Toffe weekendtips voor 11 en 12 november

Weekendtips 11 en 12 november openingsbeeld
Dit weekend

Door Willemijn – Het weekend is weer begonnen! En voor een weekend in november is er heel veel leuks te doen. Ik ben op zoek gegaan naar de leukste lampionoptochten, maar je kun ook gaan schaatsen, naar kinderpop, griezelen met heksen en veel meer. Geniet van je vrije tijd en trek er lekker op uit met de kids. Veel plezier!

Zaterdag

vandaag Sint Maarten

Vandaag 11 november is het Sint Maarten. Ondanks dat het hier in het westen niet zo groots gevierd wordt als in sommige delen van Noord Nederland komen er wel elk jaar mooie Sint Maartenvieringen bij. Zo kun je op heel veel plaatsen Sint Maarten vieren. Ranja en Rosé heeft drie leuke vieringen voor je uitgezocht.

Groot: Emma’s Hof

Zo kun je in het Emma’s Hof genieten van lampionnetjes, warme chocolademelk en glühwein, een prachtig verhaal en gezelligheid. Om deel te nemen verzamel je hier vanaf 18.00 uur in de tuin. Er wordt om 18.00 uur en 18.30 uur een mooi verhaal verteld dus zorg dat je op tijd bent. Het einde is rond 19.30 uur.

Lampion - Bron Emmas Hof

Bron: Emma’s Hof

Groter: Statenkwartier en Huygenspark in Den Haag en De Zoete Aarde in Zoetermeer

In het Statenkwartier wordt, het liefst met zelfgemaakte lampionnen, een rondje gelopen vanaf 18.20 uur. De ronde is van het Prins Mauritsplein via de Prins Mauritslaan, Frankenslag, Statenlaan, Frederik Hendriklaan, Antonie Duyckstraat, Jacob Hopstraat en Van den Eyndestraat naar het Frederik Hendrikplein, waar de lampionnenstoet om 19.30 aankomt. Alle kinderen die meelopen ontvangen na afloop een kleurplaat, speciaal gemaakt door Maarten Ruijters. De 15 kinderen met de mooiste lampionnen zullen beloond worden met een tekenworkshop onder zijn leiding op woensdag 15 november.

Blogger Sanne heeft nog als tip de Sint Maartenviering in buurttuin De Zoete Aarde in Zoetermeer. Je kunt natuurlijk Sint Maarten vieren door bij iedereen aan te bellen met een mooi liedje, in ruil voor een snoepje, maar het kan ook eens anders. Want bij Sint Maarten hoort namelijk ook een prachtige verhaal. In buurttuin De Zoete Aarde kun je ademloos luisteren als Pauline Delfos-Schram van Silvester dit prachtige verhaal zal vertellen. De Sint Maartenviering begint om 18 uur. Deze tuin bevindt zich op de broekwegzijde 195 in Zoetermeer. Wel op de fiets komen, want er is geen parkeerplek.

Ook in het Huygenspark kun je met je lampion terecht. Hier zijn alle ondernemers en bewoners gevraagd om hun park zo mooi mogelijk te verlichten. Het feest begint hier om 18 uur met de opvoering van de legende van Sint Maarten en het ontsteken van een echt vreugdevuur. Hierna gaan de kinderen een lampionnentocht lopen. Als afsluiting is er warme chocolademelk voor de kinderen en voor de ouders is er glühwein.

Sint Maarten – Grootst: Voorburg

Wil je Sint Maarten groots vieren? Ga dan naar Voorburg. Want hier is Sint Maarten de beschermheilige. Er is een Sint Maartenbasisschool, een Sint Maarten scouting  een Sint Maarten Middelbare school en een St. Martinuskerk. Daarom wordt het Sint Maartenfeest als sinds 1950 hier uitgebreid gevierd. Dit jaar dus voor de 67 ste keer. Om 18.30 uur vertrekt de stoet van Oosteinde / ingang Vlietwijck. Twee Muziekkorpsen en de politie begeleiden de optocht. Omstreeks 19.00 uur komt de stoet aan bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde. En dan wordt het echt bijzonder. Want bovenin de toren, op het bordes verschijnt Sint Maarten als Romeins ridder. En deze stoere ridder moet natuurlijk toegezongen worden met verschillende Sint Maarten liedjes. Naar beneden gekomen wordt Sint Maarten op het voorplein welkom geheten door de Burgemeester van Leidschendam-Voorburg en worden er appeltjes uitgedeeld aan de kinderen appeltjes uitgedeeld.

Cool Event – Schaatsen in Scheveningen

De winter staat voor de deur. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog wel even moet wennen aan de kou. Maar als ik dan zie dat in Scheveningen op het Kurhausplein weer geschaatst kan worden op het Cool Event, gaat mijn hart wel sneller kloppen. Dus wil je je kinderen leren schaatsen en zelf genieten van een gezellige sfeer? Dan is de Cool Event ijsbaan zeker een aanrader.

Cool event

Fotocredit: Cool Event

Let op de Kleintjes – Tweedehands kinderkleding en speelgoedbeurs (de Pier)

Ben je wel weer toe aan een mooie kinderoutfit? Wil je toch nog een paar leuke winterse rokjes voor je dochter scoren? Of zoek je juist tweedehands speelgoed om de kinderen mee te verwennen? Dan is dit je kans. Want vandaag is er op De Pier een tweedehands kinderkleding en tweedehands speelgoedbeurs. Ik ben echt een tweedehands koper, helemaal als het om kinderspeelgoed en kleding gaat. Dus grote kans dat wij hier vandaag een kijkje gaan nemen.

De Pier

Kindercollege (8+) “Met programmeren kun je alles maken”

Bij Theater de Veste in Delft organiseren ze zo af en toe leuke colleges voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders. Vandaag leer je hier alles over programmeren. Natuurlijk weet je dat je spelletjes en apps kunt programmeren, maar wat kun je er nog meer mee? Assistent professor Felienne Hermans van de TU Delft, laat je zien wat er allemaal mogelijk is op de computer. En de kinderen gaan ook zelf aan de slag met tekeningen en kunstwerken die tot leven worden gebracht.

Praktisch: Het kindercollege Met programmeren kun je alles maken begint om 15.30 uur in Theater de Veste. Je kunt de kaarten online bestellen en ze kosten slecht €2,50 per stuk. Theater de Veste vind je op het Vesteplein 1 in Delft.

Programmeren voor kids

Fotocredits: Carol Vordeman

Foodmarket en winnaar Heel Holland bakt bij Paagman op de Fred

Houden jullie ook van koken en bakken of eet je het liever lekker op. Vandaag komen zowel de bakkers als de eters aan hun trekken bij de Foodmarket bij Paagman op de Fred. Hier komt onder andere Rutger, de winnaar van Heel Holland Bakt seizoen 1 tussen 11 en 12 vertellen over bakken. Maar ook zullen de  auteurs van Pannenkoekdag hun bakkunsten vertonen. Daarnaast tref je hier vandaag ook een aantal Haagse ondernemers die staan in het boek 111 plekken in Den Haag die je gezien moet hebben. Bijvoorbeeld een knoflookboer, de brouwers van een Haags biertje en een Haagse imker.

foodmarket-paagman

Gratis workshop weven in Museum De Timmerwerf

In De Lier vind je museum De Timmerwerf. Dit is een klein museum over timmeren en hier is momenteel de expositie ‘Schering en inslag’ te zien. Deze expositie gaat over weven, een mooi oud ambacht in een kunstzinnig jasje. Om kinderen ook iets te leren over het weven kunnen ze dat vandaag zelf proberen. Want kinderen leren natuurlijk het meest van zelf een armbandje of poppetje weven.  van 13.00 tot 15.00 uur een workshop voor kinderen vanaf zes jaar gepland.

Praktisch: De workshop is van 13 uur tot 15 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Weefraampjes en wol zijn aanwezig. Kinderen die willen deelnemen, moeten zich via de mail aanmelden bij info@detimmerwerf.nl Je vindt Museum ‘De Timmerwerf’, Hoofdstraat 63 in De Lier.

weven de lier

Diverse voorstellingen in de bibliotheek

Vandaag zijn er diverse voorstellingen in de bibliotheek. Je kunt in Scheveningen gaan kijken naar de écht Scheveningse voorstelling ‘Flessenpost’ en in Bibliotheek Leidschenveen spelen ze ‘Soep van de dag’.

Soep van de Dag (4+) in Leidschenveen

In deze voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar word je meegenomen naar een pittoresk restaurantje voor alle waterdieren. De eigenaar Billy is een sloddervos. Al het plastic afval gooit hij in een hoek van het restaurant. Maar wat gebeurt daar? De Vraatfloep komt tot leven en heeft honger! Het wil meer en meer, en dan ………….

Praktisch: Deze voorstelling begint om 15 uur. Om er bij te zijn moet je even bellen met de bibliotheek op nummer 070 – 353 76 60

Flessenpost (6+) in Scheveningen

In de familievoorstelling Flessenpost voor kinderen vanaf 6 jaar leer je Barend en Geert kennen. Zij wonen met hun moeder Knier op Scheveningen. Omdat er te weinig geld is, monsteren ze aan op de Hoop, een schip dat eigenlijk te verrot is om de zee op te gaan. En daarin beleven Barend en Geert een spannend avontuur. Flessenpost is een bewerking voor kinderen van het beroemde theaterstuk Op hoop van zegen van Herman Heijermans.

Praktisch: Deze voorstelling begint om 14 uur. Om er bij te zijn moet je even bellen met de bibliotheek op nummer 070-3538620

flessenpost

Vuur maken bij De tuin van de smid

Jonge avonturiers opgelet! Want bij De tuin van de smid in Park Cronesteyn in Leiden wordt vandaag een stoere survivalactiviteit georganiseerd, namelijk vuur maken zonder lucifers. Kinderen vanaf 6 jaar worden uitgenodigd om als een echte avonturier een vuurtje te maken. Als het vuurtje eenmaal brandt, dan moet je daar natuurlijk goed gebruik van maken., dus is het tijd om iets lekkers boven het uur klaar te maken. De nadruk ligt op survival in de natuur, maar vooral ook op veel plezier maken. En als de kinderen genieten van hun avontuur kun jij heerlijk genieten bij De tuin van de smid.

Praktisch: Deze workshop begint om 14 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Om er bij te zijn moet je je aanmelden bij Petra via petrasieval@hotmail.com. Om mee te doen wordt een bijdrage van €6 per kind gevraagd. In het geval van heel slecht (dus nat) weer, gaat de activiteit niet door.

Tuin van de smid

Zondag

Op spinnenjacht in Zoeterwoude

In Zoeterwoude kunnen kinderen met de IVN mee op spinnenjacht? Je ziet nu namelijk overal spinnen, in de tuin, in het bos of in huis. Maar wist je dat er nog veel meer soorten zijn dan alleen de kruisspin die je veel ziet. Vandaag kun je ze ontdekken en leer je ook over het web van de spin en hoe ze hun eten vangen.

Praktisch: Deze workshop begint om 14 uur en  is geschikt voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Ouders zijn ook welkom. Het is fijn als je je aanmeldt, maar dat is niet verplicht. Aanmelden kan bij marliekespijker@hotmail.com. Voor de wandeling wordt verzameld bij het Toeristisch OverstapPunt (TOP) Zoeterwoude, Groene Hartplein 4, 2381GS, bij afslag A4

Het kinderpopconcert in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je genieten van een echt popconcert voor kinderen. Stoere gitaarsolo’s en vette lichtshows, maar ook echte meezingers. En jij wilt toch ook je je peuter of kleuter helemaal uit zijn bol zien gaan? Of je zes of zevenjarige lekker zien dansen, zingen, springen of zwaaien? Bij het kinderpopconcert van Jelle Amersfoort gaat zit zeker gebeuren. Het kinderpopconcert is namelijk een energiek, aanstekelijk muziekfeest voor kleine én grote meezingers, dansers en springers. Naast bekende kinderliedjes als “In de maneschijn”, “Tante in Marokko” of “Hokie Pokie” maak je tijdens het Kinderpopconcert ook kennis met nieuwe liedjes! Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van een Hertekraaielepelaregeitegaaieberebavianebilleraffedillefant?! Niet? Dan moet je zeker komen!

Praktisch: Het Kinderpopconcert is zondag te beleven in Theater Ludens aan het Burgemeester Feithplein 95 in Voorburg. Kaarten voor deze leuke kindervoorstelling zijn online te koop.
KInderpopconcert

Fotocredits: Website Het kinderpopconcert

Draken en Deuntjes in het Filmhuis Den Haag (5+)

Vandaag kun je om 13.30 uur in het Filmhuis Den Haag met je eigen jonkvrouw of ridder genieten van vijf fabelachtige en muzikale kinderfilmpjes. In een uur krijg je 5 korte filmpjes te zien in het thema ridders, draken en jonkvrouwen. Zo duik je in de avonturenwereld van de Kleine Koning die graag een eenhoorn als huisdier wil of ga je mee op drakenjacht met twee kleine prinsessen. Ook ontmoeten we Eliette, een meisje van acht jaar, dat woont in een land waar de koning muziek heeft verboden… Zou ze samen met haar vriend de troubadour terug kunnen fluiten en zingen?

Praktisch: Draken en Deuntjes draait zondag in het Filmhuis om 13.30 uur. Kaarten zijn online te koop. Je vindt het Filmhuis Den Haag op Spui 191 in Den Haag.

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

Help Heksen HeXen in het Zuiderstrandtheater

Wil jij ook graag dat je kinderen opgroeien met een beetje muzikaal gevoel. Gewoon dat ze snappen wat mooie muziek is en dat ze dat ook kunnen waarderen? Begin dan vroeg om ze dat te leren. Bijvoorbeeld morgen bij de nieuwe kindervoorstelling van het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater: ‘Help Heksen HeXen‘. Klassiek voor kids van 6-106, met een leuk en griezelig grappig thema – Heksen!

Stel je het volgende voor: je bent een enge heks. Je woont in een donker oud heksenhuis met spinnenwebben en piepende krakende deuren. Al je vriendinnen zijn ook heksen. Op een vreemde ochtend is opeens alles anders dan anders: je kent je toverspreuken niet meer en vliegen op je bezemsteel lukt al helemaal niet meer! Je kunt er alleen nog maar mee vegen…. Kortom: je kunt niet meer heksen! Help! Hoe word je wéér een heks?

Praktisch: Help Heksen HeXen is een voorstelling van het Residentie Orkest. Deze wordt gespeeld zondag om 11 uur in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Kaarten zijn online te bestellen.

Heksen

Tootletubs & Jyro in Theater Lumen (Delft)

In het filmhuis Lumen in Delft kun je gaan kijken naar een Finse poppenanimatie met twee excentrieke insecten in de hoofdrol. In deze niet gesproken film komen twee excentrieke insecten, Tootletubs en Jyro, elkaar bij toeval tegen. Ze worden vrienden en beleven allerlei vreemde avonturen wanneer ze op zoek gaan naar voedsel, of nieuwe manieren zoeken om menselijke voorwerpen te gebruiken. Als je van films houdt die niet zo commercieel zijn, maar juist een beetje anders, is dit een echte aanrader.

Praktisch: Tootletubs & Jyro draait zondag om 12.45 uur in Theater Lumen. Je vindt dit filmhuis aan het Doelenplein 5 in Delft.

Theater Lumen

Fotocredits: Filmhuis Lumen Delft

Ga genieten in het museum

Morgen belooft het slecht weer te worden. Dus lekker naar een museum. Kijk snel in de top 10 musea van Ranja en Rosé. Of bezoek het nieuwe Museum van Communicatie – COMM.

COMM

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Bij het publiceren van het artikel waren voor alle genoemde voorstellingen nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart