Weekendtips 5 en 6 oktober – Herfst!

Dit weekend

Door Willemijn – Het is deze en volgende week Kinderboekenweek. Dat zie je aan de uitjes en activiteiten. Er is veel te doen rondom het Kinderboekenweek thema Reis Mee! Ook pakken diverse Haagse kinderboekwinkels uit met leuke activiteiten. Ook zijn er nog activiteiten omdat het gisteren Werelddierendag was, is het ‘Weekend van de Wetenschap’, zijn er toffe voorstellingen in de diverse theaters en kun je naar hartenlust knutselen. Er is weer zó veel te doen dat je zult begrijpen dat je je dit weekend niet hoeft te vervelen. Heel veel plezier gewenst!

PS. Wil je weten waar mijn kinderen en ik een kijkje gaan nemen? Volg mij dan ook op Instagram.

Zaterdag en zondag

Festival VISSCH

Wat mogen we in Den Haag blij zijn dat we aan het strand wonen. En dat we dus ook een echte, grote vissershaven hebben. Elke dag verse vis! Het culinaire visfestival VISSCH laat bezoekers ervaren wat Scheveningse vis is; de bereiding en het proeven zijn uitgangspunten tijdens dit festival waarin visserij, horeca en consument elkaar ontmoeten in de Scheveningse visafslag. VISSCH is een soort foodtruckfestival voor visliefhebbers. Je kunt hier zien en proeven wat Scheveningen, haar visserij en restaurants allemaal te bieden heeft. En kinderen worden niet vergeten. Zondag is er een speciaal kinderprogramma. Ga dus lekker met het hele gezin ‘een visje eten’ bij VISSCH.

Licht workshops in Science Centre Delft

In Science Centre Delft pakken ze uit voor het Weekend van de Wetenschap. Hier kun je allerlei workshops doen met als thema licht. Zo kun je een Dolpi camera maken, een houten tol kleuren, een eigen ledlamp maken of een design lamp ontwerpen.  Ook is er een pop-up holografie tentoonstelling en zijn er lichtgevende beestjes.

Weekend van de Wetenschap

Dit weekend openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren voor jou. Dit is jouw kans om backstage te gaan en de wonderlijke wereld van de wetenschap & technologie te beleven. In en rond Den Haag en Leiden doen verscheidene instanties, scholen en bedrijven mee. Denk aan o.a. de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Hortus Botanicus Leiden, Rijksmuseum Boerhaave, de Universiteit van Leiden, Space Expo, etc. Op de site van het Weekend van de Wetenschap vind je alle info voor een leerzame dag.

Zaterdag

Gratis schaatsen in De Uithof

Haal je schaatsen maar uit het vet, want vanaf dit weekend is de ijsbaan in de Uithof weer geopend. Dat betekent: schaatsen op het mooiste ijs van de regio. Vanaf zondag is de 400 meter baan geopend en kan iedereen weer genieten van veel ijsplezier. Zo kun je deze zondag bij de Uithof terecht voor een opening en voor gratis schaatslessen.

Praktisch: Vanaf 10:00 uur is de 400 meterbaan open. De toegang is gratis tussen 10 en 13 uur, daarna betaal je voor kinderen € 2,50 en voor volwassenen €4. Wil je gratis om de sneeuwbaan? Dan moet je er tussen 11 en 13 uur zijn. Alle informatie vind je online op deze website van de Uithof.

Open dag in het Haagse Dierencentrum

Vandaag kun je een kijkje nemen in het dierenasiel aan de Lozerlaan in Den Haag. In het Haags Dierencentrum ben je van harte welkom om kennis te maken met onze asielhonden en -katten. Je kunt zien hoe ze in het asiel leven. Ook kun je lekker rondsnuffelen bij de kramen met tweedehands spulletjes en mooie knuffels. Voor de kids is er een kidscorner waar de kids hun eigen hondenbeeldje kunnen beschilderen en geschminkt worden als het meest lieve honden- of poezenbeest of anders naar keuze.

Praktisch: De open dag in het Haags Dierencentrum is vandaag van 11 tot 16 uur. Je bent welkom op de Lozerlaan 595 in Den Haag. Advies is om met het OV of de fiets te komen. Op het terrein is het niet mogelijk om te parkeren.

 

Max de Mol bij Kooman’s Poppentheater

Vandaag weer een klassieker bij Kooman’s Poppentheater, namelijk Max de Mol. Bioloog Maarten Donker bestudeert het leven onder de grond. Wasco de Wasbeer -die lootjes komt verkopen- mag door zijn Aardkijker kijken. Ze zien hoe een plagerig beest de Aardkijker stuk maakt. Wasco belandt toevallig onder de grond bij Max de Mol. Ze gaan op zoek en ontdekken een Blaaskaak die de baas speelt. Kunnen zij hem onschadelijk maken en wie wint de loterij?

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Open dag Egelopvang

Wist je dat in Den Haag en omgeving heel veel egels leven. Met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Maar aangezien egels nachtdieren zijn, worden ze niet veel gezien en weten we vaak niet dat ze in onze omgeving leven. Daarom is de opendag van de Egelopvang zo interessant. Want hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden.

Praktisch: De opendag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

 

Geef me de ruimte! – Kindertheater in Bibliotheek Escamp

Kindertheater Kaboem! speelt speciaal voor de Kinderboekenweek een voorstelling over Ruimtereizen. Je kunt vandaag in Bibliotheek Escamp kijken naar de voorstelling Geef me de ruimte! Speciaal voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Deze voorstelling gaat over Commander Spoedniks. Hij wordt op een belangrijke missie gestuurd. Hij gaat op reis door het oneindige heelal om een leefbare planeet voor de mensheid te vinden. Voor als het echt mis gaat met de aarde. Na een lange reis in zijn ruimteschip de ASPRO5000 belandt hij op een rare onbewoonde planeet. Maar de planeet lijkt toch niet helemaal onbewoond te zijn…

Praktisch:  Deze voorstelling is om 11.00 uur in Bibliotheek Escamp. Reserveren is noodzakelijk en kan via 070 3538030 of escamp@biblioteekdenhaag.nl

Reis mee naar Anders – festival bij DOK Delft

In de bibliotheek in Delft (DOK Delft) ben je vandaag de hele dag welkom om de kinderboekenweek te vieren in het Festival Reis mee naar Anders. Anders is een ander land en hier reizen de kinderen met de reistleiders naartoe. Zo kunnen de kids deelnemen aan diverse workshops, zoals Muziek uit Anders, Verhalen uit Anders en Groeten uit Anders.

Praktisch: Deze dag begint om 11 uur en duurt tot 17 uur. Aanmelden voor de workshops is niet nodig. Wel geldt: vol is vol. Deze bibliotheek is te vinden aan het Vesteplein 100 in Delft.

Vruchtenbuurt Kinderfestijn

In de Vruchtenbuurt staat er een gezellige dag met een Springkussen, kindertrein, mini zweefmolen en oud Hollandse spelen zoals o.a. Ezeltje prik en Zenuwspiraal op het programma. Iedereen tot 12 jaar is welkom om te komen spelen op de Vlierboomstraat en de Appelstraat. De toegang is helemaal gratis.

 

Dierenpoppendokter bij Kinderboerderij Skip

De dierenpoppendokter komt langs bij Kinderboerderij Skip in Naaldwijk. Kinderen kunnen met hun eigen knuffel naar de dokter. Een consult kost 50 cent.

Charlotte Dematons in Kinderboekenwinkel In de Wolken

Deze middag bij kinderboekwinkel In de Wolken is een echte aanrader. Charlotte Dematons is hier vandaag te gast. Zij kan prachtig tekenen en is onder andere de tekenaar van De Gele Ballon. Zaterdagmiddag vertelt zij over haar boeken en verhalen en laat ze zien hoe zij zo prachtig tekent.

Praktisch: Charlotte is te gast bij In de Wolken om 15 uur. Het is leuk voor kinderen vanaf circa 4 jaar. Entree is gratis en ook aanmelden is niet noodzakelijk.

Vogels op doortocht – Excursie in Meijendel

Meijendel is een geliefd gebied voor vogels op doortocht. Samen met Duinwachter Bart wandel je door de duinen en ontdekken jullie alles over de vogeltrek en over de vogels in Meijendel. Ze komen hier om te rusten en om hun buik vol te eten. Daarna vervolgen zij hun verre reis.

Praktisch: Deze excursie is voor iedereen die flink kan lopen en grote interesse heeft in de natuur. Het begint om 10 uur bij De Tapuit. Aanmeldenis verplicht. De kosten zijn € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar en € 5,00 per volwassene.

Zondag

Kinderen rijden gratis met de Tourist Tram

Vandaag mogen de kinderen gratis met de tourist tram op vertoon van een kinderboekenweekgeschenk. Wij hebben een keertje zo’n ronde gedaan en het is zeker een aanrader om als toerist door je eigen stad vervoert te worden. Met koptelefoons leer je van alles over de stad en de uitleg is zowel in het Nederlands als in het Haags.

Praktisch: De Tourist Tram rijdt een vaste ronde door de stad. Opstappen kan overal. Kinderen met een kinderboekenweekgeschenk mogen gratis mee. Volwassenen betalen wel het normale tarief voor de rit.

Prins hendrik Herfstfeest

Zondag staat het oergezellige Herfst Feest in de Prins Hendrikstraat en op het Prins Hendrikplein er weer. Je vindt hier een leuke Home Made Market, live muziek, verse hapjes en nostalgische attracties. Voor een lekker sfeertje en een gezellige dag is dit zeker een aanrader om een bezoekje te brengen.

Open Kinderatelier in het Kunstmuseum

In het Kunstmuseum (tot afgelopen week nog bekend als het Gemeentemuseum) kunnen de kids zondagmiddag heel goed knutselen. Wij namen hier laatst een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde, knutselmaterialen. Het is een kinderatelier, het is dus de bedoeling dat je kind zelf (zonder ouders) komt knutselen. De kinderen worden begeleid door ervaren museumdocenten.

Praktisch: Het kinderatelier vind je in het Kunstmuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

 

Natuuravontuur – Wilde Oogst bij Pluk

Dit weekend kunnen kinderen de natuur verkennen. Lekker met je voeten in de modder en genieten van kleine beestjes of juist van mooie vogels. Deze middag is voor kinderen die wel eens in de natuur op avontuur willen. Vandaag gaan IVN-natuurgidsen met de kinderen op pad. Deze keer ga je op pad om eetbare dingen te oogsten in de natuur. Daarna ga je samen koken en proeven van het eten dat de kinderen in de natuur hebben gevonden. Een leerzame en bijzondere ervaring voor de kids.

Praktisch: Om mee te doen aan dit Natuuravontuur kun je vanaf kwart voor elf (let op dit is een andere tijd dan eerdere edities van het Natuuravontuur) een deelnamesticker ophalen. De excursie start om elf uur met het openingsverhaal, waarna het avontuur tot ongeveer half een duurt. De excursie is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Het Natuuravontuur vindt plaats bij Pluk! Den Haag, Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Den Haag.

Maak je eigen boekenlegger van afvalplastic bij De Vries Van Stockum

Zondag kun je bij De Vries Van Stockum, in de stad, samen met Sick Plastic je eigen boekenlegger maken van afvalplastic . Sick Plastic is een zwerf-plastic recycle & awareness initiatief met Den Haag als thuishaven. Tijdens de workshops leren de deelnemers veel over plastic en hoe je je eigen plastic gebruik kunt verminderen.

Praktisch: Deze workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar. De kinderen zijn tussen 14.30 uur en 16 uur welkom om te komen knutselen. Het is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dat kan via: spui@devriesvanstockum.nl. Je vindt De Vries Van Stockum op Spui 40 in Den Haag

Open Dag in ziekenhuis LUMC in Leiden

Is jouw kind in de wieg gelegd om dokter, verpleegkundige of laborant te worden? Dan is de open dag van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een aanrader. Tijdens deze dag zijn dokters, verplegers en onderzoekers van meer dan 30 afdelingen uit het LUMC aanwezig om jou mee te nemen in de medische wereld. Kruip eens in de huid van een malariamug of bekijk een couveuse van dichtbij. Kijk snel op de site van het Weekend van de Wetenschap welke afdelingen je kunt bezoeken en wat er te doen is.

Ook is het Anatomisch museum geopend. Dit is een museum wat normaal alleen voor onderwijs gebruikt wordt. Het museum is maar twee dagen per jaar geopend voor publiek. Houd er wel rekening mee dat dit museum voor kleine kinderen misschien te spannend is en dat je waarschijnlijk in de rij moet staan om het museum een bezoekje te brengen.

Praktisch: De open dag van het LUMC is zondag van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis. Kijk snel naar het programma. Je vindt het LUMC op de Albinusdreef 2 in Leiden.

Ga op paddenstoelenexcursie in Delft

Paddenstoelen zijn en blijven een geheimzinnig natuurverschijnsel. Wil je meer over paddenstoelen en zwammen weten ga dan met de IVN mee op excursie.  Tijdens de excursie, zul je heel veel paddenstoelen zien. Er zijn paddenstoelen met  bijzondere namen, zoals dodemansvingers en judasoren. Waar werd de tonderzwam voor gebruikt? Je komt het te weten in deze excursie.

Praktisch: De excursie start zondag om 14 uur. Het duurt ongeveer anderhalf uur. Kinderen zijn welkom, maar moeten echt interesse hebben in de natuur en in paddenstoelen. Deze excursie start op de Hertenkamp, Parkeerplaats bij de Hertenhorst achter het Rieten Dak, Middelweg 11, Delft

Reis Mee! Middag bij Paagman

Ook bij Paagman pakken ze uit voor de kinderboekenweek. Op de Fred hebben ze een Reis Mee middag. Hier kun je onder andere  flipboekjes maken, smoothiefietsen, kijken naar een Formule 1-auto, knutselen en veel meer. In de vestiging in de stad komt om 15 uur de schrijfster van het kinderboekenweekgeschernk, Anna Woltz. Zij komt voorlezen, vertellen, met de kids op de foto en natuurlijk signeren.

Praktisch: De Reis Mee! Middag is bij Paagman op de Frederik Hendriklaan. Je bent welkom vanaf 13 uur. De leeftijdsindicatie voor deze middag is vanaf 7 jaar. Anna Woltz komt zondag in de vestiging op de Lange Poten. Deelname is gratis, maar aanmelden is voor beide evenementen verplicht en kan online.

De oogst van Cronesteyn, Leiden

In Polderpark Cronsteyn in Leiden is weer een leuke natuurexcursie. Deze week kun je gaan zoeken naar vruchten en zaden. De vogels eten zich rond, om straks hun lange reis te kunnen volbrengen. Vogels die niet weggaan leggen een wintervoorraad aan. Samen met een gids wandel je door het gebied en leer je over de natuur en alles wat zij ons en de vogels brengt.

Praktisch: De excursie is voor iedereen van 5 jaar en ouder en de toegang is gratis. En een verrekijker is altijd handig om mee te nemen. Om mee te lopen verzamel je om 14 uur bij de Tuin van de Smid, het theehuis middenin Cronesteyn, Polderpad 8, Leiden..

Ahoi (2+) in Theater de Nieuwe Regentes

In Theater De Nieuwe regentes gaan peuters en kleuters op een theatrale ontdekkingsreis op zee. In de voorstelling vertrekt een schip of een boot, worden de zeilen gehesen en wordt er een verre reis met onbekende bestemming gemaakt. Met een verrekijker turend naar de horizon. De golven kabbelen soms vriendelijk, maar soms worden ze hoog en woest, alsof ze boos zijn. Blaast de wind het ship de goede kant op? Onderweg komt de bemanning grappige wezens; vissen, zeepaardjes, kwallen of krabben tegen. Een mooie voorstelling over de zee. Gaan jullie mee?

Praktisch: Deze voorstelling is om 10:00 uur in Theater de Nieuwe Regentes. Kaarten kosten €6,50 en zijn online te bestellen.

De Madurodam Marathon

Zondag organiseert Madurodam samen met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) een fondsenwervende stadsmarathon waar ieder kind, met of zonder handicap, aan mee kan doen. En waar iedereen een sportprestatie kan neerzetten, voor zichzelf én een ander. Net als andere marathons zijn ook de afstanden van de Madurodam Marathon gebaseerd op de officiële marathonafstand van ruim 42 kilometer. Maar dan in schaal 1:25, de verhouding waarin Madurodam gebouwd is. De Madurodam Marathon komt dus neer op 1,7 km.

Praktisch: De Madurodam Marathon begint om 12:00 uur. Dan kunnen de startbewijzen & supporterskaartjes opgehaald worden. Om 14:00 uur is de start van de individuele run speciaal voor kinderen. Het event duurt tot 17:00 uur. Inschrijven kan tot en met zaterdag 18 uur. Zorg dat je er bij bent en klik hier.

Dierendag bij Kinderboerderij Tanthof

Zondag vieren de kinderen Dierendag bij Kinderboerderij Tanthof in Delft. Tussen 12:00 uur en 16:00 uur en voor € 2,50 kunnen de kids springen op het grote kussen, zich laten schminken, broodjes bakken en dierentaarten maken. Je hond of ander lievelingsdier ziet er prachtig uit op zo’n taart! De kinderen kunnen ook tasjes maken.

Kapot Vet – Kindercabaret in de Leidse Schouwburg

In de Leidse Schouwburg kunnen de kinderen lachen deze zondag. Hier staat namelijk VET Kindercabaret op de planken met een muzikale, bonte energie-boost met knettergekke acts en VETte humor. Je ziet hét bewijs dat muziekles niet voor iedereen is weggelegd, dat je ouders niet moeten dabben, dat ouders VET vaak ongelijk hebben en dat bedtijd een stom woord is. In een circus-achtige revue jaagt VET Kindercabaret van allerlei dromen na. Kinderen nemen een kijkje achter de schermen bij volwassenen en volwassenen bij de kinderen.

Praktisch: Er zijn zondag 2 voorstellingen in de Leidse Schouwburg. Je bent welkom om 13 uur en om 15.30 uur. Kaarten bestel je online.

Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks in Westlandtheater de Naald

Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks is een leuke voorstelling vol liedjes, mystieke wezens, grappige tovertrucs en betoverende liefdesdrankjes. Je kent natuurlijk wel de boeken over Dolfje Weerwolfje, maar dit is net ander. Op een nacht rent Dolfje Weerwolfje namelijk per ongeluk het Weerwolvenbos uit, het Heksenbos in. Van Opa Weerwolf mag hij daar absoluut niet komen, want weerwolven en heksen gaan niet samen. Dan leert hij Foeksia kennen. Een grappig en lief miniheksje, dat bij haar vader Kwark de Tovenaar woont. Ze worden vriendjes. Maar als de moerasheks, juf Minuul, erachter komt dat er een weerwolf in het Heksenbos is, wordt Dolfje gevangen genomen. Zal Dolfje ooit vrijkomen……

Praktisch: Deze voorstelling kun je gaan zien in Westlandtheater De Naald om 15 uur. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, dus wil je hier bij zijn, kijk dan snel op de website van het theater.

Fotocredits: Rick Engelkes Producties

 

Delen:


Bekijk op kaart

Weekendtips 5 en 6 oktober – Herfst!

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart