Weekend van de Wetenschap (7 en 8 oktober)

Weekend van de wetenschap
Dit weekend

Door Willemijn – Dit weekend is Weekend van de Wetenschap. En dat betekent dat je niet alleen heel veel kunt leren, maar dat je ook op plekken kunt komen die normaal gesloten zijn voor publiek. Om het hele programma te zien kun je het beste even op de site van Weekend van de Wetenschap kijken. Maar om het je gemakkelijk te maken heb ik een overzicht gemaakt van 7 leuke plekken om te bezoeken.

Sterren kijken vanaf een flat in Rijswijk

Dit is echt een uniek uitje! Want nergens ter wereld is een sterrenwacht bovenop een flat van 12 verdiepingen gebouwd met een groot dakterras, van waar je naar de sterrenhemel kunt kijken. Behalve bij ons in de buurt. Want deze unieke plek staat in Rijswijk. Aanstaande zaterdag tussen 20 en 22 uur is de koepel met een diameter van 3 meter geopend. Dat betekent dat je door de grote telescoop naar diverse hemelobjecten binnen en buiten het zonnestelsel kunt komen kijken. Voor meer informatie kijk op de site van het weekend van de wetenschap.

Praktisch: Je vindt de Sterrenwacht Rijswijk op de Petronella Voûtestraat 389-A in Rijswijk. De openingstijden zijn van 20uur tot 22 uur. Je betaalt 4 euro entree.

Weekend van de wetenschap

Leer zelf over micro-organismen in het Omniversum

In de film Amazing Caves gaan twee wetenschappers in grotten op zoek naar minuscule organismen die leven onder meest extreme omstandigheden, zoals in de kou, het zoute water, extreme hitte en in grotten. Deze micro-organismen kunnen wel eens de sleutel zijn tot nieuwe medicijnen. Deze avontuurlijke grootbeeldfilm laat zien dat wetenschap zeker niet saai is.

Voor het weekend van de wetenschap ga je na het bekijken van de film zelf spannende experimenten uitvoeren en ontdek je meer over micro-organismen. Bijvoorbeeld met het experiment Koud Kunstje, waarbij je het effect van vrieskou ontdekt op verschillende vloeistoffen. Of het experiment Geef ze door, dat laat zien hoe ver micro-organismen kunnen reizen via je handen.

Praktisch: Deze workshops zijn gratis in combinatie met een geldig ticket voor het Omniversum. Je vindt het Omniversum aan de President Kennedylaan 5 in Den Haag. Kijk op de site voor de tijden dat de film draait.

 

Amazing Caves 2

Amazing Caves

 

 

Gif in de natuur in de Hortus Botanicus Leiden

Maak kennis met de wereld van gif! Wetenschappers van Naturalis zijn dit weekend te gast in de Hortus Botanicus om je mee te nemen in de wereld van gif.

Vier wetenschappers onthullen de geheimen van allerlei soorten gif die je zomaar kunt tegenkomen, zelfs in de Hortus Botanicus van Leiden. Zo neemt wetenschapper Nicole de Voogd je mee in wereld van bijzondere giftige dieren, namelijk sponzen, laat wetenschapper Menno Reemer je alles zien over bijen en vertelt wetenschapper Eulalia Gasso Miracle dat lieveheersbeestjes niet altijd zo lief zijn als hun naam suggereert. En in de wereld van gif kunnen paddenstoelen niet ontbreken, daarvoor kun je langs bij wetenschapper Jorinde Nuytink, die alles van giftige zwammen weet. Ook kun je deelnemen aan rondleidingen langs giftige planten en paddenstoelen in de hortus. En er is een  Doe en Ontdekpunt Gif! Hier kun je giftige opgezette dieren van dichtbij bekijken, zoals schorpioenen, vogelspinnen, slangenhuiden schedeltjes. Heb jij je favoriet gevonden, teken deze dan zo goed mogelijk na.

Praktisch: De Hortus is geopend van 11 tot 17 uur. De activiteiten zijn gratis bij een geldig toegangsbewijs voor de Hortus (museumkaart is geldig). Je vindt de Hortus Botanicus Leiden aan het Rapenburg 73 in Leiden. Kijk voor het programma op de site van Weekend van de Wetenschap.

Weekend van de wetenschap

 

Wetenschap in ziekenhuis LUMC in Leiden

Is jouw kind in de wieg gelegd om dokter of verpleegkundige te worden? Dan is de open dag van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een aanrader. Tijdens deze dag zijn dokters, verplegers en onderzoekers van meer dan 20 afdelingen uit het LUMC aanwezig om jou mee te nemen in de medische wereld. Bekijk bijvoorbeeld van heel dichtbij hoe mooi een oog is, kruip achter de microscoop en neem een kijkje in de kleurrijke wereld van dit bijzondere orgaan. Test hoe goed je gehoor is en leer zelf buisjes te plaatsen! Kijk snel op de site van het Weekend van de Wetenschap welke afdelingen je kunt bezoeken en wat er te doen is.

Praktisch: De opendag van het LUMC is zondag 8 oktober van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis. Kijk snel naar het programma. Je vindt het LUMC op de Albinusdreef 2 in Leiden.

Weekend van de wetenschap

Weekend van de wetenschap

Hologrammen in Science Centre in Delft

Dit weekend presenteert kun je in Science Centre Delft kijken bij een unieke pop-up tentoonstelling over Holografie. Ervaar hoe mooi holografie is! Wat zijn hologrammen precies en hoe maak je ze? Wat kun je er mee? En helemaal leuk is het om je eigen hologram te maken. Tijdens het Weekend van de Wetenschap laat Science Centre Delft je naast de hologrammen tentoonstelling graag de collectie van het Science Centre zien. Bij elke tentoonstelling vindt een leuke workshop plaats.

Praktisch: Science Centre Delft is op 7 en 8 oktober van 11 tot 17 uur geopend. De workshops behorend bij de tentoonstellingen worden alleen op zondag 8 oktober aangeboden. Extra leuk is dat je op zondag 8 oktober het museum ook nog eens gratis mag bezoeken. Je vindt het museum op de Mijnbouwstraat 120 in Delft.

Woensdag 12 juli 6

Hoe bewaar je boeken?

In de Koninklijke Bibliotheek wordt alles wat er in en over Nederland wordt gepubliceerd bewaard. En dat is niet een stapeltje papier, maar dat is inmiddels 115 kilometer aan boeken, kranten en tijdschriften. Maar papier is lekker voor wormpjes, schimmels en zilvervisjes. Tijdens deze lezing, die geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 10 zie je hoe de KB de strijd aan gaat met deze beestjes. Welke preventieve acties ondernemen ze om erfgoedeters zoals zilvervissen, houtwormen en Aspergillus Niger uit de magazijnen te weren? En hoe komen ze erachter om welke insecten en schimmels het gaat? Deze worden tijdens de presentatie (letterlijk) onder de loep genomen.

Praktisch: Deze lezing is gratis te bezoeken, maar je moet je wel even aanmelden via deze link. Je kunt om 12 uur en om 13 uur komen luisteren. Het verhaal duurt ongeveer drie kwartier. Je vindt de Koninklijke Bibliotheek aan de Prins Willem-Alexanderhof 5
in  Den Haag. Voor deze activiteit dien je je aan te melden.

Weekend van de wetenschap

Bezoek een TNO locatie in Den Haag of Leiden

Dit jaar bestaat TNO 85 jaar. Dit jubileum is aanleiding om de deuren van een aantal TNO-locaties te openen voor het publiek. Iedereen is op deze dag van harte welkom om samen met TNO te vieren dat we al 85 jaar werken aan slimme, duurzame en inspirerende innovaties voor de maatschappij. Wel moet je je even aanmelden via de site van TNO.

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart