De tofste weekendtips voor een zonnig winterweekend – 19 en 20 januari

Dit weekend

Door Willemijn – Volgens mij staat ons een lekker koud, maar zonnig winterweekend te wachten. Ik vind dat fijn. Een heerlijke moment dus om er met zijn allen op uit te trekken. Je kunt natuurlijk lekker naar buiten, of een museum bezoeken in Leiden of Den Haag. Maar er zijn ook dit weekend weer veel toffe uitjes en activiteiten. Zo zijn er twee gratis festivals, ook heel leuk voor kids, kun je wandelen door het donker en zijn er heel veel mooie theatervoorstellingen. Kortom in mijn lijstje met favoriete weekendtips is er weer voor elk wat wils.

Zaterdag

Verhalenfestival Theater Dakota

In Theater Dakota vindt een verhalenfestival plaats. Lekker luisteren naar verhalen is natuurlijk heerlijk, ook voor kinderen. In de vroege middag kun je terecht in het theater voor een kinderprogramma. Zo is er vanaf 13 uur een KinderVerhalenLunch. Terwijl jij lekker luncht in het café van Dakota is er muziek voor kinderen en zijn er jonge verhalenvertellers van scholen uit de buurt. Om 14.30 uur start een Kinderfilm in de filmzaal van Dakota. Je kunt Coco helemaal gratis gaan zien. Dat kan druk zijn, dus wees op tijd. Na afloop van de film staat er op het plein van Dakota een kampvuur, word je verwend met warme choco en zijn er nog veel meer mooie verhalen.

Forum Zoetermeer is 1 jaar en viert dat groots

Het Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer is jarig. En dat wordt dit weekend groots gevierd. Het is echt een heel feestelijk, maar vooral tof programma. De hele dag zijn er leuke, spannende, gezellige en kindvriendelijke activiteiten in het Forum. Zo kun je op 10.30 uur terecht met peuters en kleuters om lekker voorgelezen te worden. Om 11 uur is er een kindervoorstelling De Vriendelijke Draak. Ook kun je een tekening maken met een 3D pen, is er om 13 uur een toffe goochelshow en misschien wel het tofste van de dag is dat je reptielen kunt aaien. Dit is pas een selectie van de toffe activiteiten. Het hele programma vind je op de site van Forum. Veel plezier!

Praktisch: De feestdag begint om 10.30 in Forum Zoetermeer. Je vindt deze bibliotheek aan het Stadhuisplein 1 in Zoetermeer. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.

forum 1 jaar feest

Ruilmiddag Krijg de Kleertjes – Herfst en winter

Heb je nog een big shopper met goede, gewassen en niet kapotte kinderkleding staan en wil je die omruilen voor nieuwe, tweedehands kleren? Dan is de ruilmiddag van Krijg de Kleertjes vandaag een evenement voor jou. Want vandaag vindt er in weer zo’n middag plaats, speciaal voor winterkleren. Tijdens een ruilmiddag breng je een big shopper met kinderkleding (voor de herfst en de winter) in en mag je de inhoud ‘omruilen’ voor een nieuwe big shopper met kinderkleding. Natuurlijk bepaal je zelf welke kleren je weer mee terug naar huis neemt.

Praktisch: Je bent tussen 13 uur en 16 uur welkom aan de Thomas Schwenckestraat 28 – 30 in Den Haag. Alle informatie vind je hier.

Hallo Familie in Theater Ins Blau

Het is druk in huis. Vader en moeder vieren feest, oma is op bezoek om op te passen. De nacht is lang en jij kan niet slapen. Maar dit avontuur lijkt wel een droom, met poppen die tot leven komen, een woeste zee in je slaapkamer en een buurman die verandert in een ijsbeer. En wie is toch dat groene mannetje? Nadat je de voorstelling Hallo Familie van Maas Theater hebt gezien ga  je heel anders naar je familie kijken.

Ik ben echt fan van Maas theater en dans, dus als je kinderen hebt ouders dan 8 zou ik deze voorstelling echt gaan zien.

Praktisch: De voorstelling Hallo Familie is vandaag te zien in Theater Ins Blau in Leiden. Dit is een gezellig en knus theater op de rand van het centrum. Kaarten zijn te koop op de site van het theater.

20 januari

Zondag

Sneeuwpop maken en stokpaardenrace bij BuytenDelft

Bij Boerderij BuytenDelft wordt dit weekend weer geknutseld. Als er sneeuw ligt (heel klein kansje misschien) gaan er sneeuwpoppen gemaakt worden. Maar waarschijnlijker is dat de sneeuwpoppen gemaakt gaan worden met papier en watten.

Andere toffe activiteit is de stokpaardenrace. Wie is de snelste ridder op een stokpaard?

Praktisch: De activiteiten beginnen vanaf 11 uur. Knutselen is gratis. Om mee te doen met de stokpaardenrace betaal je 1,50 per deelnemer. Je vindt deze kinderboerderij op de Korftlaan in Delft.

20 januari

Het geheim van de Wilg in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je met je peuter en kleuter terecht voor een mooie voorstelling. De voorstelling Het geheim van de Wilg is voor kinderen vanaf 3 jaar. Deze voorstelling gaat over Nuna. Zij gaat op zoek naar de wilg. In een spannende zoektocht ontmoet zij verschillende dieren, die haar allemaal hun eigen wonderlijke geheimen toevertrouwen. Maar het geheim van de wilg kennen ze niet. Wie weet het dan wel? Zal Nuna het geheim van de wilg ooit ontrafelen?

Praktisch: Het geheim van de Wilg kun je zondag gaan zien in Theater Ludens in Voorburg. De voorstelling begint om 11 uur. Kaarten bestel je online en ze hebben bij dit theater voordelige familietickets.

20 januari

Theater Harrie zoekt een huis in Alice in Wonderland

Alice in Wonderland is een boekwinkel met alleen maar kinderboeken. Heerlijk! Zo af en toe organiseren ze bij Alice in Wonderland een leuke voorstelling. Dit weekend staat de voorstelling Harrie zoekt een Huis op de agenda. Als Harrie op een dag achter Vlinder aanrent, kan hij zijn huis niet meer terugvinden. Dan komt hij Mol tegen: “Kan ik bij jou erbij?” Maar Mols huis ligt vol met boeken, dat past niet. Ook bij Konijn, Eekhoorn en Rat is geen plek voor Harrie. Gaat Harrie een huis vinden? Dat zie je zondag in deze voorstelling.

Praktisch: De voorstelling begint om 15 uur en duurt een uurtje. Wil je erbij zijn? Reserveren is verplicht, stuur een mail naar aliceinw@xs4all.nl. Alice in Wonderland is te vinden op de Piet Heinstraat 2 in Den Haag.

20 januari

Pak’m van Bonte Hond in De Koninklijke Schouwburg

In de Koninklijke Schouwburg hebben ze dit weekend weer een leuke voorstelling voor kinderen. Namelijk Pak’m van theatergezelschap Bonte Hond. We zien drie ogenschijnlijk “volwassen” presentatoren in een tv-studio vechten om aandacht. Allemaal willen ze de microfoon. En daar waar twee vechten om één been gaat de derde er mee heen, genoeg reden voor een race met een verrassende eindstreep. Het fantasievolle decor biedt veel mogelijkheden tot verstoppen, wegduiken en het betere poppenkastspel. Zo zie je een voorstelling in de geest van Tom en Jerry, De Dikke en de Dunne, Road Runner en Bugs Bunny maar dan op Duploniveau.

Dit is een voorstelling voor de allerkleinsten en iedereen die het stiekem nog steeds leuk vindt om verstoppertje te spelen.

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondag gaan zien in de Koninklijke Schouwburg. Er is een voorstelling om 10 uur en eentje om 11.30 uur. Kaarten bestel je online.

Fotocredits: Kamerich&Budwilowitz/EYES2

Het zakmes in Filmhuis Lumen

Deze film draait momenteel (opnieuw) in Filmhuis Lumen. Hij komt oorspronkelijk uit 1992, maar is opnieuw uitgebracht na een ‘digitale opknapbeurt’. Daarmee ziet de film er fraai en fris uit. Vanzelfsprekend zie je nog steeds de tijdgeest van de jaren 90. Dat is leuk voor de ouders. Kinderen genieten vooral van het mooie verhaal. Tim en Mees zijn goede vrienden. Samen zitten ze in groep 3. Totdat Tim met slecht nieuws komt…hij gaat verhuizen. En wel naar de andere kant van het land. Op de dag van de verhuizing vindt Mees ’s avonds het zakmes van Tim in zijn broekzak. Als hij het terug wil brengen treft hij het huis van Tim leeg aan. Het begin van een speurtocht en spannend avontuur.

Praktisch: Het Zakmes is te zien in Theater Lumen, zondag om 13 uur. De leeftijdindicatie is 6 jaar. Kaarten zijn online te koop of voor de voorstelling aan de kassa.

Het zakmes

Laatste kans: Schaatsen op het Kurhausplein

Alleen dit weekend staat de schaatsbaan nog op het Kurhausplein. Dus wil je hier nog lekker schaatsen, dan is dit weekend de laatste kans. Veel zwierplezier!

Cool Event

Rupsje Nooitgenoeg in Stadstheater Zoetermeer

In Zoetermeer staat er ook al zo’n fijne theatervoorstelling voor je klaar. Hier kun je naar rupsje Nooitgenoeg. Natuurlijk is het verhaal bij je bekend, over het hongerige rupsje dat uiteindelijk een vlinder wordt. Maar de voorstelling bestaat uit 4 korte verhalen. Zo maak je zondag ook kennis met het Blauwe Paard, Vader Zeepaard en het Eenzame Vuurvliegje.

Praktisch: Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 jaar en ouder. Je bent om 14 uur welkom. De kaarten bestel je online op de site van het theater.

Winterwandeling van Schemer naar Duister in Wassenaar

Zondag eind van de middag begint er een avondwinterwandeling door de duinen en langs het strand. Als het een beetje helder weer is kun je genieten van het laatste licht van de zon en daarna van het licht van de sterren. In deze excursie ervaar je het vallen van de duisternis, de kleuren van de avondlucht, de verandering van de luchtvochtigheid, de temperatuur, het wegsterven van de duingeluiden, het naderen van de branding. Laat je verrassen door vanaf het hoge duin de zee bij nacht te zien en in het donker langs de vloedlijn te lopen. Hopelijk zie je bosuilen vliegen tegen de donker wordende hemel. Met een beetje geluk zie je ook nog vossen of reeën.

Praktisch: Er wordt verzameld om 16.15 uur op het parkeerterrein tegenover hotel Duinoord (Wassenaarseslag 26, Wassenaar). De wandeling duurt 2 uur. Deze wandeling is geschikt voor iedereen met een grote interesse in de natuur en de duinen. Het is een stevige wandeling door de natuur, dus kinderwagens zijn niet aan te raden en stevige schoenen wel.

Muziek van Beneden in Leidse Schouwburg

In een straat ver weg van de natuur wonen mensen en andere dieren dicht op elkaar. Ze kennen elkaar en toch ook niet. Ze leven langs elkaar heen én zijn samen. Dat is het thema van de voorstelling dit weekend in de Leidse Schouwburg. Je maakt hier namelijk zondag kennis met de buren: De buurman beneden broedt op een reusachtig ei. Die van hiernaast is alle dagen ziek, maar heeft niemand nodig. ’s Nachts sluipt er een tijgermeisje door de straat. De pianoleraar op de hoek heeft geen werk en speelt alleen voor zichzelf. En ik, ik ben een konijn. Morgen geef ik een feest……

Praktisch: Muziek van Beneden is een familievoorstelling vol humor, beeldende poëzie en meeslepende livemuziek. Je bent om 14.30 uur welkom voor deze voorstelling. Kaarten bestel je online via de site van het theater.

Microscopie-water-workshop in Science Centre Delft

In het WaterLab van Science Centre Delft neem je met de microscoop een duik onder water. De deelnemers gaan op zoek naar de beste en meest onverwoestbare overlevers van onze planeet: beerdiertjes. Zelfs in de ruimte overleven deze stoere dieren! Wie kan ze vinden tussen al het waterleven?

Praktisch: De workshop is gratis, je betaalt dus alleen de toegang tot het Science Centre Delft. Het aantal plaatsen is beperkt. Je kunt alleen zondag een plekje reserveren bij de balie van het Science Centre. De workshop Microscopie is voor kinderen vanaf 9 jaar. De eerste sessie start rond 12:00 uur.

 Image result for beer diertjes

Knutselen voor de vogels

Mijn kinderen vinden knutselen altijd leuk. Thuis aan de keukentafel, in een museum of in een workshop. En nog leuker dan thuis knutselen is het om wat je knutselt, cadeau te geven aan de natuur. Zondag kun je bij De tuin van de smid  lekkere hapjes maken voor de vogels zodat ze kunnen smikkelen nu het weer kouder wordt.

Praktisch: Deze knutslemiddag is voor kinderen vanaf 4  jaar. Het kost 5 euro per deelnemer. Aanmelden is verplicht, dat kan via polderbende@detuinvandesmid.nl. Het knutselen start om 13 uur en duurt een uurtje.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor deze weekendtips.

 

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste weekendtips voor een zonnig winterweekend – 19 en 20 januari

den haag

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart