‘Ho ho ho’ – weekendtips zaterdag 16 en zondag 17 december

Dit weekend

Door Willemijn – ‘Ho Ho Ho…!’ Het weekend staat (natuurlijk) voor velen in het teken van de naderende kerst- en feestdagen. Dat zie je vanzelfsprekend ook aan de activiteiten in en rond Den Haag: er zijn veel leuke kerstfestiviteiten. Maar ook als je (nog) even geen zin hebt in de kerst is er voldoende leuks te doen. Ranja en Rosé zet weer de beste weekendtips op een rij. Zowel voor zaterdag, zondag als voor evenementen die op beide dagen plaats vinden. Merry Weekend!

Zaterdag 16 december: ‘Jingle bells’ en draken

Winterlicht op het Regentesseplein

Vandaag vindt de eerste editie van Winterlicht plaats. Dit is een gezellig winterfestival. Vanaf 12 uur kun je op het Regentesseplein genieten van een knusse kerstmarkt. Hier kan je warme choco of gluhwein drinken, winters eten, workshops doen en zelfs in het warme bad van het Segbroek dus neem je badkleding en handdoek mee!

Ook op het op het Newtonplein is het feest. Hier geniet je van pizza’s van de Fietzerria, maken kinderen en volwassenen kerststukjes maken, rooster je marshmellows roosteren en  geniet je van diverse (zang) optredens. Op het Newtonplein starten de festiviteiten om 13 uur.

Vanaf 16 uur kun je bij meer dan 30 winkels en horeca in en rondom de Weimarstraat genieten van verrassende acts, proeverijen en workshops. Ook kan je bij het Buurthuis van de Toekomst (Schroeder Weimarstraat) een lege goodiebag halen die je kan laten vullen bij iedereen die meedoet aan Winterlicht. Een van de deelnemende winkels is Rood met Witte Stippen, mijn favoriete speelgoedwinkel in Den Haag. 

Kerstmarkt op buitenplaats Ockenburgh

Aan de zuidkant van Den Haag ligt het prachtige landgoed Ockenburgh. Zaterdag is er van 10-16 uur een kerst- en versmarkt. Naast leuke kerstpresentjes vind je er allerlei culinaire lekkernijen van ondernemers uit Loosduinen en omgeving. Er is kerstmuziek van een band en koor en kinderen kunnen vanaf 12.0 uur knutselen. En vanzelfsprekend geniet je van het mooie landgoed Ockenburg en kun je opwarmen met iets lekkers bij Brasserie OCK!

Kerst bij OCK

Fotocredits: Kasserie Ock

Kinderen vieren kerst bij de Kerstkaravaan (Leiden)

In Leiden kunnen kinderen in het Leidse Volkshuis lekker kerst gaan vieren. Je kunt meedoen met een kerstfotoshoot, zelf kerstlampjes knutselen, een mooie wens ophangen in de wensboom of luisteren naar winterse verhalen. Maar er zijn ook toffe dans- en muziekoptredens om naar te kijken en misschien wel om mee te doen.

Heb jij zo’n echte kersttrui? Doe mee met de Lelijkste-Kersttrui-verkiezing en wie weet win je wel een prijs!

Praktisch: De Kerstkaravaan is in Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a in Leiden. De deuren gaan om 15 uur open en je bent welkom tot 19 uur. Entree is € 3,- per persoon of koop een gezinsticket voor € 10,- (max. 5 pers). De kaartverkoop is alleen op de dag zelf, aan de deur. Let op! Je moet contant betalen, want er is geen pin aanwezig.

Levende kerststal in Scheveningen

Zaterdag kun je eveneens genieten van de kerstmarkt in de Keizerstraat in Scheveningen. Er zijn diverse kraampjes, lekkernijen én er is een levende kerststal. Leuk om te gaan kijken dus. De kerstmarkt is open van 12-18 uur.

Kerstland bij Muzee Scheveningen

Muzee Scheveningen organiseert dit jaar voor de dertigste keer Kerstland: een event waarbij het museum en het plein ervoor geheel in Kerstsferen wordt omgetoverd. Er is een Charles Dickens concert, een Schevenings vissersvrouwenkoor, een kinderkoor en op meerdere momenten een poppenkast. Voor de inwendige mens zijn er onder meer oliebollen en is er glühwein. En natuurlijk koop je ook hier leuke kerstgeschenken. Kerstland is geopend van 10-17 uur.

Drakensporen in De Nieuwe Regentes

Hee, waar komt deze draak nu vandaan…” In de voorstelling Drakensporen – niet voor bange kinderen – volg je samen met de anderen de drakensporen. Een spannende, interactieve voorstelling, zonder tekst, voor kinderen van circa 5-10 jaar oud. Er is een voorstelling om zowel 13.30 als 16.00 uur. Koop hier je kaartjes.

drakensporen

Familie Filmkerstfeest – Filmhuis Den Haag

Net als vorig jaar, organiseert Filmhuis Den Haag samen met het Theater aan het Spui/ Het Nationaal Theater en ondernemers rondom het Spuiplein, een kosteloos familie kerstfeest. Dit jaar in het teken van de beroemde musical de West Side Story. DE activiteiten vinden plaats van ca. 15:00 tot 20:00 uur. Er is theater, eten, drinken, muziek en vanzelfsprekend dé filmmusical The West Side Story op het buitenprojectiedoek. Er zijn vuurkorven, dekens, warme choco, glühwein en nog veel meer, waaronder enkele verrassingsacts!

Kerst Spuiplein

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

Zaterdag en zondag (beide dagen)

Royal Christmas Fair en Kinderkerstmarkt

Vanaf vrijdag 15 december vind je op het Lange Voorhout in Den Haag wederom de beroemde Royal Christmas Fair. Eén van de grootste kerstmarkten van Nederland. Onder het genot van warme chocomel voor de kids en wellicht een glühwein voor jou, kun je hier helemaal in de kerststemming komen. Er zijn circa honderd kraampjes met feestelijke lekkernijen, cadeautjes en diverse optredens. Kortom: kerst op zijn best.

En dit weekend is er ook een speciale kinderkerstmarkt (12-18 uur) – als onderdeel van de Royal Christmas Fair. Er is een klein winterdorpje waar kinderen zich kunnen laten schminken, Disney prinsessen kunnen ontmoeten, paard mogen rijden en meedoen aan diverse kids dance clinics.

Praktisch: de Royal Christmas Fair is dagelijks open van 12.00-21.00 uur (op Kerstavond tot 18 uur). De toegang is gratis.

Royal Christmas Winter Express

Kom je uit Scheveningen of Kijkduin? Dan kun je dit weekend met de speciale Royal Christmas Fair Winter Express: een oude Amerikaanse schoolbus die pendelt tussen Den Haag Centrum en Scheveningen en Kijkduin. De bus rijdt dit weekend als volgt (vertrektijden):

11.00 uur: Scheveningen Bad, bij Cool Event
11.30 uur: Binnenstad, bij de Royal Christmas Fair
12.00 uur: Kijkduin, bij de winkel Chase
13.00 uur: De Uithof
13.30 uur: Kijkduin
14.00 uur: Binnenstad, bij de Royal Christmas Fair

15.00 uur: Scheveningen Bad, bij Cool Event
15.30 uur: Binnenstad, bij de Royal Christmas Fair
16.00 uur: Kijkduin
17.00 uur: De Uithof
17.30 uur: Kijkduin
18.00 uur: Binnenstad, bij de Royal Christmas Fair

Winter Wonder Weken in Leiden: drijvende markt; nostalgische kermis en meer

Tijdens de Winter Wonder weken is Leiden helemaal in prachtige winterse sferen. Beroemd is de Drijvende Kerstmarkt (15-27 december) op de Nieuwe Rijn in Leiden. Op deze drijvende markt vind je ruim 80 huisjes met een gevarieerd aanbod van hebbedingen, cadeaus en lekkernijen. Dat alles drijvend op het water. Vrijwel tegelijkertijd (8 december – 7 januari) vind je op het Stadhuisplein de nostalgische kermis. Lekker zwieren en zwaaien in een ouderwetse draaimolen. En bezoek ook het Huis van de Kerstman op het Hooglandse Kerkplein.

Foto Buro JP

Fotocredits: Buro JP (Buro JP Facebookpagina en Buro JP Website)

Winter Foodtruck festival in Zoetermeer

In Zoetermeer is een hele karavaan foodtrucks neergestreken. Want wie denkt dat Foodtrucks alleen in de zomer leuk zijn, heeft het mis. Ook in de winter is het genieten van lekkere hapjes en een gezellige sfeer. Op de Markt in Zoetermeer kun je het dit weekend beleven.

Foodtruck

Bezoek de ICE EXPO als onderdeel van het Cool Event

Eerder deze week las je er al over op Ranja en Rosé: de ICE EXPO; als onderdeel van het COOL Event Scheveningen. Schaatsen, Roetsjen én ijsbeelden bekijken allemaal rond de Pier en het Kurhaus in Scheveningen. Een heerlijke bestemming om te genieten van winterpret en lekker uit te waaien tijden een strandwandeling.

ICE Expo

Schaatsen in Winters Delft

Dit en de komende weekenden kun je ook in Delft weer heerlijk schaatsen. Op een grote ijsbaan (750 m2) kunnen klein en groot genieten van het ijs. Dit jaar is de baan aangelegd bij ‘Lijm & Cultuur’ (Rotterdamseweg – Delft). Hier is een klein ‘winter dorpje’ gebouwd met een prachtige ijsbaan en leuke horeca. Je kunt zelf schaatsen meenemen of ter plekke huren. Kijk hier voor meer info.

Winters delft

Zondag 17 december: Dickens, geiten en het kerstverhaal

Dickensmarkt in centrum Den Haag

Hou jij van de verhalen van Charles Dickens? Ga dan zondag kijken in het Hofkwartier in het centrum van Den Haag. In o.a. de Prinsestraat; Oude Molstraat, Nobelstraat en het Kerkplein vind je een markt met diverse personages in Dickens stijl. Er zijn winterse hapjes en drankjes, lichtjes en dergelijke waardoor je – zeker bij het invallen van de eerste schemering – een beetje in de tijd van  Dickens waant. De markt is open van 11-17 uur.

Kinderworkshop ‘Het kerstverhaal’

Zondag is er in Museum Swaensteyn in Voorburg een speciale workshop voor kinderen.  In dit museum hebben ze momenteel een hele collectie Kerststallen. Tijdens de workshops wordt het kerstverhaal voorgelezen, kunnen de kinderen op de foto als Maria en Jozef en gaan ze zelf een kerststal maken. Daarnaast brengen de kinderen een bezoek aan de tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald. Dit allemaal onder het genot van een glaasje warme chocolademelk en een kerstkransje.

Praktisch: De deelname aan de workshop is gratis i.c.m. een geldig toegangsticket tot het museum. Opgeven voor de workshops kan via secretariaat@swaensteyn.nl o.v.v. kerstworkshop 17 december. Je vindt het museum in de Herenstraat in Voorburg.

Kerst bij het Geertje

Op zondag 17 december organiseert Boerderij ’t Geertje haar jaarlijkse kerstdag. Van 12:00 uur tot 17:00 uur is de boerderij rijk aan kersttafereeltjes. Onder andere de klompenmaker en smit laten hun vakmanschap zien. Daarnaast zijn er vele activiteiten te doen voor kinderen zoals: brood bakken, kerststukjes maken, kerstballen beschilderen; etc. Ook is er een kleine (vers)markt met verschillende stands voor de kerst inkopen. Live muziek, een levende kerststal en vuurkorven maken de kerstsfeer af.

Fotocredits: Boerderij het Geertje

Levende kerststal bij boerderij Buytendelft

Zondag zie je bij boerderij Buytendelft een mooie levende kerststal. Ook zijn er diverse activiteiten zoals zélf kaarsen en mezenbollen maken. De vuurplaats  is open en in het restaurant zijn diverse lekkernijen te koop.

kerststal

Wintervuurwerk Scheveningen (zondag)

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 19 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart