Weekendtips voor 5, 6 en 7 mei

Dit weekend

Door Willemijn – Het weekend begint goed met Bevrijdingsdag. Helaas heeft niet iedereen vrij. Want vrijdag zijn er een aantal leuke activiteiten. Maar als je moet werken wees niet getreurd. Zaterdag en zondag is er ook veel veel leuks in Den Haag (en net daar buiten). Misschien heb je wel zin in een vaartochtje op een van de reddingboten? Of lekker naar een gezellige markt. Kijk snel naar de Ranja en Rosé weekendtips.

Liberty Tour: intocht van het bevrijdingsvuur (vrijdag, Haagse regio)

Elk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei over een afstand van 135 km het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Den Haag gebracht door atleten van de Den Haag Marathon. De aankomst van dit bijzondere vuur op het Malieveld is de officiële opening van het Bevrijdingsfestival Den Haag . Maar het vuur komt niet alleen binnen. De lopers worden namelijk vergezeld door t historische (leger) voertuigen en ander materieel. En juist dat maakt dat deze ‘optocht’ van lopers en voertuigen zo bijzonder is om naar te kijken.

De route loopt voor een heel groot deel door de Haagse regio. Hij komt via Alphen a/d Rijn, Zoeterwoude-Rijndijk, Leiden, Voorschoten, Wassenaar, Den Haag binnen. Om ca 14.00 is het bervijdingsvuur op het malieveld. En op de site van de Liberty Tour kun je vinden hoe laat hij de andere plaatsen bezoekt.

weekend

 Bevrijdingsfestival: Woezel & Pip (vrijdag 10 uur, Tweede kamer)

Vinden jouw kinderen Woezel & Pip ook zo leuk? De twee allerliefste hondjes van de wereld. De Open Dag in de Tweede Kamer begint met een kinderfeestje. Een Woezel & Pip feestje en iedereen is welkom. Tijdens de voorstelling van een half uurtje komen alle herkenbare Woezel en Pip-thema’s voorbij, zoals vriendschap, spelen en delen. En natuurlijk zijn papa’s en mama’s, opa’s en oma’s ook van harte welkom om mee te doen.

LET OP: Dit concert vindt plaats in het gebouw van de Tweede Kamer aan de Lange Poten. Hou rekening met extra controles en neem je ID mee.

Kinderstraatspelen Oranjelust (vrijdag, Voorburg)

In een doodgewone straat in Voorburg is het een keer per jaar groot feest. In de Oranjelust organiseren ze namelijk elk jaar een fantastisch bevrijdingsfestival. En iedereen is welkom! De hele dag staat in het teken van leuke dingen voor kinderen en gezelligheid voor de ouders. De dag begint om 11 uur en eindigt om 17 uur. En de straat heeft zelfs een eigen site waar je het gehele programma kunt vinden.

Oranjelust meivakantie

De nationale reddingbootdag (zaterdag, Scheveningen, Katwijk en Ter Heijde)

Een keer per jaar organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag. Tijdens dit evenement kun je kennis maken met de KNRM. Je kunt zien wat voor werk deze professionele vrijwilligers allemaal doen. Maar je kunt ook een kijkje nemen in de reddingstations en in de boten. En met een beetje geluk mag je meevaren op een van die stoere speedboten (afhankelijk van de drukte én van het weer).

Ook dit jaar zal de Reddingbootdag op KNRM-station Scheveningen uitgebreid worden gevierd. Maar je kunt ook een bezoekje brengen aan de stations in Katwijk, Noordwijk, Ter Heijde en Hoek van Holland. Er zijn leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen. Kijk even op de site om te zien wat er allemaal te doen is. Elke locatie heeft namelijk zijn eigen activiteiten georganiseerd. Zo kun je in Scheveningen over het strand rijden met een truck, hebben ze in Katwijk ook acties van de politie en brandweer en in Ter Heijde zijn er helikopter demonstraties. Maar waar je de KNRM ook gaat bezoeken het zal vast een geweldige ervaring worden voor jong en oud.

weekendtips

foto: KNRM Katwijk

Festival Vliet Petit (zaterdag, Theater Ludens in Voorburg)

Voor de vierde jaar organiseert Stichting Dans aan de Vliet dit leuke mini festival voor de mini’s in Theater Ludens. Voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar staan er creatieve activiteiten én een leuke voorstelling van Dikkie Dik gepland.

In de ochtend om 10 uur is er een gratis dansworkshop ‘Dieren dansen’ voor kinderen vanaf 2,5-4 jaar. Hiervoor moet je je wel even aanmelden.

In de tweede workshop van de dag om 11.45 uur knutsel je een eigen mini Dikkie Dik of ander knuffeltje van mooie gekleurde wol, water en zeep. Hiermee maak een klein vilten bolletje en daarmee kun je je eigen Dikkie Dik maken. Deze workshop is niet gratis, maar kost € 5 onder andere voor de materialen die gebruikt worden.

Om 11 uur kunnen de kinderen genieten van de voorstelling Dikkie Dik en de taart. Als Dikkie Dik de taart al stiekem helemaal heeft opgegeten vóórdat het feestje is begonnen, moet hij op zoek naar melk, eitjes en appels voor een appeltaart. Maar ondeugend en nieuwsgierig als Dikkie Dik is, gaat er van alles mis. Kan het feest wel doorgaan? Is er wel taart voor de vriendjes van Dikkie Dik? Een vrolijke voorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders en iedereen die van zingen en

Praktisch: De kaarten voor de voorstelling kun je bestellen bij Theater Ludens. Aanmelden voor de workshops kan via info@dansaandevliet.nl.

Fun Swing (zondag, Grote Pyr)

Een tijdje geleden heeft blogger Annick haar ervaringen bij Fun Swing op Ranja en Rosé gedeeld. Fun Swing is een workshop waarbij kinderen in heel professionele stoffen schommels aan lange touwen kunnen bewegen. Ze kunnen gewoon schommelen, maar ook een superman nadoen of zelfs ondersteboven hangen. Deze super leuke schommelworkshop voor kinderen vanaf 5 jaar vindt aankomende zondag weer plaats. Wil jij er bij zijn neem dan even contact op met De Grote Pyr via de site.

weekendtips

Zwier (1+; zondag in Leiden)

Voor alle dreumesen en peuters is aanstaande zondag in de Stadsgehoorzaal in Leiden de voorstelling Zwier. Zwier is een tekstloze voorstelling waarin de kracht van de muziek en de vertelkunst van de beweging centraal staan.

Samen met vijf muzikanten stap je in een muzikale zweefmolen. De wervelende klanken tillen je op en draaien je rond. In de geborgenheid van een kring trekt een elegante wals aan je voorbij, golven sierlijke melodieën heen en weer en veranderen de muzikanten in een zoemende bromtol of een schurende draaideur… Zwier is een luchtig spel van gulle klanken en bewegingen. Voor kaarten bezoek je de site van het theater.

Flagship Market Zeeheldenkwartier (zondag, Piet Heinstraat)

Het Zeeheldenkwartier is natuurlijk een van de leukste en gezelligste buurten van Den Haag. En helemaal als er markt is. Aanstaande zondag kun je in de Piet Heinstraat genieten van de Flagship Market. Een markt waarin ondernemers hun lifestyle, vintage, fashion en design producten kunnen verkopen. Daarnaast is er vaak wel het een en ander voor kinderen te doen, bijvoorbeeld een leuke draaimolen of activiteit. Inmiddels is dit denk ik uitgegroeid tot een van de gezelligste markten van Den Haag. En dus zeker een bezoekje waard!

weekendtips

Klavertjesmarkt (zondag, Keizerstraat)

En als je dol bent op markten, dan kun je zondag ook genieten van de Klavertjesmarkt in de Keizerstraat. Ook hier is namelijk een lifestyle markt. Op deze markt wel een extra nadruk op groen. Hier vind je vooral biologische producten en op planten en bloemen. En het leuke van de Keizerstraat is de ligging direct achter het eerste duin. Want als de kinderen de markt wel ‘zat’ zijn, kun je ze aansluitend lekker even laten rennen en spelen op het strand.

weekendtips

Bezoek een bunker (zondag, Scheveningen en Kijkduin)

De eerste week van mei staat de oorlog natuurlijk iets meer centraal dan in alle andere weken van het jaar. Daarom is dit het moment om met de kinderen hier ook bij stil te staan. Aan de hand van bijvoorbeeld een bezoek aan een bunker kun je het verhaal over oorlog en vrede aan de kinderen vertellen. En in Den Haag kun je een bunker bezoeken. Het Atlantikwall museum is hét bunkermuseum in Den Haag. In Scheveningen en Kijkduin kun je op zondagen in de lente- en zomermaanden een bunker bezoeken.

weekendtips

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart