Weekendtips 18 en 19 november: hoor wie klopt daar kinderen

Pepernoten
Dit weekend

Door Willemijn – Als je denk dat je vandaag alleen naar de intocht van Sinterklaas kunt gaan heb je het mis. Want er wordt weer zó veel leuks georganiseerd in Den Haag. Zo zijn er allerlei creatieve workshops, kun je naar de film en lekker naar buiten. Kijk snel voor mijn Ranja en Rosé selectie voor dit weekend. Veel plezier!

Zaterdag

Intocht van Sinterklaas

Zie ginds komt de stoomboot…. Dit weekend komt natuurlijk op meerdere plaatsen de stoomboot van de Sint aan. Waar je ook gaat kijken, bij jou in de buurt, in Scheveningen of op tv, veel plezier. En weet je nog niet waar je de Sint gaat ontmoeten. Kijk even in deze blog van afgelopen week voor een aantal leuke intochten.

Fotocredits: Den Haag Marketing

Workshops in Muzee

Muzee is het museum van Scheveningen. Een van onze favoriete kleine musea van Den Haag. Vandaag kun je hier samen terecht voor een leuke workshop. Om 13 uur kun je een mooie mozaiek maken en om 15 uur start de workshop Jut vogels. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met schatten die op het strand gevonden zijn. Geen afval maar juist prachtig materiaal om een vogel mee te maken.

Deze twee workshop zijn onderdeel van het Art & Jazz Festival waarin  50 kunstenaars van diverse disciplines met schilderijen, beelden, textiel, foto’s, glas en sieraden. Volgens Art & Jazz kun je niet vroeg genoeg beginnen om bij kinderen interesse voor kunst op te wekken. Voor hen is er de mogelijkheid een speurtocht te doen: ‘Zoek het plaatje’. Heb je het plaatje gevonden?  Dan is er een klein cadeautje.

Praktisch: Je vindt Muzee aan de Neptunusstraat 90-92 in Den Haag. Om deel te nemen aan een workshop kun je bellen met het museum op 070-3500830. De museumkaart is hier geldig. Voor de workshops kan een kleine vergoeding worden gevraagd. De workshops duren anderhalf uur.

sinterklaasintocht

That’s Right! Kinderrechtenfestival Escamp

That’s Right! is een gratis, gezellig en leerzaam festival over kinderrechten voor iedereen. Zaterdag kun je deelnemen aan toffe workshops en talloze activiteiten zoals: djembé spelen, haargel maken, rappen, gezond koken, bouwen met bamboe, knutselen, schminken en EHBO voor ouders. Er is van alles te beleven zoals een circusschool, een photobooth, een speelzaal voor jonge kinderen, smoothiefietsen, microscopen en nog veel meer!

Waarom dit festival? Het That’s Right! festival is een initiatief van gemeente Den Haag en staat in het teken van kinderrechten. In kinderrechtenverdrag hebben heel veel landen in de wereld afgesproken dat alle kinderen dezelfde rechten hebben. Onze kinderen dus ook. Zo staat er in dat kinderen recht hebben op het ontwikkelen van je talenten, het recht op een gezonde leefstijl of het recht om hun mening te geven. Tijdens het festival ontdekken kinderen (door te doen) wat deze rechten betekenen.

Praktisch: Het Festival is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud. Iedereen is welkom bij Kindcentrum Bamboe op de Bentelostraat 53 in Den Haag. Het festival begint om 12 uur en duurt tot half 5.

sinterklaasintocht

Mondriaan in 3D (7+) – Rijswijk

Iedereen kent natuurlijk Mondriaan. Die schilder die met primaire kleuren rechte vlakken op wit doek maakte. Maar zo’n tekening kun je natuurlijk ook in 3D maken. Vandaag kunnen kinderen tussen 7 en 12 jaar dat proberen in de Kunstuitleen Rijswijk. Hier gaan de kinderen aan de slat met grote en kleine dozen. Deze dozen worden beschilderd en beplakt. Aan het eind van de workshop worden ze opgebouwd om tot een 3D kunstwerk te komen.

Praktisch: De workshop vindt plaats van 12:00 tot 14:00 bij de Bibliotheek aan de Vliet (in Rijswijk)  aan de Generaal Eisenhowerplein 101 in Rijswijk. Het is gratis om deel te nemen. Dat kan via de site van de bibiotheek.

Kindertekendag in het Rijksmuseum van Oudheden – Leiden

Vandaag kun je in het Rijksmuseum van Oudheden terecht voor een gezellige tekendag voor het hele gezin. Tijdens deze dag zijn er workshops, tekentafels en nieuwsgierigmakende activiteiten. Je kunt Griekse helden en godinnen tekenen in de Tempelzaal, luisteren naar een kindercollege over Griekse standbeelden, een college-workshop volgen over mineralen en pigmenten  leren hoe je gekleurde verf maakt of aan de slag gaan in het tekenatelier van de kindertentoonstelling Studio RMO. Voor alle kinderen die tekenen en knutselen leuk vinden en geinteresseerd zijn in de geschiedenis en archeologie is dit een fantastisch leuke dag.

Praktisch: Het is gratis om deel te nemen aan deze leuke dag. Natuurlijk moet je wel een kaartje voor het museum hebben. De museumkaart is hier (gedeeltelijk) geldig. Wel moet je je van te voren aanmelden voor een aantal activiteiten. Wil je het hele programma bekijken of je aanmelden voor deze dag kijk dan op de site van het museum.

Studio RMO

Maak je eigen trilrobot in Bibliotheek Nieuw Waldeck

In  Bibliotheek Nieuw Waldeck kun je aan de slag gaan om zelf een robot te maken. Kinderen die aan de workshop deelnemen krijgen een trilmotortje. Dat motortje moet worden aangesloten op een batterij (voor de ouders: er komt geen soldeerbout aan te pas!). En de kinderen krijgen de kans om met allelei materialen hun eigen robot te maken. Wanneer je het trilmotortje aansluit op jouw creatie gaat jouw robot ‘wandelen’!

Praktisch: De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Het is verplicht om te reserveren. Dat kan via telefoonnummer 070 3538610 of e-mail nieuwwaldeck@bibliotheekdenhaag.nl. Deelname is gratis. Je vindt deze bieb op de Rossinilaan 141, 2551 MR Den Haag. De workshop begint om 11.30 uur en duurt een uur.

Sinterklaasintocht

Wat er gebeurde toen de mussen de polka dansten – Theater Ins Blau (Leiden)

Wij zijn laatst naar een leuke voorstelling bij Theater Ins Blau geweest. En niet alleen de voorstelling was leuk, ook het theater is een aanrader. Het is een klein en daardoor erg gezellig theatertje in Leiden. Vandaag kun je hier naar de voorstelling Wat er gebeurde toen de mussen de polka dansten. Dit is een dynamische stand up comedy voorstelling met fysiek spel en spectaculaire beelden. Een vrolijk, optimistisch meisje wacht na schooltijd op haar moeder. Die is te laat. Dat kan gebeuren. Maar het wachten duurt wel lang. Terwijl zij haar gedachten de vrije loop laat, huilt de boom achter haar het hele schoolplein vol. Tegels veranderen in drijvende ijsschotsen en mieren varen rond in een gymschoen. Het meisje telt moedig de lange minuten af terwijl het podium langzaam volloopt.

Praktisch: Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Je vindt Theater Ins Blau aan de Haagweg 6 in Leiden. De voorstelling begint om 15 uur. Kaarten kun je online bestellen.

Ins Blau Sinterklaasintocht

Zaterdag en zondag

Ga naar een leuke Sinterklaasfilm

Trippel Trappel DierenSinterklaas – Sinterklaasfilm in Filmhuis Den Haag

In  het Filmhuis draait een Sinterklaas tekenfilm. In deze fijne familiefilm willen de huisdieren ook graag Sinterklaas vieren, maar dat kan niet. Maar waarom eigenlijk niet. Waarom krijgen zij geen cadeaus op 5 december? Zij zijn toch ook altijd braaf? Onder leiding van de energieke Fretje maken ze hun eigen verlanglijstje. En omdat het al bijna pakjesavond is, brengt Fretje, samen met zijn vrienden Takkie de wandelende tak en Kari de kanarie, de lijstjes zelf naar Sinterklaas. Ze beleven een avontuurlijke reis op weg naar de boot van Sinterklaas. Eenmaal op de boot aangekomen lijkt hun plan te mislukken door tussenkomst van een rat. Of weet Sinterklaas nog een oplossing?

Praktisch: Zaterdag en zondag kun je om 15 uur terecht in het Filmhuis voor deze Sinterklaasfilm. Het adres van het filmhuis is Spui 191 in Den Haag. Voor meer informatie kijk op de site van het Filmhuis.

rippel Trappel Sinterklaasintocht

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

Sinterklaas en het gouden hoefijzer – Pathé

In Pathé kun je naar de spannende speelfilm Sinterklaas en het gouden hoefijzer. In deze film ontmoet je Bloem. Bloem is een tienjarig meisje dat helemaal gek is op het paard van Sinterklaas. Wanneer ze na verschillende pogingen Sinterklaas zo ver krijgt dat ze op zijn paard mag rijden gebeurt er iets verschrikkelijks. En hoe dit afloopt moet je maar snel in de bioscoop gaan zien.

Praktisch: Zaterdag en zondag kun je op verschillende tijden gaan genieten van deze Sinterklaasfilm. Hij draait in zowel Pathé Spuimarkt als Pathé Scheveningen en Pathé Buitenhof. Voor alle informatie kijk op de site van Pathé.

Sinterklaas

Fotocredits: Pathé website

What the Fork?!? op de Pier

Alweer een nieuwe editie van What The Fork?!? Dit indoor foodtruck festival op de bijzondere locatie boven zee, De Pier! De foodtrucks en foodfietsen en vaste foodstands staan voor ambachtelijk bereide producten met een verhaal. Het belooft een feestelijk weekend te worden want ook een uitgebreid muziekprogramma ontbreekt niet: dj’s en livemuziek voor extra gezelligheid. En ook de allerkleinsten hoeven niet stil te zitten: voor hen zijn er speciale activiteiten georganiseerd. Kortom, zin in Scheveningen én in een leuk festival? Combineer deze twee op What the Fork?!?

Kinderrechtenfestival met twee gratis films

Aanstaande maandag is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Om dit te vieren én om kinderen meer te leren over kinderrechten worden van 15 tot en met 20 november door Movies that Matter en de Gemeente Den Haag gratis vertoningen van ‘Trots en Treiter’ en ‘Een Jaar Zonder Mijn Ouders’ in verschillende buurthuizen getoond. Na afloop van de twee korte films kun je meedoen aan een workshop van UNICEF over kinderrechten. De films zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en ook ouders zijn van harte welkom.

Trots en treiter gaat over Emma die drie jaar geleden van Mali naar Nederland is verhuisd. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders, van buiten door haar huidskleur en van binnen door de andere cultuur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.

In Een jaar zonder mijn ouders volgen we Tareq van 12 jaar. Hij filmt met zijn selfie-stick zijn nieuwe leven in Nederland. Wat Tareq is zonder zijn ouders, broertje en zusje gevlucht uit Syrië. Als hij had geweten dat het wel een jaar zou gaan duren, was hij dan ook weggegaan? Had hij eigenlijk een keuze? Een jaar zonder mijn ouders gaat over het recht op gezinshereniging.

Praktisch: Deze films draaien op meerdere locaties. Voor alle info kijk hier.

Musical de Wiz in Rijswijkse Schouwburg

Kennen jullie het verhaal van The Wizard of Oz, waarin Dorothy in een storm naar het land van Oz waait. In de Rijswijkse Schouwburg kun je in de musical De Wiz zien hoe Dorothy tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar huis drie merkwaardige reisgenoten ontmoet: een Blikken Man, een Laffe Leeuw en een Vogelverschrikker. En wie is die geheimzinnige Tovenaar van Oz? Met de swingende liedjes uit de Broadway productie is dit een echte musical voor jong en oud. Een echte feelgood musical!

Praktisch: De voorstelling wordt gespeeld door het Rijswijks Jeugdtheater. Dit is een amateurgezelschap die elk jaar enkele producties ten tonele brengt. Je kunt zaterdagavond en zondagmiddag naar de voorstelling. Kaarten zijn online te bestellen. Op het moment van publicatie waren nog plaatsen beschikbaar.

Fotocredits: Rijswijkse Schouwburg / Rijswijks Jeugdtheater

Zondag

15 Jaar Ooievaarspas festival in het Atrium

De Haagse Ooievaarspas bestaat 15 jaar. En dat wordt zondag gevierd in het Atrium van Den Haag. Tijdens deze dag zijn er verschillende workshops waar volwassenen en kinderen aan deel kunnen nemen. Zo kun je je eigen t shirt versieren, circusartiest worden, knutselen, dansen, vetbollen maken voor de vogels of een Haagse Popheld schilderen. En dat is niet alles. Wil je het exacte programma weten. Kijk dan op de site van het Ooievaarspasfestival.

 

Natuurspeurtocht op landgoed Cronesteyn

Na de drukke intocht van de Sint gisteren is het vandaag misschien wel fijn om lekker te genieten van de natuur. Bij De tuin van de smid in Leiden wordt vandaag een natuurspeurtocht georganiseerd. De kinderen gaan samen met hun ouders speuren naar herkenbare bomen, een vleermuizenspel doen en op zoek naar het levensweb in de polder: wie eet wie, wie zoekt een schuilplaats bij wie, en wie gooit er roet in het eten? En als je de speurtocht hebt volbracht is het heerlijk genieten bij de fijne Tuin van de smid.

Praktisch: De speurtocht van het IVN is geschikt voor kinderen van ca 6 tot 12 jaar met hun ouders. Het begint om 14 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. De speurtocht begint bij De Tuin van de Smid, Polderpad 8 in Leiden.

Openbare dansdag op het Conservatorium

Is jouw zoon of dochter dol op dansen en vooral op ballet? Dan is de openbare dansdag op het Koninklijk Conservatorium zeker een aanrader. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor deze dag, dus meld je kind snel aan. Deze dag is speciaal voor kinderen van 7 t/m 11 jaar die het liefst de hele dag dansen. Maar ook voor kinderen die nog niets van dans weten, maar wel nieuwsgierig zijn en die een dag mee willen dansen. Alle kinderen kunnen zo eventjes ervaren hoe het is om leerling te zijn op het Koninklijk Conservatorium. De kinderen krijgen lessen in klassiek ballet, folkloristische danstechniek en in een creatieve en vrije vorm van moderne dans. De lessen worden gegeven door docenten van de Dansvakopleiding.

De dag wordt feestelijk afgesloten met een korte voorstelling door leerlingen van de Dansvakopleiding.

Praktisch: De dag vindt plaats in het Conservatorium. Voor alle informatie en hoe je je moet aanmelden kun je het beste even op de site van het Conservatorium kijken. De dag duurt van 11 tot 16 uur. Let op toegang is 25 euro

 

Honingproeven op Honingbijendag – Hortus Botanicus Leiden

Zondag is het honingbijendag in de Hortus van Leiden. Hier zullen drie korfvlechters laten zien hoe je een bijenkorf vlecht en kaarsen kunt maken van bijenwas. Ze geven uitleg over de korven en over het bijen houden. Je kunt honing proeven, maar er is ook Sinterklaas snoepgoed met honing om van te snoepen. Uiteraard is er ook honing is te koop. Het gebeurt allemaal in het Tuinhuis achterin de tuin!

Praktisch: De honingbijendag vindt zondag plaats tussen 10 en 16 uur. Het adres van de Hortus Botanicus is Rapenburg 73 in Leiden. Je kunt de Hortus gratis bezoeken met je museumkaart.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Op het moment van publicatie waren er voor alle tips nog kaarten beschikbaar.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart