Top tips voor het eerste weekend van de voorjaarsvakantie

voorjaarsvakantie
Dit weekend

Door Willemijn – Het weer is dit jaar nog niet zo winters geweets, maartoch staat de voorjaarsvakantie voor de deur. Gezellig de kinderen thuis, geen broodtrommels om in te pakken en even niet racen om op tijd op school te zijn. En vakantie betekent dat er veel leuke dingen te doenzijn. Maar nu eerst het weekend. Ook de komende dagen wordt er weer van alles georganiseerd. Dus ik heb de tips voor dit weekend weer voor je op een rijtje gezet. Kijk snel of er iets voor je bij zit. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

What the Fork?!? op de Pier

Met dat mooie, zonnige weer is Scheveningen natuurlijk heerlijk. Lekker even een frisse neus halen en genieten van de zon. Maar ook van lekker eten en drinken. Want op De Pier is weer een nieuwe editie van What The Fork?!? Dit indoor foodtruck festival op de bijzondere locatie boven zee, De Pier! De foodtrucks en foodfietsen en vaste foodstands staan er weer voor lekker eten. Het belooft een feestelijk weekend te worden want ook een uitgebreid muziekprogramma ontbreekt niet: dj’s en livemuziek voor extra gezelligheid. En ook de allerkleinsten hoeven niet stil te zitten: voor hen zijn er speciale activiteiten georganiseerd. Kortom, zin in Scheveningen én in een leuk festival? Bezoek dan What the Fork?!?

voorjaarsvakantie pier

Kijken naar IJsdansen in de Uithof

Ben jij ook helemaal geïnspireerd door de Olympische Spelen? Kun je geen genoeg krijgen van het IJsdansen? Dan moet je dit weekend in De Uithof zijn. Hier strijdt de top van de Nederlandse Kunstrijders om het Nederlands Kampioenschap. Dus wil je wel eens in het echt zien hoe mooi zij kunnen schaatsen, hoe hoog ze springen en hoe glimmend de pakjes zijn? Dan ben je bij De Uithof aan het juiste adres.

Praktisch: Alle informatie over het programma vind je hier. Je kunt al voor 5 euro per persoon een kijkje gaan nemen.

Voorjaarsvakantie kunstrijden

Gruwelijke Rijmen (7+) in het Filmhuis

De makers van de ‘Gruffalo’, ‘Mannetje Tak’ en ‘Heksendrank en drakenvuur’ maakten van de Gruwelijke Rijmen, van Roald Dahl een bijzondere film. Een gruwelijke, spannende maar vooral grappige remix van de bekende sprookjes. En die leuke film is dit weekend en de rest van de Voorjaarsvakantie te zien in het Filmhuis Den Haag.

Sneeuwwitje en Roodkapje worden beste vriendinnen. Lusten wolven liever biggetjes, grootmoeders of kleine kinderen? Jacob is verliefd op zijn buurmeisje Cindy, maar zij heeft een oogje op de prins. En waar komt die gigantische bonenstaak in Jacobs tuin plots vandaan? Onder het alziend oog van de boze wolf lopen sprookjesfiguren elkaar voortdurend voor de voeten.

Praktisch: De film is dagelijks te zien in Filmhuis Den Haag, aan het Spui. Je bent zaterdag en zondag welkom om 13.30 uur deze spannende film te gaan zien. De film wordt aangeraden voor kinderen van 7 jaar en ouder.

Voorjaarsvakantie gruwelijke rijmen

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

Bob de Bouwer: Mega Machines in Pathé en het Filmhuis

In Pathé in Den Haag en in het Filmhuis Den Haag kun je dit weekend op verschillende momenten terecht om naar de nieuwe Bob de Bouwer film te gaan. In deze nieuwe Bob de Bouwer film gaan Scoop, Muck en Liftie Bob helpen met de grootste klus die hij ooit heeft gedaan: een dam bouwen en een oude steengroeve veranderen in een waterreservoir voor Lentestad. Bob vraagt een andere bouwer, Conrad, om met zijn Mega Machines te helpen met het leegmaken van de steengroeve. Conrad is stiekem jaloers dat Bob het contract voor de bouw van de dam heeft gekregen. Hij wil Bobs reputatie onderuithalen dus besluit hij de dam te saboteren. Bob is een slimmerik en heeft al snel in de gaten dat er iets niet pluis is… en nu zullen hij en zijn team er alles aan moeten doen om Lentestad te redden!

Praktisch: Bob de Bouwer draait in alle drie de Pathe theaters in Den Haag. Koop hier je tickets. Ook in het Filmhuis kun je terecht. Daar draait deze film om 11.15 uur.

Voorjaarsvakantie Bob de Bouwer

Word een Duinwachter in Meijendel

Wandelen in Meijendel is met dit mooie weer altijd een aanrader. Maar helemaal als er bij het bezoekerscentrum De Tapuit een leuke speurtocht klaarligt. De boswachters kennende hebben ze ook deze keer weer een mooie route voor je gemaakt. Je wordt namelijk zelf een duinwachter! De duinwachters van Dunea zijn de hele dag druk. Ze zorgen voor de planten en dieren in de duinen. Duinwachters zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied en ze controleren of mensen zich aan de regels houden. Ook vertellen ze bezoekers graag over de mooie natuur en over de waterwinning. Wil jij ze helpen en hulp-duinwachter worden? Doe dan de speurtocht!

Praktisch: De speurtocht kun je gratis ophalen in het bezoekerscentrum De Tapuit.

voorjaarsvakantie - dunea

Fotocredits: Dunea – De Tapuit

Zaterdag

De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar (6+) in de Nieuwe Kerk

Vandaag kun je in de Nieuwe Kerk weer genieten van prachtige klassieke muziek. En niet alleen om te luisteren, maar ook om te doen. Want er wordt weer een voorstelling van Oorkaan  vertoond. (ticketverkoop via Zuiderstrandtheater). Daar treden Emmy (viool), Maarten (piano) en Pepijn (cello) op als het ‘Suleika trio’. Ze dansen en spelen de ‘Suleika’ in de voorstelling ‘Het mysterie van de gevoelige snaar’. Althans; als optreden lukt, want de pianist heeft zijn hand in het verband….

Praktisch: Het bijbehorende mini-festival is te bezoeken vanaf 11 uur of vanaf 14 uur. Om 12 uur en om 15 uur begint de voorstelling. Kaarten koop je online op de site van het Zuiderstrandtheater. De locatie van de voorstelling is De Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag.

Voorjaarsvakantie - oorkaan

Fotocredits: Zuiderstrandtheater – Oorkaan

voorjaarsvakantie - oorkaan

Fotocredits: Zuiderstrandtheater – Oorkaan

De Scharrelaar bij Koomans Poppentheater

Zin om met de kinderen te geieten van een leuke, spannende en grappige voorstellin? Dan is de Scharrelaar vanmiddag om half 3 misschien leuk. Want een bezoekje aan een poppenvoorstelling in Koomans’s Poppentheater vinden mijn kinderen altijd een goed idee. Momenteel spelen ze de voorstelling De Scharrelaar. De Scharrelaar gaat over de Scharrelaar. Hij  reist rond in een gekke, oude caravan. Op een dag vindt hij de hond Biscuit, die gevangen zit onder een berg afval. Samen met Wasco de Wasbeer en Max de Mol komt hij erachter dat al die rommel wordt gemaakt door Avaritia, die eenzaam in haar toren woont. Er ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt. De vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

voorjaarsvakantie - Koomans

De Prille Lentemarkt in het Voedselpark

Een gezond en leuk begin van de voorjaarsvakantie is De Prille Lentemarkt in het Voedselpark. Tijdens deze middag kun je meedoen aan activiteiten zoals een moestuin maken van een pallet, zelf een pizza bakken of een insectenburger proeven. Nieuwsgierig naar de toekomst? Er is een 3d-voedselprinter waarmee je je eigen pannenkoeken kunt printen.

Praktisch: De Prille Lentemarkt is in het Voedselpark. Dit vind je in het Zuiderpark aan de Anna Polakweg 7 bij Stadsboerderij Herweijerhoeve. Je bent van harte welkom van 12.00 tot 14.00 uur.

Zondag

Uilenballen pluizen voor kinderen (5+) in Cronesteyn (Leiden)

Zondag organiseert de IVN theehuis De Tuin van de Smid de kinderactiviteit Uilenballen pluizen. Dit is een zeer leerzame activiteit voor kinderen vanaf 5 jaar. Uilen eten hun prooien met huid en haar op, maar niet alles wordt goed verteerd. De botjes, haren en veren worden weer uitgebraakt in uilenballen. Deze middag gaan de kinderen samen met de gidsen onderzoeken welke prooien de uilen hebben gegeten. Want aan de hand van de botjes en andere prooiresten is te ontdekken om welke beestjes het gaat. Vergrootglazen, zoekkaarten en andere hulpmiddelen zijn voldoende aanwezig.

Praktisch: Het theehuis ligt midden in polderpark Cronesteyn, aan het Polderpad. Deelname kan alleen na aanmelden via: info@polderparkcronesteyn.nl er is een maximum aantal deelnemers. Het begint om 14 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. De kosten zijn€ 0,50 per deelnemer. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar met hun begeleiders.

voorjaarsvakantie - uilenballen

Proef de Lente bij BuytenDelft

Bij BuytenDelft start je de lente door een eigen tuintje te maken. Je versiert je eigen potje, doet er aarde, water en zaadjes bij. En dan heb je al een mini-tuintje.  Om je mini-tuintje op te fleuren maak je er een kaboutertje bij. Met een dikke stok en verf.

Bij de imker leer je over de bijen die weer uitvliegen in het voorjaar. Natuurlijk kun je ook broodjes of popcorn op onze vuurplaats bakken en ponyritjes maken. Tussendoor leef je je lekker uit in de speeltuin. Wil je liever niet knutselen, maar gewoon beestjes knuffelen of helpen een ezel te poetsen? Dat kan natuurlijk ook. En heb je voldoende van de dieren. Aan de overkant van de weg vind je De Papaver, waar ze leuke speurtochten door de Heemtuin en het Delftse Hout hebben.

Praktisch: Stadsboerderij en Waterspeeltuin BuytenDelft is te vinden aan de Korftlaan 3a in Delft. Je bent welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Voor sommige activitieten wordt een kleine bijdrage gevraagd. De toegang tot de kinderboerderij is gratis. Aanmelden hoeft niet. Iedereen is welkom en mag meedoen.

Nuffe Tantes (6+) in het Veurtheater

Weet jij wat nuf betekent? Ik niet! Maar daar kun je achter komen tijdens het verhaal van de ietwat ‘verknipte’ tweelingzussen Roosje en Greetje. Noodgedwongen hebben zij kapsalon den Groenerooij van hun vader overgenomen, met zijn vogeltje Jaune le Canari en al! Samen zitten de dames regelmatig met de handen in het haar en beleven ze een hoop rood-groene drama’s met de andere bewoners van Regenboogstad! Zo heeft postbode Billie Blaauw niet veel zin om met één van de twee in het huwelijksbootje te stappen en hebben ze gróte moeite huisbaas Naranja van Oranje de huur te betalen, omdat concurrente Pippa Paars álle klanten bij ze wegkaapt! Hopelijk zien ze door Rochee Rozé alles weer door een roze bril, want de dames hebben er genoeg van!

Praktisch: De voorstelling is zondag om 11 uur. En nu met leuk voordeel. Want als je voor zondag een kaartje bestelt neem je je vader, moeder, oma, opa of natuurlijk je eigen tante gratis mee. Bestel een “bring a friend” kaart voor jouzelf voor €7,50 en ontvang automatisch een extra kaartje! Het Veurtheater vind je in Leidschendam aan de Damlaan.

voorjaarsvakantie - nuffe tantes

Fotocredits: Veurtheater – Nuffe Tantes

Knutselen voor de vogels bij Het Buitenbeest in Zoetermeer

Komende dagen wordt het lekker koud. Voor ons nog wel even leuk, maar voor de vogels geen pretje. Daarom moeten we ze een handje helpen. Wil je de vogels de koude winter doorhelpen en zelf een leuke middag beleven? Op zondag 25 februari kun je tussen 14.00 en 16.00 uur onder begeleiding vetbollen maken en pindasnoeren rijgen. Natuurlijk mag je de vetbollen en pindasnoeren mee naar huis nemen.

Praktisch: Deze activiteit vindt plaats bij Speelboerderij Het Buitenbeest Het Buitenbeest kunt u bereiken via Belvederebos 270 of de Voorweg 93. Toegang is gratis, de boerderij is open van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 

Maurits Muis of een Jan Steen workshop (Mauritshuis Den Haag)

Het Mauritshuis is een echte aanrader met de kinderen. Daarom is het zo leuk dat er een ontdekkingstocht wordt georganiseerd voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud. Kinderen en hun ouder(s) gaan samen met iemand van het museum op zoek naar lammetjes en tulpen op de favoriete schilderijen van Maurits de Muis. En als je alles goed bekeken hebt is het tijd om zelf aan de slag te gaan in de Kunstwerkplaats om een minimuizenschilderij te maken. Piep!

Ben je al ouder dan 6 jaar, dan is de Jan Steen workshop misschien leuker. Tijdens deze workshop luister je naar verhalen en ontdek je hoe Jan Steen deze verhalen heeft geschilderd. In de Kunstwerkplaats maak je daarna zelf een schilderij bij een verhaal. Lijkt jouw schilderij op dat van Jan Steen?

Praktisch: Deze workshops zijn op zondag. Begeleiding door een volwassene is verplicht voor de allerjongsten. Je bent van harte welkom om 10.30 uur. Het duurt ongeveer anderhalf uur.  De workshop kost 7 euro, zowel voor de kinderen als de volwassenen die deelnemen. Je moet daarnaast ook nog de museumentree betalen, maar die is voor kinderen gratis. Aanmelden voor een workshop is verplicht.

voorjaarsvakantie - Mauritshuis

Koning Koos is jarig (3+) in de Rijswijkse Schouwburg

Zijn jouw peuters dol van Koning Koos, Sassa en Toto? En willen jullie dit bekende drietal wel eens in het echt ontmoeten. Kom dan zondag naar De Rijswijkse Schouwburg. Want hier kun je genieten van de verjaardag van Koning Koos. Of toch niet? Koning Koos denkt dat zijn verjaardag wordt vergeten, maar niets is minder waar! Sassa en Toto vragen zich juist af wat ze hem gaan geven. Een bal? Een toeter? Samen besluiten ze zelf een heel mooi en origineel cadeau te maken. En omdat hij jarig is, heeft hij voor alle kinderen ook een klein cadeautje! Het wordt een groot feest voor iedereen.

Koning Koos en zijn vriendjes nodigen de kinderen uit om mee te dansen en te zingen tijdens deze feestelijke familievoorstelling. Natuurlijk komt de Neuzenkriebeldans ook nog voorbij. Na afloop mag je gezellig samen met Koning Koos, prinses Sassa en Toto op de foto!

Praktisch: De voorstelling Koning Koos is jarig is om 15 uur te zien. Kaarten zijn online te koop. Het theater vind je in Rijswijk aan de Generaal Spoorlaan 10.

voorjaarsvakantie - Rijswijkse Schouwburg

Fotocredits: Mark Vijn Theaterproducties en programmering

Ranja en Rosé ontvangt voor geen enkele vernoeming in deze weekendtips geld of vergoeding. 

 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart