Heel veel weekendtips voor zaterdag 8 en zondag 9 december

Door Willemijn – Ho ho ho!!…De Sint is het land nog niet uit of de kerstbomen worden verlicht, de kerstmarkten worden opgetuigd en de warme winterse gezelligheid gaan gewoon weer verder rondom het andere december thema. En dat is duidelijk te zien aan deze tips. Want er zijn veel kerstmarkten en kerstevenementen. Ik heb een lijstje gemaakt met tips die ik het leukst vond. En dat zijn naast de kersttips ook weer heel veel leuke tips die niets met kerst te maken hebben. Om een paar te noemen: wat dacht je van het Bouwsteentjes festijn in Rijswijk, het openingsweekend van de schaatsbaan in Delft of een strandexcursie? Toch meer zin iets ‘kerstigs’? Genoeg keuze met o.a. een Dickens Markt in Den Haag centrum, een leuke winterfair in Archeon of Kerst in de Reinkenstraat. En wist je trouwens dat je tegenwoordig je kerstboom kunt huren? Fijn weekend!

Zaterdag en Zondag

Graaf zelf je Kerstboom uit

Heb je nog geen kerstboom staan? Maar ben je wel van plan om er dit weekend eentje te gaan kopen? Dan kun er ook voor kiezen om er zelf eentje uit te graven. Bij Kasteel Duivenvoorde bieden ze die mogelijkheid. Super romantisch natuurlijk om met het hele gezin samen te werken om jullie kerstboom uit de grond te halen.

Praktisch: Je kunt zaterdag en zondag komen graven tussen 10 en zonsondergang (ca 16.30 uur). Je kunt de bomen niet pinnen, dus neem contant geld mee. Kasteel Duivenvoorde vind je aan de Laan van Duivenvoorde 4 in Voorschoten.

Opening ijsbaan in Delft en Leiden

In Den Haag is de ijsbaan al geopend, zowel op Scheveningen als in Leidschenhage. Maar in Delft en Leiden kun je dit weekend voor het eerst de ijzers onderbinden.In Delft is het zelfs 800 m2 schaatsplezier. In Leiden is het ijs traditiegetrouw op het water. Alsof je echt op de gracht kunt schaatsen.

Praktisch: Beide schaatsbanen openen dit weekend het ijs. In Delft kun je terecht op Mekelweg 8. In Leiden is de ijsbaan op de Nieuwe Rijn.

Foto: Website Winters Delft

Festijn met Bouwsteentjes in de Broodfabriek

Zijn jouw kinderen dol op LEGO? Mijn zoon bouwt het liefst de hele dag met de beroemde blokjes. LEGO-fans kunnen dit weekend hun hart ophalen in eventcenter ‘De Broodfabriek’ in Rijswijk.  Daar is een LEGO beurs. Deze beurs wordt niet door LEGO zelf georganiseerd, maar het zijn de de clubdagen van ‘De Bouwsteen’, dé Nederlandse LEGO club. Deze LEGO club organiseert een aantal keren per jaar clubdagen voor haar leden en andere LEGO-fans. En dit weekend kan iedereen aanwezig zijn.  Je ziet onder andere LEGO creaties en bouwwerken, kunt  voordelig nieuwe en tweedehands LEGO aanschaffen en zijn er bouwdemonstraties en -wedstrijden. In een grote bouwhoek mag jezelf bouwen wat je wilt.

Praktisch: De clubdagen zijn zaterdag en zondag van 10-17 uur. Voor 5 euro mag je naar binnen en kun je zelf genieten van LEGO.

Midwinterfair Yule Fest in Archeon

In Archeon ga je dit weekend terug naar de oorsprong, naar de viering van de Midwinter. De viering van het licht, de dagen worden weer langer. Op de podia in de Romeinse herberg en het middeleeuwse klooster geniet je van diverse bands. Je kunt er ook zelf aan de slag met een workshop Ierse en Schotse dans. Ook verspreid over het park vind je diverse workshops, activiteiten en veel entertainment. Verspreid over het museum hebben ambachtslieden en handelaren hun tentjes opgezet en verkopen zij hun unieke waren. Kortom het Yule Fest is een leuk festival, zonder het al heel kerst te maken.

Foto: Website Archeon

Kinder Fest – tweedehands kinderkledingbeurs

In Scheveningen kun je dit weekend kinderkleding scoren tijdens Kinderfest. Dit is een tweedehands kinderkleidingbeurs. Van de organisatie begreep ik dat er heel veel is ingebracht dus dé kans om iets moois op de op te tikken. Ik ga zeker een kijkje nemen.

Praktisch: Kinderfest is op de Dr. Lelykade 20 in Den Haag. Op zaterdag kun je van 12.00 tot 16.00 uur komen shoppen en op zondag van 10.00 uur tot 14.00uur. Wel voldoende geld meenemen, want pinnen is niet mogelijk.

Kerstmarkt bij de Tuin van de smid

Op het mooiste plekje van Leiden, namelijk de Tuin van de smid, kun je dit weekend genieten van de jaarlijkse kerstmarkt. Je bent van harte welkom in De tuin tussen 12 en 17.00. Op de kerstmarkt kun je genieten van de fijne kerstsfeer, lekkere of mooie spulletjes kopen, glühwein en/of warme choco drinken, luisteren naar live muziek en je handen kunt warmen bij het vuur. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen.

Praktisch: De tuin van de smid is te vinden in Park Cronesteyn in Leiden. Het adres is Polderpad 8 in Leiden. Je kunt hier niet parkeren. Dus voor de route kijk hier.

Zaterdag

Verlengd wegens groot succes: Den Haag HighLights

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. In Den Haag zijn er verschillende lichtspektakels te zien. Het festival Den Haag High Lights verlicht namelijk de hele stad. Op het Binnenhof zijn wij gaan kijken en het is heel bijzonder om een prachtig verlichte Ridderzaal te zien. Tot en met zaterdag aanstaande ook kun je kiezen om een prachtig Kurhaus in Scheveningen te aanschouwen. Rondom het festival zijn ook nog wat extra’s. Zo word je verrast door lichtacts. Die lichtacts vind je ter hoogte van Museum Bredius en Het Haags Historisch Museum. Ben je hier nog niet geweest? Tot en met 22 december kun je genieten van dit indrukwekkende festival.

Praktisch: Wil je niks missen van de lichtprojecties? Er wordt gestart om 18.00 uur, waarna ieder kwartier het lichtspektakel opnieuw start. De film duurt 8 minuten, daartussen is dan 7 minuten een aftelklok te zien. De laatste start dan 21.45 uur.

Fotocredits: Anne Reitsma Fotografie

AFGELAST IVM HET WEER: Scheveningen Light Walk

Het is helaas niet meer mogelijk om mee te doen aan de Scheveningen Light Walk. Want alle afstanden zijn uitverkocht. Ook de kindereditie is vol. Maar dat wil niet zeggen dat het geen bezoekje waard is. Want niet alleen de deelnemers zijn mooi verlicht, ook op en aan de route is lichtkunst te zien. Ik doe dit jaar mee met de 18 kilometer (dus hou de Ranja en Rosé insta-pagina in de gaten om mee te genieten). De route loopt van de Pier, via het noorderstrand, de duinen, naar Madurodam en dan via de haven en Scheveningen weer terug. Als je wilt aanmoedigen, mee wilt genieten of een kijkje wilt nemen moet je dus daar naartoe gaan.

Lichtjesavond in de Buurttuin in Zoetermeer

Buurttuin De Zoete Aarde is op 8 december prachtig verlicht en versierd. Heb je dus zin in een kleinschaliger lichtjesavond, dan is dit een aanrader. Er is veel te doen voor iedereen van heel jong tot en met heel oud.  Muziek (in Dickens-kledij) klinkt van alle kanten en er zijn kraampjes met leuke cadeautjes en prachtige kerststukken. Je kunt lekker eten bij het stampotten-buffet of soep in de kas. Er zijn verse oliebollen, poffertjes en heerlijke warme drankjes. Natuurlijk zijn er vuurtjes. Terwijl jij geniet van de warmte en de gezelligheid, vermaken de kinderen zich bij een knutsel-workshop of luisteren zij (of jullie samen) naar een mooi verhaal.

Praktisch: De avond begint om 17 uur en eindigt om 20 uur. Je vindt De Zoete Aarde op de Broekwegzijde 195 in Zoetermeer.

Het Ezelsei bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater heeft een nieuwe voorstelling, namelijk Het Ezelsei. In deze voorstelling ontmoet je een rondreizend schildertje. Hij wil een schilderij maken van het mooie graslandschap. Het waait hard. Ze raakt alles kwijt: haar schildersezel, penselen en inspiratie. In het hoge gras is Wasco de Wasbeer op zoek naar materiaal voor zijn boomhut. Maar in plaats van planken of touw vindt hij een verdwaalde ezel. Wat doet dat leuke beest hier? In de boomhut blijkt dat Max de Mol een wonderlijk ei heeft gevonden. Een Ezelsei! Zou er echt een ezeltje uit komen? En komt dat schilderij ooit af?

Praktisch: Het Ezelsei is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Foto: Kooman’s Poppentheater

Brief voor de koning (8+) in Rijswijkse Schouwburg

In de Rijswijkse Schouwburg kun je vanavond genieten van de voorstelling Brief van de koning, naar het boek van Tonke Dragt. Het is een musical, dus met zang en dans. De voorstelling gaat over Yoeri. Yoeri moet van z’n moeder naar de bibliotheek. Daar heeft hij geen zin in. Dan opent hij een boek, ‘De brief voor de Koning’ van Tonke Dragt. En plotseling springen uit de bladzijden ridders, kastelen, jonkvrouwen, gemene spionnen en raadselachtige kluizenaars. De musical ‘De brief voor de Koning’ is een ode aan één van de allerbeste kinderboeken aller tijden.

Praktisch: De musical is te zien in de Rijswijkse Schouwburg. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten koop je online op de site van het theater. Wil je er naartoe, bestel snel kaarten, want de zaal zit al behoorlijk vol.

Strandexcursie Katwijk

Ook in de winter kan een strandwandeling heerlijk zijn. Dan vinden ze bij IVN ook. Daarom wordt er vandaag een Strandexcursie in Katwijk georganiseerd voor het hele gezin. In de winter heb je meer kans om op het strand lege eikapsels van haaien- of roggen te vinden. Vooral op de hoogwaterlijn en daarboven. Wil je meer weten over het leven van de dieren die in zee leven en wanneer ze aanspoelen op het strand? Dan is dit een heel leuk strandexcursie.

Praktisch: De excursie is voor jong en oud geschikt. Hij begint om 10 uur en duurt ongeveer 2 uur. Er wordt verzameld op parkeerterrein Noordduinen, Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursie is gratis en aanmelden is niet nodig. Wel is het verstandig om warme kleding en waterdicht schoeisel aan te trekken.

Zondag

Huur en kerstboom en knutsel kerstversiering bij Pluk!

Bij Pluk in Den Haag huur je dit jaar een kerstboom. Wat een goed initiatief! Je gaat zondag naar Pluk, kiest een boom die je mooi vindt. Natuurlijk versier je de boom thuis, geef je hem wat water en vertroetel je hem een beetje. In het eerste weekend van januari breng je de boom weer terug naar Pluk. De boom gaat dan weer de grond in. Hij kan een jaar bijkomen en volgend jaar staat hij weer bij iemand in huis.

Terwijl jij een boom kiest, kunnen de kinderen aan de slag op de kerstversiering te knutselen. Want ook dat kan deze zondag bij Pluk. En natuurlijk eindigt het uitje met iets lekkers, een warme choco of een kop koffie in de horeca.

Praktisch: Er zijn 50 bomen te huur. Wil jij zo’n boom dan zul je zondag een kijkje moeten nemen bij Pluk. Pluk is open vanaf 10 uur. Dan starten ook de knutselworkshops. Voor de boom betaal je een huurprijs én 10 euro borg. Die borg krijg je in januari, bij het inleveren van de boom weer terug. Voor alle informatie en de huurprijzen kijk je op de site van Pluk.

Fotocredits: Website Pluk

Winterfair in Stadstuin Rusthout

Stadstuin Rusthout is een heerlijke plek. In de drukte van Leidschendam, net naast Leidschenhage ligt deze speeltuin, annex stadstuin, annex kinderboerderij verscholen in het groen. Ook hier hebben ze zondag een winterfair. Je kunt hier terecht voor leuke cadeautjes, lekkers en gezelligheid. Maar vooral voor inspiratie en voor zelfgemaakte kerststukjes.

Praktisch: Het adres van Stadstuin Rusthout is Noordsingel 3 in Leidschendam . De Winterfair is zondag van 10 tot 16 uur.

Waar de wind woont (3+) in de Koninklijke Schouwburg

In de Koninklijke Schouwburg kun je ook terecht voor een muzikale familievoorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar.

Waar de wind woont gaat over een jongen, die helemaal alleen is. Alles en iedereen is weg en het enige dat klinkt is de wind. De jongen wil helemaal niets met de wind te maken hebben. De wind heeft immers alles kapot gemaakt. Hij besluit de wind te gaan vangen en op te sluiten maar dat is helemaal niet gemakkelijk! Hoe vang je wind? En hoe laat je wind ophouden met lawaai maken? Langzaam leert de jongen meer en meer over de wind en ziet dat de wind ook heel handig en zelfs grappig is. Hij zal de wind moeten gaan gebruiken om op een betere plek te kunnen komen. Maar om zich te laten meewaaien door de wind moet hij alles loslaten, en of hij dat durft…

Praktisch: De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Maar ook voor oudere kinderen is het een aanrader. De voorstelling begint om 10 uur en om 12.30 uur in Het Paradijs een zaal in de Koninklijke Schouwburg.  Kaarten bestel je online via de website van het theater.

Dickensmarkt in Den Haag

Hou jij van de verhalen van Charles Dickens? Ga dan zondag kijken in het Hofkwartier in het centrum van Den Haag. In o.a. de Prinsestraat; Oude Molstraat, Nobelstraat en het Kerkplein vind je een markt met diverse personages in Dickens stijl. Er zijn winterse hapjes en drankjes, lichtjes en dergelijke waardoor je – zeker bij het invallen van de eerste schemering – een beetje in de tijd van  Dickens waant. De markt is open van 11-17 uur.

Kerst in de Reinkenstraat

De kerstmarkt in de Reinkenstraat is op en top ‘kerst’! Natuurlijk komt de kerstman langs die gezellig met iedereen op de foto gaat, zingen verschillende kerstkoren de mooiste kerstliedjes en is er een levende kerststal. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten. Zo kunnen ze een speurtocht doen, zijn er springkussens, een levende kerststal en marshmellows roosteren boven een van de vele vuurkorven. En als de kinderen zich lekker vermaken kunnen de ouders genieten van de markt, cadeautjes shoppen,  ideeën opdoen voor het kerstdiner of genieten van een glaasje glühwein.

Praktisch: Deze Kerstmarkt is tussen 12.00 en 18.00 uur, uiteraard in de Reinkenstraat.

Kunst & Kids Winterfair

Bij het leuke kindercafé Kunst & Kids ben je zondag welkom op de Winterfair. Je kunt gezellig luisteren naar een kerstverhaal, Marshmallows roosteren op het kampvuur, snowglobes maken, een kerstkapsel leren maken, kerstkoekjes versieren, kerststukjes maken, schminken en natuurlijk lekker shoppen. De leukste dingen kun je kopen op de minimarkt. Hier verkopen mensen uit de buurt hun hand made producten, zoals handgemaakte kinderkleertjes tot houten speelgoed en van feestaankleding tot elfenhuisjes.

Praktisch: De Winterfair is zondag tussen 12 en 17 uuur. De toegang is gratis, maar voor sommige activiteiten betaal je wel een bijdrage. Kunst & Kids Café vind je op de Acaciastraat in Den Haag.

 

Wintervoer voor vogels maken in Zoetermeer

Deze zondag kunnen kinderen onder begeleiding van medewerkers van IVN Zoetermeer aan de slag om voedsel voor vogels te maken. Want in de winter hebben vogels minder te eten. Met simpele middelen als frituurvet, fruit(schillen) en zaden maak je iets moois en vooral lekkers voor de vogels. Zo kun je appels met pitten insteken, sinaasappelschillen en dennenappels vullen met vet en zaad en een snoer pinda’s rijgen. Met de zelfgemaakte creaties kun je én trots op jezelf zijn en help je de vogels. Natuurlijk neem je ze mee naar huis om vogels een handje te helpen om de winter door te komen.

Praktisch: De wintervoer workshop is op de Balijhoeve,  Kurkhout 100 in Zoetermeer. Tussen 14.00 u. – 15.30 u. is iedereen welkom. Voor materiaal wordt gezorgd. De kosten zijn 2,50 per kind.

Image result for vetbol

Wintervuurwerk Scheveningen (zondag)

Wil jij een knallend einde van je weekend? Ga dan zondag rond 18 uur achter het Kurhaus staan. Vanaf het strand wordt daar een spectaculaire vuurwerkshow gegeven. De ‘toegang’ is vanzelfsprekend gratis. Een mooie manier om je zondag leuk af te sluiten. Veel plezier!

vuurwerk

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Voor de genoemde voorstellingen waren bij publicatie van dit bericht nog voldoende kaarten te koop.

Delen:


Bekijk op kaart

Heel veel weekendtips voor zaterdag 8 en zondag 9 december

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart