Weekendtips 5 en 6 januari – bijna weer naar school

Dit weekend

Door Willemijn – De kerstvakantie is bijna ten einde. Wat was het leuk en fijn om even lekker vrij te zijn met zijn allen. Maandag beginnen de scholen weer. Hoewel mijn kinderen er nu nog even niet aan moeten denken, is dat natuurlijk ook weer prima. Voordat het zover is, genieten we vandaag en morgen nog van de twee dagen vrij waarin er nog het nodige te doen is. Zo kun je naar een leuke poppentheatervoorstelling. Of geniet je van ridders op Buitengoed Dorrepaal. En wat dacht je van een bezoek aan het museum? Lees hier mijn tips voor vandaag en morgen. Veel plezier. En o ja… Succes maandag op school en/ of werk.

Zaterdag en zondag

VR Experience in Museon

In het Museon kun je niet alleen kijken naar de tentoonstelling Reizen in de Ruimte. En de leuke workshops doen die daar bij horen. Ook kun je in het kader van Cinekid verschillende VR ervaringen op doen. Zo kun je in een speciale bioscoop verschillende korte virtual-reality-films zien. Kinderen kijken gelijktijdig VR-films, die naast 360-graden ook 3D zijn. Dit zorgt voor een bijzondere ervaring.

Ook kun je zelf een VR bril maken voor je smartphone. Een smartphone heeft bijna alle ingrediënten voor een goed werkende virtual reality-bril: het heeft sensoren, geluid en een beeldscherm. Het enige wat nog mist zijn de lenzen en een houder om de telefoon voor de ogen te plaatsen. Die kunnen kinderen in deze workshop zelf maken door een montuur te figuurzagen, lenzen te plaatsen en met schroeven en boutjes vervolgens de bril in elkaar te zetten. Het enige wat ze dan nog hoeven doen is een telefoon in hun bril schuiven en verdwijnen in de virtuele wereld.

Praktisch: De VR Experience duurt ongeveer 10 minuten. Deze film is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. De de filmcompilatie duurt ca. 10 minuten. Er kunnen 5 kinderen per keer deelnemen. Je kunt tussen 11 en 16 uur binnenlopen en met een beetje geluk hoef je niet zo lang te wachten. De workshop maak een VR bril start om 12 uur. Ook hier kun je binnenlopen en als een van de werkplekken leeg is kun je aan de slag. Ook hier is de workshop voor kinderen van 7 jaar en ouder. Voor de workshop betaal je 3 euro, deze moet je aan de kassa van het Museon afrekenen.

Kikker in het Paleis Voorstelling in Museum Volkenkunde

In Museum Volkenkunde in Leiden (5 minuten van het station) kun je op reis naar Bali. Speciaal voor de tentoonstelling Bali– Welcome to Paradise is de kindervoorstelling Kikker in het Paleis ontwikkeld. Deze voorstelling gaat in op Bali en de plasticvervuiling. Een groot probleem op het eiland. De kikker Kodok redt de bal van prinses Adinda uit een diepe put. Dan verandert hij in een mensenprins en raakt op haar verliefd. Toch went hij maar niet aan het paleisleven. Hoort hij thuis bij de kikkers of in de mensenwereld? Samen met de gamelanmuzikanten begint Kodok een spannende zoektocht, waar jij aan mee kunt helpen.

Praktisch: Je bent zaterdag en zondag om 15.00 uur welkom voor de voorstelling. Met een kaartje voor het museum is de voorstelling gratis. De leeftijdsindicatie is zes jaar.

Winterspeurtocht in Meijendel

Even lekker naar buiten? Wij liepen op eerste kerstdag de Winterspeurtocht in Meijendel. In anderhalve kilometer beantwoorden de kinderen 16 vragen en doen ze opdrachten. Een aanrader om te doen, lees snel de blog die ik over de wandeling schreef. Helemaal omdat de speurtocht eindigt in het Monkeybos en de kids dus nog heerlijk kunnen spelen.

Winterspeurtocht Meijendel

Toffe technische workshop bij Science Centre Delft

Dit weekend kunnen kinderen weer komen knutselen met lampjes en ledjes in Science Centre Delft. Zaterdag kunnen kinderen een Err0 maken, met een rood gloeiend hartje. Zondag staat een Mr. Robotto op het programma. Dit is een ingewikkelder constructie waarbij je leert over stroomkringen, solderen en elektriciteit.

Praktisch: Aanmelden voor de workshop is alleen mogelijk tijdens je bezoek aan het Science Centre Delft. Je kunt je aanmelden bij de balie. De gehele dag worden er verschillende workshop sessies gegeven, de eerste start rond 12 uur. Bijkomende kosten voor de Err0 workshop zijn 5 euro en de workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar. De kosten voor de Mr Robotto workshop op zondag zijn 6 euro en het is voor kinderen vanaf 9 jaar.

Beach Open in het Zuiderparkstadion

In het Sportstadion in het Zuiderpark vindt het Beach Open plaats. Naast spectaculaire beachvolleybalwedstrijden kunnen kinderen ook zelf aan de slag. Er zijn onder andere een smashmeter, springkussen en een interactieve volleybalmuur, maar kinderen kunnen ook zelf beachvolleyballen en de beste beachvolleyballers van de wereld ontmoeten. Alle informatie vind je via de site van het evenement.

Laatste Kans: Circus op het Malieveld

De allerlaatste voorstellingen van het circus zijn dit weekend te zien. Wij zijn een kijkje gaan nemen deze vakantie en het is zeker een aanrader. Wil je dus nog genieten van het circus, koop dan nog snel kaartjes.

kerstcircus

Laatste Kans: Schaatsen in Delft

De mooie grote schaatsbaan in Delft sluit na de vakantie haar deuren weer. Jammer, want het is hier heel fijn schaatsen. Wil je dus nog even de ijzers onderbinden dan kun je vandaag en morgen nog komen schaatsen. Gelukkig zijn er heel veel schaatsbanen in de regio die nog wel geopend zijn. Kijk snel in dit lijstje voor 10 andere tips waar je ook kunt schaatsen.

Zaterdag

Prinsessendag met de voorstelling ‘Ik wil een Ridder zijn’ bij Dorrepaal

Aanstaande zaterdag zijn alle ‘prinsen en prinsessen’ welkom op Buitengoed Dorrepaal.   Hier is namelijk een echte Prinsessendag. Je kunt gaan kijken naar de kindertheatervoorstelling ‘Ik wil een ridder zijn!’ Ook is er na de voorstelling een miniworkshop, zijn er lekkere cupcakes, is er limo en worden de kinderen prachtig geschminkt.

De voorstelling gaat over Prinses Eleonora en prinses Salomé. Zij hebben een gemoedelijk leventje op het kasteel. Thee drinken, keuvelen en picknicken in het bos behoort tot de dagelijkse activiteiten. Op een dag wil Salomé geen prinses meer zijn. Ze wil stoere dingen doen, net als een ridder. Kan dat wel? Een meisjes-ridder…

Praktisch: De Prinsessendag is voor alle kinderen van 2 tot 8 jaar. Kaartjes kosten 10 euro per persoon, dit in inclusief de voorstelling, workshop, cakejes, schminken en limo. Voor ouders is er koffie en thee. Je bent welkom voor de voorstelling van 11 uur of voor de voorstelling om 14 uur.

Zondag

Driekoningenfeest in Museum Swaensteyn

In Museum Swaensteyn kun je het Driekoningenfeest groots vieren. Je bent welkom om mee te doen aan de kinderworkshop Versier je eigen kroon. Tijdens de workshop kun je zelf een mooie kroon versieren en maken. Ook zijn er cupcakes om te versieren en komt er een Dickenskoor zingen.

Praktisch: De workshop Versier je eigen Kroon start om 13.30 uur en duurt een uurtje. De cupcakes worden van 15.15 uur tot 16.15 uur versierd.  De workshops zijn gratis i.c.m. een gratis toegangsticket tot het museum (Museumkaart, gratis t/m 5 jaar, €3,- 6 t/m 18 jaar). Om mee te doen aan de Versier je eigen Kroon workshop kun je een mailtje sturen aan secretariaat@swaensteyn.nl o.v.v. Workhop ‘Kroon versieren’. Museum Swaensteyn vind je in de Herenstraat in Voorburg.

De Noordwachter in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je gaan genieten van Poppentheater van theatergroep Fatsneran. Wij hebben eerder een voorstelling van dit gezelschap gezien en dat was toen een echt aanrader. Volgens mij is een bezoekje aan Ludens dus een echte aanrader dit weekend.

Deze voorstelling gaat over de maan en de sterren, over verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen; actie en reactie en de gevolgen van een vergeten afspraak.

Praktisch: De voorstelling De Noordwachter kun je zondag om 14 uur gaan zien in Theater Ludens. Kaarten zijn online te koop. Theater Ludens is het theater in Voorburg.

Masha en de Beer in het Stadstheater Zoetermeer

In het Stadstheater in Zoetermeer kun je gaan kijken naar de voorstelling Masha en de Beer. Mijn kinderen beginnen de Masha leeftijd nu te ontgroeien, maar wat hebben ze veel naar dit actieve meisje en haar berenvriend gekeken. Nu is er ook een theatervoorstelling over Masha.

Masha is een vrolijk, klein meisje en haar beste vriend is… een grote bruine beer. In ‘Masha en de Beer Live!’ heeft Beer eindelijk zijn rust gevonden. Maar zijn ondeugende buurmeisje Masha kan geen seconde stilzitten. Ook nu komt ze samen met Beer en al haar andere bekende vriendjes weer terecht in een doldwaas avontuur.

De voorstelling is groots poppenspel, het decor is fleurig , je herkent de vrolijke meezingliedjes. Na de voorstelling verlaten Masha en haar vriendjes zelfs even hun knusse huisjes in het bos om met de kinderen op de foto te gaan in de foyer van het theater.

Praktisch: Masha en de Beer is vandaag te zien om 14 uur in het Stadstheater in Scheveningen. Er zijn nog kaarten te koop via deze link.

FunSwing Workshop bij De grote Pyr

Fun Swing is leuk! Heel leuk! Mijn oudste twee kinderen hebben allebei al een keer een funswing kinderfeestje gegeven. Maar je kunt morgen ook een keertje proberen tijdens een workshop. In deze workshop gaan kinderen lekker schommelen in de speciale schommels. Ouders helpen de kinderen om te schommelen, maar ook om een superheld te zijn, ondersteboven te hangen of een andere toffe truc te doen. Het is dus echte en workshop voor kids en ouders.

Praktisch: Om 13 uur is een workshop voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar oud en om 14.30 uur zijn kinderen van 6 tot en met 10 jaar welkom. De workshop duurt een uur. Je moet wel even aanmelden. De workshops kosten 10 euro per kind en pinnen is niet mogelijk. Alle info, ook de dresscode is te vinden op de website van Fun Swing.

Verhalen maken met de bedenkers van Mees Kees

In het Kinderboekenmuseum kun je gaan genieten van een interactieve vertelvoorstelling. Terwijl illustrator Rick de Haas live tekent, maken de kinderen samen met Mirjam Oldenhave een verhaal over bijzondere meesters, juffen, klasgenootjes en de school.

Praktisch: De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Om deel te nemen kun je bellen met het museum om te vragen of er nog een plekje is. Alle info vind je op deze website van het museum.

Kodo, het geheim van de Samurai in Rietveld Theater

In het Rietveldtheater in Delft kun je zondag gaan genieten van een muzikaal, spannend avontuur over angst en moed. In deze spannende en schitterende theatervoorstelling speelt Kodo. Kodo woont samen met zijn vader aan de rand van het geheimzinnige woud. Waar zijn moeder is weet Kodo niet en zijn vader wil over dat geheim niets vertellen. Veel tijd om er over na te denken heeft Kodo niet. Als hij niet speelt met zijn vriend de Vos, die hem leert te vluchten, leert zijn vader hem vechten tegen ninjas. Maar is dat wel verstandig: vluchten of vechten? En komt Kodo ooit te weten wat er met zijn moeder is gebeurd?

Praktisch: De voorstelling in het Rietveldtheater is te zien om 15 uur. Kaarten koop je online op de website van het theater. Let op! Wees er snel bij want het is bijna uitverkocht.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Voor genoemde voorstellingen waren nog plaatsen beschikbaar bij het publiceren van dit artikel.

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips 5 en 6 januari – bijna weer naar school

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart