De leukste weekendtips voor zaterdag 14 en zondag 15 december

Dit weekend

Door Willemijn – Kerst staat voor de deur en dat is te merken aan de weekendtips van deze week. Er zijn veel leuke kerstfestiviteiten, kerstmarkten, winterfestivals en kerstmannen. Wij gaan in ieder geval genieten op een van de kerstmarkten. Wil je volgen wat wij in het weekend doen, volg ranja en rosé dan ook op Insta.  Maar ook als je (nog) even geen zin hebt in de kerst is er voldoende leuks te doen. Ik heb mijn favoriete weekendtips weer voor je op een rij gezet. Zowel voor zaterdag, zondag als voor evenementen die op beide dagen plaatsvinden. Veel plezier dit weekend!

Zaterdag en zondag

Royal Christmas Fair

De Royal Christmas Fair is één van de grootste en leukste kerstmarkten van Nederland. Op het romantische Lange Voorhout kun je elke dag van 12:00 tot 21:00 uur slenteren langs bijna honderd kerstkraampjes, smullen van winterse lekkernijen, genieten van gratis optredens en natuurlijk originele kerstcadeautjes kopen. Naast de sfeervolle aankleding met vuurtjes en veel lichtjes zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, een echte Kerstman en diverse voorstellingen. Ook kunnen de kinderen op de foto met ‘echte prinsessen’.  En als je toch op het Lange Voorhout bent, bezoek dan ook even de Denneweg. Zaterdag kun je hier genieten van de Winter Wonder Band, met de elfjes van de kerstman. Zondag treedt de Dickens Band hier op.

Praktisch: De Royal Christmas Fair is dagelijks open van 12.00-21.00 uur (op Kerstavond tot 18 uur). De toegang is gratis.

Winter Wonder Weken in Leiden: drijvende markt, nostalgische kermis en meer

Tijdens de Winter Wonder weken is Leiden helemaal in prachtige winterse sferen. Beroemd is de Drijvende Kerstmarkt op de Nieuwe Rijn in Leiden. Op deze drijvende markt vind je ruim 80 huisjes met een gevarieerd aanbod van hebbedingen, cadeaus en lekkernijen. Dat alles drijvend op het water. Vrijwel tegelijkertijd vind je op het Stadhuisplein de nostalgische kermis. Lekker zwieren en zwaaien in een ouderwetse draaimolen.

Vier de winter in Archeon

Archeon opent de poorten voor ‘Vier de Winter’ in Archeon. Het park is omgetoverd tot een Hollandse Winter Wereld. De eerste sneeuw is al gevallen. In het middeleeuwse stadje Gravendam en in Dorestad zijn de bomen en huizen gehuld onder een witte laag sneeuw. Tijdens ‘Vier de Winter’ is er volop vermaak en vertier in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Jannes de Goochelaar is een graag geziene gast in Gravendam. De bakker, de smid en de weefster kijken graag naar de betoverende goocheltrucs van Jannes. Elfengoud, magische speelkaarten, geheimzinnige potjes… Wil jij Jannes ook zien goochelen kom dat naar het klooster om te kijken naar deze show vol humor en… middeleeuwse magie. Ook ligt er dit jaar weer een ijsbaan voor een heerlijke schaatsrit. Aan het eind van de dag is er een gezellige fakkeloptocht.

Schaatsen

De meeste ijsbanen waar je lekker kunt schaatsen zijn weer open. Ik heb afgelopen week een lijstje gemaakt van 11 (!) schaatsbanen in de Haagse regio. Zo kun je gaan schaatsen bij Cool Event op het Kurhausplein, maar ook in Leidsenhage en in Plaswijckpark is de ijsbaan weer geopend. Dit weekend kun je ook je schaatsen onderbinden op de Drijvende Ijsbaan in Leiden en bij Winters Delft.

Zaterdag

Kerstland in Muzee

In Muzee in Scheveningen vindt vandaag een kerstmarkt in winterse sfeer plaats. Je kunt genieten van lekkernijen die je verwacht bij een kerstmarkt zoals glühwein en chocomelk. Maar in Scheveningen hoort daar ook een lekker gebakken visje bij. Ga genieten van onder andere muziek in Dickens’ sfeer, Scheveningse klederdracht, een Scheveningse Poppenkast voorstelling en een kindertheaterkoor.

Praktisch: Kerstland in Muzee is vandaag tussen 10 en 17 uur. Voor het gehele programma kun je het best een kijkje nemen op de site van Muzee.

Zweeds Familiekerstfeest

Wil je al echt in de (Zweedse) kerstsferen komen? Bezoek dan a.s. zaterdag vanaf ca. 15 uur het Zweedse Familiekerstfeest bij Theater aan het Spui en het Filmhuis. Daar zijn namelijk allerlei activiteiten rondom het thema ‘Zweeds Kerstfeest’. Je kunt je verkleden als Pippi Langkous, koekjes versieren of hutten bouwen. Zowel binnen (Filmhuis) als buiten woprden kerstfilms getoond. Ook zijn er tal van Zweedse lekkernijen. Veel van de activiteiten zijn kosteloos.

Praktisch: Het Zweeds Familiekerstfeest begint om 15 uur.

Winterlicht op het Regentesseplein, Weimarstraat en Zeeheldenkwartier

Op zaterdag leidt Festival Winterlicht je langs de meest hippe straatjes van het Regentessen- en Zeeheldenkwartier. Onderweg ook nog eens drie sfeervolle pleinen aan, waar je wordt ‘getrakteerd’ op muziek, theater, kinderwinterspelen en de oudste zweefmolen van Nederland.. Hier kan je warme choco of glühwein drinken, winters eten, workshops doen etc. Onderweg geniet je van diverse (zang) optredens. Ook kun je bij meer diverse winkels en horeca in en rondom de Weimarstraat genieten van verrassende acts, proeverijen en workshops.

Den Haag HighLights

Het festival Den Haag HighLights verlicht nog steeds de hele stad. Op het Binnenhof zijn wij gaan kijken en het is heel bijzonder om een prachtig verlichte Ridderzaal te zien. Ook het Mauritshuis is prachtig! Ben je hier nog niet geweest? Tot en met 21 december kun je genieten van dit indrukwekkende festival.

Praktisch: Wil je niks missen van de lichtprojecties? Er wordt gestart om 18.00 uur, waarna ieder kwartier het lichtspektakel opnieuw start. De film duurt 8 minuten, daartussen is dan 7 minuten een aftelklok te zien. De laatste start dan 21.45 uur.

Den Haag High Lights

Gratis ritje in een Gouden koets rondom de Hofvijver

Stap vanavond tijdens The Hague HighLights gratis met je lief of je gezin in een koets. Er rijden prachtig verlichte koetsjes door de stad. Ze rijden om de Hofvijver heen. Instappen kan bij het Mauritshuis.

Praktisch: De koetsen rijden tussen 18 uur en 22 uur. De koetsritjes zijn gratis en je mag één rondje meerijden.

Poppenkast bij In de Wolken in Voorburg

Bij In de Wolken in Voorburg kun je dit weekend gaan kijken naar een poppenkastvoorstelling. De poppenkast van Michel is al helemaal in kerstsfeer. Maar je kent Roeltje…. Het blijft nooit lang vredig in de poppenkast ;-). Kom gezellig kijken en krijg door die grappige Roeltje buikpijn van het lachen. Na de voorstelling maak je een leuke kerstknutsel.

Praktisch: De voorstelling begint om 10 uur. De leeftijdsindicatie is van 4 tot 7 jaar. Kosten bedragen 5 euro per kind (incl. limo & lekkers). Inschrijven is verplicht en kan via info@indewolken.nl. Let op: je plekje is alleen gegarandeerd als je een bevestigingsmailtje hebt ontvangen.

Kindercollege in Theater de Veste in Delft

Wereldwijd willen we zo snel mogelijk afscheid nemen van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas af. Ze zijn vervuilend en ze hebben een slechte invloed op het klimaat. Kernenergie wordt soms als een alternatief genoemd. In dit interactieve college door Dr. Ir. Behnam Taebi (TU Delft) leer je meer over de voor- en nadelen van kernenergie en over de verschillende soorten kernenergie. Aan de hand van de foto’s en video’s die Behnam in Fukushima (in Japan) heeft gemaakt laat hij een van de grootste problemen in Japan zien: de vervuilde grond na de kernramp. Tijdens een kindercollege is er ook altijd een leuke opdracht. Deze keer ben je de minister president van Japan en wordt je gevraagd om met een oplossing te komen voor dit probleem.

Praktisch: Deze voorstelling begint zaterdag om 14.30 uur in Theater de Veste in Delft. Het kindercollege is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Een kaartje om hier bij te zijn kost slechts 3, 50 per persoon.

Voorleestheater Barry&Bu bij Paagman

Bu is een jongen met een potlood en een groot hart en Barry is een zeehondleeuw met een nog grotere honger. Als het potlood Barry in Bu’s leven tovert worden zij instant BFF’s. Samen eten en wegkijken bij gebreken, want dat is wat vrienden doen. Barry & Bu is een drietalig kinderboek over vriendschap, creativiteit en samen eten. Over hoe je je nooit hoeft te vervelen als je maar lang genoeg oefent en hoe je elkaar een beetje verder kunt helpen als het even niet gaat.

Praktisch: Dit boek is geschreven door Pepijn Lanen en geïllustreerd door Steven van Lummel en Kentaro Okawara. Zaterdag zijn Steven van Lummel en Pepijn Lanen om 11:00 uur te gast bij Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag). Zij zullen naar aanleiding van het boek Barry & Bu voorlezen en signeren. Het evenement is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via de website van Paagman.

De Parapluvogel bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is altijd een leuk uitje. Dus ook dit weekend. Je kunt vandaag gaan genieten van de voorstelling De Parapluvogel. In deze spannende voorstelling vlucht de grote, roze Parapluvogel Sumba uit het tropisch regenwoud omdat haar boom is omgezaagd. Nu heeft ze geen huisje meer. Ze kruipt in een kist en wordt naar de haven van een klein, zonnig eiland verscheept. Daar ontmoet ze een lapjespoes en Wasco de Wasbeer. Samen gaan ze op zoek naar een huisje voor Sumba. Als Sumba plotseling verdwenen is wordt het spannend….

Praktisch: De Parapluvogel is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Kerstival Botanische tuin Delft

In de Botanische tuin in Delft zijn de kinderen vandaag van harte welkom voor een speciaal Kerstfestival. Met een stempelkaart kunnen de kinderen in de tuin allerlei leuke dingen doen. Zo kunnen ze kerstversieringen maken, op ontdekking gaan in het kerstbos of meer leren over de planten in de kas.

Praktisch: Kerstival is speciaal voor kinderen. Je bent welkom vanaf 15 uur tot 19 uur. Entree is 6 euro per persoon. De museumkaart is vandaag niet geldig voor kinderen, wel voor volwassenen.

Kindercollege De Gebroeders leeuwenhart

Vanavond is in Theater aan het Spui ook een kindercollege. Wel met een zwaar onderwerp, namelijk de dood. Aan de hand van het boek De gebroeders Leeuwenhart gaan de kinderen het gesprek aan over bijvoorbeeld Waar ben je als je dood bent? Kun je maar één keer in je leven doodgaan? Is doodgaan eigenlijk hetzelfde als niet meer bestaan? Moeilijke vragen voor jong en oud.

Praktisch: Dit is een kindercollege voor jong en oud. Je moet zelf nagaan of jouw kind al toe is aan dit onderwerp. Het kindercollege begint om 18.45 uur in Theater aan het Spui. Kaarten zijn beschikbaar via de website van Het Nationale Theater.

Scheveningen Light Walk

In Scheveningen is dit weekend de Scheveningen Light Walk. Voor het eerst is er ook een kinderwandeling van 5,5 km. Je begint dan bij Madurodam en loopt een rondje. Tijdens de wandeling word je verrast door lichtjes, vuur, lichtkunstenaars en diverse lichtkunst. Wil je meer wandelen, dan kan dat ook. Er is ook nog plek voor 7,5 km en voor 12,5 km.

Praktisch: De Scheveningen Light Walk voor kinderen is om 16.30 uur en om 16.45 uur. Inschrijven kan via de website van het evenement.

Zondag

Kerst bij het Geertje

Zondag organiseert Boerderij ’t Geertje haar jaarlijkse kerstdag. Van 12:00 uur tot 17:00 uur is de boerderij rijk aan kersttafereeltjes. Onder andere de klompenmaker en smid laten hun vakmanschap zien. Daarnaast zijn er vele activiteiten te doen voor kinderen zoals: brood bakken, kerststukjes maken, kerstballen beschilderen etc. Ook is er een kleine (vers)markt met verschillende stands voor de kerst inkopen. Live muziek, een levende kerststal en vuurkorven maken de kerstsfeer af.

Winter LED Huisje bij Science Centre Delft

Bij Science Centre Delft bouw je je eigen huisje en voorzie je dit mooie huisje met kerstige lampjes. Je bent lekker aan het knutselen en de kinderen leren over een elektrische schakeling.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De workshop wordt de hele dag door gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. De workshop kost €3,50, naast een geldig entreebewijs. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Winterfeest op de Kinderboerderij

Winterfeest op de kinderboerderij de Balijhoeve in Zoetermeer. Zondagmiddag ben je van harte welkom om spelletjes doen zoals  sneeuwballen gooien, ijspegels vangen etc. Ook kun je met de IVN vetbolletjes voor de vogels maken. Daarmee help je de vogels de winter door.

Praktisch: Het winterfeest is zondagmiddag van 13 uur tot 16 uur op De Balijhoeve in Zoetermeer. De activiteiten zijn gratis. Het adres van de kinderboerderij is Kurkhout 100 in Zoetermeer.

Levende Kerststal bij BuytenDelft

Zondag wordt de levende kerststal bij BuytenDelft geopend. Je kunt hier de kerststal bekijken, maar ook een kerstbrood bakken, luisteren naar kerstverhaaltjes of je eigen kerstballen knutselen van een boomstammetje. In het Kinderboerderijrestaurant is heerlijke glühwein, warme chocomelk, zelfgemaakte erwtensoep.

Praktisch: Vanaf 12 uur kun je terecht voor de kerststal. Die zal tot 15 uur blijven staan. Ook de activiteiten beginnen om 12 uur. Kijken naar de kerststal is gratis. Voor de activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Vanaf 15 december blijft de kerststal staan tot en met 5 januari.

Kerstmarkt Emma’s Hof

Emma’s Hof is een van de mooiste plekken in Den Haag. Deze prachtige ommuurde stadstuin is altijd een bezoekje waard, maar zondag helemaal. Hier wordt de jaarlijkse kerstmarkt georganiseerd. Er zijn kraampjes met homemade producten zoals vintagekerstballen, kaarsen en lekkernijen. Ook worden er 2 workshops in de oranjerie georganiseerd voor jong en oud: ‘kerstballen versieren’ en ‘kerststukjes maken’. Er worden prachtige kerstliederen gezongen door het winterlichtkoor en dit jaar is er voor het eerst een kerstmuziekbingo in de tent met leuke prijsjes. Zelfgebrouwen overheerlijke glühwein, warme chocolademelk (met rum), kerstgebak, broodjes warme worst, soep. Echt kerst! De opbrengst van de markt is voor Emma’s Hof.

Praktisch: De kerstmarkt is zondag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Emma’s Hof vind je in de Galileïstraat 36 in Den Haag.

Tobias en zijn kameel in het Rietveldtheater in Delft

In het Rietveldtheater ben je zondag welkom voor de voorstelling ”Tobias en zijn kameel”. Dit is een muzikaal kerstsprookje voor de hele familie . Net als vorig jaar spelen ook dit jaar weer 10 kinderen mee. Daarnaast ontvangt elk kind dat de voorstelling bezoekt het gelijknamige boek met het verhaal en de muziek van de voorstelling.

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondagochtend om 11 uur gaan zien in het Rietveldtheater in Delft. Kaarten kun je bestellen op de website van het theater.

Foto: Rietveldtheater

Wandelen en korren op het Scheveningse strand

Ook een toffe excursie van IVN. Deze is op Scheveningen. Bij deze excursie wordt met laagwater gezocht naar beestjes en leven tussen de stenen van het Zuidelijk Havenhoofd. Ook zal tijdens de excursie het kornet uitgerold worden. Dat is een garnalennet die je door zee trekt om echt zeeleven te vangen en zo beter te bekijken. Wij hebben deze excursie afgelopen zomer gedaan en het is een aanrader voor kinderen. Nu wel goed aankleden, want het kan koud zijn op het strand.

Praktisch: Deze excursie begint om 10 uur bij het parkeerterrein aan het einde van de Houtrustweg bij het Zuidelijk Havenhoofd. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Kleuterbios Storyzoo op avontuur in het sprookjesbos

De kleuterbios is een speciale bioscoopvoorstelling voor de allerkleinsten. De lichten blijven gedempt aan in de zaal, het geluid is wat minder hard en de kinderen krijgen een doos met wat leuks en wat lekkers er in. Voor de ouders staat een kopje koffie klaar. Deze maand kun je Storyzoo op avontuur in het sprookjesbos gaan zien. In de film ga je samen met Beer Bax, Toby en Pepper van StoryZoo op avontuur in het Sprookjesbos. De film gaat over diverse sprookjes. Zo zie je de zeven geitjes en de grote boze wolf, Hans en Grietje en de gemene heks en nog veel meer.

Praktisch: De Kleuterbios is zondagochtend om 10.30 uur in alle Pathé bioscopen. Kaarten kun je online op de website van Pathé bestellen.

Brandweerman Sam in Stadstheater Zoetermeer

In het Stadstheater Zoetermeer kun je zondagmiddag gaan kijken naar Brandweerman Sam. Ook in deze show beleeft de kinderheld Brandweerman Sam, vergezeld door zijn trouwe brandweerwagen Jupiter en al zijn vrienden uit Piekepolder, een nieuw en spannend avontuur in ‘Het Grote Kampeeravontuur’. In een vlammende voorstelling vol zang, dans en spannende reddingen belanden we in het bos bij Piekepolder, waar een heel zeldzaam diertje leeft. Brandweerman Sam en Elvis besluiten om twee bekende biologen te helpen in hun zoektocht naar het beestje. Maar dan dreigt er ineens groot gevaar voor de hele groep, als de ondeugende Norbert Puk verdwaald raakt in het bos. Kan Brandweerman Sam zijn vrienden redden?

Praktisch: Brandweerman Sam kun je gaan zien om 13.30 uur en om 16 uur in het Stadstheater in Zoetermeer.  De voorstelling van 13.30 uur is bijna uitverkocht. Het is natuurlijk extra leuk als alle jonge bezoekers verkleed komen als brandweerman of bosranger. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Festival 1001 Nachten in het Zuiderstrandtheater

In het Zuiderstrandtheater staat een klassiek muziek festival op het programma, speciaal voor kinderen. Ik schreef er afgelopen week een blog over, dus wil je meer weten, lees dan snel verder.

Wintervuurwerk op Scheveningen

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur aan de strandkant van het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in deze tips. 

Voor alle genoemde activiteiten en voorstellingen waren bij publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:


Bekijk op kaart

De leukste weekendtips voor zaterdag 14 en zondag 15 december

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart