weekend nog slechts 1 week open.. Je kunt genieten van de mooiste herfstpracht, een serene sfeer (op de rustiger momenten) en een lekkere wandeling. Helaas is het theehuis niet meer geopend. Maar niet getreurd, het blijft een heerlijk park om een zaterdag of zonnige zondag te bezoeken.

Praktisch: De ingang van Park Clingendael vind je aan de Wassenaarseweg in Den Haag bij de Laan van Clingendael. De tuin ligt midden in het park. Je kunt hier alleen lopend komen. In de tuin zijn buggy’s en kinderwagens niet toegestaan.

Dino’s in Duinrell (Wassenaar)

Je las er deze week misschien al over op ranja en rosé sinds afgelopen week zijn er 14 dino´s losgelaten in Duinrell. Jij kunt op onderzoek om ze allemaal te vinden. maar pas op…. ze zijn gevaarlijk. De dino´s vind je de gehele herfstvakantie (tot 1 november in Duinrell.

Dino's in Duinrell

Schaatsen bij MingleMush (Den Haag)

Krijg jij – ondanks het aanhoudend mooie weer – zin in de herfst of misschien wel de winter? Dan wordt het tijd voor een bezoek aan MingleMush. Hier ligt sinds afgelopen weekend namelijk een prachtige echte ijsbaan. Kinderen kunnen er leren schaatsen. Of je neemt ze (alleen op zondag!) mee naad Mingle-for-Kids.

Sea Sights festival (Scheveningen)

Sea Sights Festival is het innovatiefestival aan en over de kust. Een leuk onderdeel van het festival is de Sea Sights Expo – zaterdag en zondag – op de Scheveningse boulevard, ter hoogte van de Pier. Ondernemers, kunstenaars, studenten en andere ‘Willy Wortels’ presenteren in 10 zeecontainers hun toekomstidee voor onze kust. Het gehele weekend zijn er diverse leuke demonstraties en is er een speciaal kinderprogramma in samenwerking met ‘de Betovering’ en ‘Plastic Circle’.

Lets dance – dansende bollen in de branding (Scheveningen)

Dit weekend drijft er iets vreemds in de zee, ter hoogte van de Scheveningse bouklevard. Landschapskunstenaar Bruno Doedens presenteert na Ringen aan Zee een nieuw project op Scheveningen: Lets dance. Zo’n 75 bollen dansend en bewegen op de deining van de zee, bij eb op het zand, bij vloed in de zee. Deze ‘buiten expositie’ maakt deel uit van het Sea Sights festival. Er zijn geen kosten verbonden aan de bezichtiging.

Credits: Feest aan Zee Lets dance – Bruno Doedens

Herfstvakantie in Archeon (Alphen aan de Rijn)

Tijdens de herfstvakantie is er in Archeon van alles te doen. Ontdek de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen. Doe mee met het zwaardvechten, boogschieten of maak vuur met een touwtje of een kaars van bijenwas. Word een echte Romein en doe mee met het exerceren en maak de mooiste fibula voor in je sjaal. Geniet aan het einde van de dag van de gladiatoren en kies je favoriete gladiator.

Speurtocht Meijendel (Wassenaar)

Kom op verkenning in Meijendel tijdens de herfstvakantie. Ontdek de bomen van het bos en hun bijbehorende bladeren, vruchten en leer welke dieren daarvan smikkelen. En wie weet, misschien ontmoet je de hoofdrolspelers in deze speurtocht wel in het echt.

Nieuw: Treed in de voetsporen van Willem van Oranje (Delft)

Vanaf dit weekend kun je naar de nieuwe tentoonstelling: ‘Willem Alexander is hier!’ Museum Prinsenhof Delft zet deze Nederlandse beroemdheid in de schijnwerpers met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!. Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een paar jaar later vlucht Willem van Oranje naar Delft om uit handen van de Spanjaarden te blijven. Hij neemt zijn intrek in ‘het Prinsenhof’ in Delft. Museum Prinsenhof pakt groots uit en brengt een belangrijke hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis tot leven. Een leerzame en leuke tentoonstelling.

Willem van Oranje

Credits: Museum Prinsenhof

Heel veel leuke films (Diverse locaties)

Deze vakantie zijn er tal van leuke films te zien in diverse theaters in Den Haag. Via de Betovering kun je bijvoorbeeld naar Buurman & Buurman, Casper en Emma of de Buurtspion. Drie heerlijke kinderfilms die de hele week te zien zijn. Of ga naar de mini-bioscoop: ‘in het diepe’ in eveneens het  Filmhuis Den Haag. Tijdens Festival de Betovering is de gratis mini-bioscoop in het Filmhuis te vinden in studio A. Hier geniet je continue van de leukste ‘zwembadfilms’. Alle filmpjes hebben ‘zwemmen/ het zwembad’ als thema en zijn geschikt voor kinderen. De toegang is gratis. De voorstelling is doorlopend van 10-16 uur.

Superjuffie

Heb jij de film Superjuffie al gezien? Wij gingen vorige  week naar de voorpremière en hebben genoten. Deze heerlijke Nederlandse film draait in verschillende bioscopen in de regio. In Den Haag zie je hem bij Pathé. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke kinderfilms deze herfstvakantie.

Zin in een overweldigende filmervaring? bezoek dan ‘Pandas, a new story’. Deze heerlijke knuffelbare film draait sinds een aantal dagen in Omniversum. Wij gingen kijken en genoten.

Opening van SnowWorld in Zoetermeer

Zin om een middag te skien? In Zoetermeer kun je vandaag en morgen tegen gereduceerd tarief de piste op. Tijdens de opening van het skiseizoen is het natuurlijk feest. Je koopt een strippenkaart en daarmee voor 12,50. Voor de 10 strippen kun je leuke dingen doen, zoals skien, boogschieten, tubeglijden, een proefles nemen of apfelstudel maken.

Praktisch: Het wintersportseizoen bij SnowWorld wordt feestelijk geopend op zaterdag en zondag tussen 10 en 17 uur. Informatie en strippenkaarten koop je online.

Afbeeldingsresultaat voor snowworld

Maak een griezelbox in Science Centre Delft

Wie laat jij schrikken op Halloween? Tijdens de Griezelbox workshop in Science Centre Delft maak je een ‘snoepdoosje’ voorzien van je eigen ‘Creepy Crawler’ (eng insect). Laat daarna je omgeving goed schrikken, bijvoorbeeld tijdens Halloween.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Deze workshop is voor kinderen vanaf 9 jaar en kost €5 bovenop de entreeprijs.

Zaterdag

Pim en Pom dag in het Kinderboekenmuseum

Zijn je kids ook fan van Pim en Pom? Ga dan vandaag naar het Kinderboekenmuseum. Daar is namelijk een ´Pim en Pom dag´. Pim en Pom willen een groot feestgeven, maar kunnen ze dat wel?  Zing en swing mee met deze vrolijke vertelvoorstelling. Na afloop kun je met de twee vriendjes op de foto en ze een pootje geven. Daarnaast is er ook nog een workshop in het Verhalen-lab waar je een Pim en Pom stempel kunt maken.

logo_PP_2010_NL

Boekenmarkt bij Anglican Church of St. John and St. Philip

Zaterdag van 10-15 uur is er een grootse boekenmarkt met duizenden tweedehands boeken bij de Anglicaanse kerk in de Indische buurt. Daarnaast zijn er koffie, thee en Engelse cakejes voor het goede doel. Terwijl jij lekker snuffelt naar mooie (kinder) boeken kunnen je kids heerlijk spelen in de tegenover gelegen zandspeeltuin – één van de leukste van Den Haag.

Opening Hooiberg Buytendelft

Bij kinderboerderij Buytendelft hebben ze in de geitenwei een hooisschuur gebouwd. Deze wordt geopend met een feestje. Dit is een plek workshops, leuke bijeenkomsten of voorstellingen. Vandaag kun je een kijkje gaan nemen. Bijvoorbeeld tijdens voorstelling  Gertje en kriekje op de boerderij. Maar ook kun je weer ponyrijden, popcorn poffen boven het vuur, luisteren naar een mooi voorleesverhaal of gratis spelen in de speeltuin. En omdat je van spelen en luisteren honger krijgt is er een speciale aanbieding: kinderpannenkoek met ranja voor slechts 5 euro.

Praktisch: Alle informatie over de deze dag en over de voorstelling vind je op de site van de kinderboerderij.

 

Workshop spinnen knutselen

In Wateringen kun je gezellig winkelen. Vooral de speelgoedwinkel is een aanrader. Vandaag kun je hier deelnemen aan een gratis workshop spinnen knutselen. De knutselworkshop vindt tussen 13.30 en 15.30 uur plaats in de hobbyserre achter in de winkel. Ieder kind mag één spin knutselen en mee naar huis nemen. Deelname is gratis.

Vleermuizentocht

Vanaf Boerderij ’t Geertje vertrekt vanavond een spannende excursie. Samen met een gids en een echte batdetector kun je gaan zoeken naar vleermuizen. Ze laten zich niet graag zien, maar zijn er wel derdgelijk. De kans om ze echt te zien vliegen

Praktisch: Om mee te lopen met de excusrie moet je om 19.30 uur op boerderij ’t Geertje. Je betaalt een bijdrage (cash) van 3 euro per persoon.  Alle informatie vind je hier.

Maak je eigen middeleeuws speelgoed

Kinderen spelen, ze leren namelijk heel veel door lekker te spelen. Dat is niet alleen van nu, maar ook in de Middeleeuwen. Vandaag kunnen kinderen van 6 tot 9 jaar leren waar de kinderen toentertijd mee speelden. En natuurlijk is dit dé kans om zelf middeleeuws speelgoed te maken.

Praktisch: Kinderen tussen 6 en 9 zijn welkom in bibliotheek Escamp voor deze workshop. De workshop is gratis te bezoeken, maar je moet wel even reserveren via 070 353 80 30. De workshop begint om 14 uur en duurt een uur.

Flessenpost in Bibliotheek Haagse Hout

In de bibliotheek Haagse Hout ben je ook van harte welkom om te knutselen. Hier kun je namelijk de mooiste flessenpost maken. Een liefdesbrief, een uitnodigen, een gedicht of een tekening. Alles wat je aan iemand wilt vertellen kan in een fles. En die fles kun je natuurlijk prachtig versieren. Aan de hand van het boek Eiland in de Drup wordt deze workshop gegegven.

Keila is de hoofdpersoon van Eiland in de Drup. Haar eiland overstroomt en ze gaat op reis om het te redden. Onderweg ontdekt ze een magische regenplas, een doorgang naar een onbekende plek.

Praktisch: Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom in bibliotheek Haagse Hout voor deze workshop. De workshop is gratis te bezoeken, maar je moet wel even reserveren via 070 385 75 50. De workshop begint om 14.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

De Vrekkin

Afgelopen week schreef ik al een bericht over De Vrekkin. Deze familievoorstelling van NTjong gaat dit weekend in premiere. Voor de voorstelling van vanavond zijn nog kaarten beschikbaar. Wees er snel bij, want de zaal zit al heel vol. Wil je weten waarom jij De Vrekkin wilt gaan zien? Lees dan snel deze blog.

Credits: HNT/ Vrekkin

Zondag

Dirk Scheele in het Paard

Dirk Scheele is natuurlijk een fijne zanger voor kinderliedjes. Meestal zie je hem in het theater en kunnen de kinderen bijna niet blijven zitten op hun stoelen. Zondag kun je zijn optreden gaan zien in Het Paard. Hoe leuk is dat! Een kinderpopconcert in een poppodium. De kans om echt uit je dak te gaan!

In deze voorstelling komen alle genres voorbij, van rock & roll en blues tot pop en wereldmuziek. Maar dan op z’n Dirks natuurlijk. Verzoeknummertjes? Kom maar op!

Praktisch: De voorstelling begint zondag om 14 uur. Kaarten zijn nog beschikbaar en koop je online op de site van Het Paard.

Ga op paddenstoelenexcursie in Leiden

Paddenstoelen zijn en blijven een geheimzinnig natuurverschijnsel. Wil je meer over paddenstoelen en zwammen weten ga dan met de IVN mee op excursie.  Tijdens de excursie zul je heel veel paddenstoelen zien. Er zijn paddenstoelen met  bijzondere namen, zoals dodemansvingers en judasoren. Waar werd de tonderzwam voor gebruikt? Je komt het te weten in deze excursie.

Praktisch: De excursie start zondag om 14 uur. Het duurt anderhalf tot twee uur. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom, maar moeten echt interesse hebben in de natuur en in paddenstoelen. Ook moeten de kinderen begeleid worden door een volwassene. De excursie begint bij De tuin van de smid in Leiden.

Wat een keuze! ga er lekker op uit en geniet. Veel plezier dit weekend en een fijne vakantie.

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Op het moment van publicatie waren er nog kaarten beschikbaar voor alle voorstellingen.

Delen:


Bekijk op kaart

Betoverende tips voor het eerste weekend van de herfstvakantie

Den Haag, Malieveld, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart