Zomerse weekendtips voor 29 en 30 juni

Dit weekend

Door Willemijn – Wat is de zomer heerlijk begonnen. Wat een weer! We eten elke avond in de tuin, genieten van ijsjes bij een van onze favoriete ijswinkels en we spelen ook na het eten nog even in de speeltuin. Wat hebben de mensen die de toffe activiteiten van dit weekend hebben georganiseerd een mazzel. Want bijna alles is lekker buiten. genieten van de zomer. Wil je liever iets binnen doen? Lees dan ook verder, want in bijvoorbeeld een museum met airco is het misschien helemaal niet zo slecht om even af te koelen. Voor de leukste weekendtips lees je snel verder. En wil je weten waar wij de komende warme dagen doorbrengen, volg mij dan ook op Insta.

Zaterdag

Nederlandse Veteranendag

Ook vandaag zitten er weer Nederlanders in oorlogsgebieden. Bijvoorbeeld in Mali, waar Nederlandse militairen zorgen voor verkenningen. Dit is een zeer belangrijk deel van het werk van defensie en heeft een grote bijdrage aan vrede en veiligheid voor heel veel mensen. Daarom is het zo belangrijk dat we hier jaarlijks op de laatste zaterdag van juni bij stil staan. Want het is nog al wat om je dierbaren achter te laten en zelf naar een onveilig gebied te vertrekken. Op Veteranendag bedankt heel Nederland haar meer dan 100.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Daar mag iedereen bij zijn: hoe meer, hoe beter, want een bedankje is zeker op zijn plaats. Ranja en rosé heeft een paar activiteiten in het programma uitgezocht die zeker het bezoeken waard zijn.

Het Nationaal defilé en de vliegshow beginnen zaterdag omstreeks 13.00 uur. Iedereen mag komen kijken naar de ruim 5.000 veteranen en militairen die in de Haagse Binnenstad defileren voor de koning. In het defilé rijden ook paarden en verschillende historische en moderne militaire voertuigen mee. Dus voor zowel kinderen als ouders heel leuk om te zien. Daarnaast is er op het Malieveld gedurende de hele dag feest. Zo kun je genieten van muziek onder andere van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, lekker eten en drinken, verhalen horen van veteranen. Voor kinderen is er van alles te doen.

Praktisch: Bezoek Veteranendag 2019 op het Malieveld of ga langs de route staan in de Haagse binnenstad (omstreeks 13 uur). Voor het gehele programma en de route van het defilé zie de website van Veteranendag.

Bekijk de Oranje Leeuwinnen Live in Madurodam

Laatst beschreef ik al de vernieuwde attractie van Madurodam: Zo groot is oranje. Vandaag zendt Madurodam de kwartfinale van de Oranje Leeuwinnen tegen Italië live uit in de tribunezaal van deze oranje attractie. Bezoekers zijn vanaf 14.45 welkom in de attractie, natuurlijk uitgedost in oranje. Bij winst is het een feestje en verliezen de dames, dan is het in ieder geval een gezellig dagje Madurodam.

Praktisch: De wedstrijd is te zien in de attractie Zo groot is Oranje. Wil je hier bij zijn? Dan moet je een normaal entreekaartje kopen voor Madurodam.

zo groot is oranje

Boerenmarkt bij Molen de Roos (Delft)

Ook een leuke markt om te bezoeken is de Boerenmarkt bij Molen de Roos in Delft. Hier vind je allerlei ‘echte’ producten rechtstreeks van de boer. Je kunt er terecht voor heerlijke, verse streekproducten, er komt een imker die je inwijdt in de praktijk van het houden van bijen. Er zijn demonstraties broodbakken, klompen maken en meer. Ook zijn er pannenkoeken van eigen molenmeel. De molen, de molenwinkel en het molenaarshuis zijn de hele dag open voor bezoek, de toegang is gratis.

Praktisch: de molen en markt zijn geopend van 9 tot 14 uur.

Petit Marché op de Fred

De Fred is natuurlijk altijd een bezoekje waard, maar zaterdag nog een beetje extra. Want dan kun je hier terecht voor een echte Franse Petit Marché.  – dus extra groot deze keer. Een extra leuke markt met heel veel zelfgemaakte producten. Maar ook een draaimolen voor de kids zal niet ontbreken.

Praktisch: de markt is op de Frederik Hendriklaan, tussen 11-17 uur.

Westlandse Molendag

Molens zijn leuk en leerzaam om te bezoeken. Ze bieden je een kijkje in het verleden, maar zijn veelal nog steeds in gebruik om water weg te pompen of graan te malen. Een supertechnisch gebeuren in de molen. Vandaag kun je in het westland 8 korenmolens en 5 poldermolens in werking zien en bezichtigen. Bij elke molen is wel iets leuks te doen. Er zijn knutselactiviteiten, er worden pannenkoeken gebakken en je kunt een rondleiding krijgen.

Praktisch: Wil je weten welke molens de deuren openen vandaag, kijk dan op de website van de Westlandse Molendag. De meeste molens zijn geopend van 9 uur tot 17 uur.

Festival op de Fahrenheitstraat

Op de Fahrenheitstraat, de Thomsonlaan en het Thomsonplein is het feest. Hier is een markt, maar ook leuke activiteiten voor de kids. Zo is er een poppenkast en een Circusworkshop, kunnen ze oudhollandse spelletjes spelen en is er natuurlijk muziek en lekker eten.

Modderdag (Delft)

In Delft kun je bij o.a. Buytendelft en kinderboerderij Tanthof (ook Delft) genieten van activiteiten rondom Modderdag. Lekker spelen met water en zand, dat wil toch elk kind? En helemaal als het het van dat heerlijke weer is. Veel plezier!

 

Natuurspeeltuin

Dragonboat race tijdens Lakenfeesten (Leiden)

In Leiden zijn de Lakenfeesten aan de gang. Dat is natuurlijk groot feest. Vandaag staan De Dragonboat races op het programma. Deze spectaculaire wedstrijd zorgt elk jaar weer voor spanning en sensatie in het water langs de Boommarkt en de Apothekersdijk. Onder leiding van opzwepende trommelaars binden fanatieke roeiteams de strijd met elkaar aan. Welk team duwt als eerste de drakenkop van de boot over de finish?

Praktisch: van 11 -17 uur bij de Boommarkt. Toegang is gratis. Zie de site voor meer info.

Zondag

Parkpop

Vandaag is het grootste gratis popfestival van Europa weer. In het Zuiderpark staan podia, is muziek, een festivalmarkt, optredens, gezelligheid, eten en een zomerse sfeer. Ik vind het zelf niet een echte kinderactiviteit, maar kids zijn natuurlijk wel van harte welkom.

Zwemchallenge

In Voorburg kun je samen met je kind meedoen aan een zwemchallenge. Want door de strijd aan te gaan met je kind ga je ontdekken wie er eigenlijk beter kan zwemmen. Door een parcours met leuke opdrachten af te leggen ontdek je welke zwemvaardigheden je goed kan. Een deel van het parcours moet zelfs met kleren aan worden afgelegd. Het belooft een leuke, actieve middag te worden.

Praktisch: De zwemchallenge wordt georganiseerd in zwembad Forum Kwadraat in Voorburg. De middag is van 14 uur tot 17 uur. Iedereen is welkom, dus je hoeft je niet per 2 in te schrijven. Wel is inschrijven verplicht. Dat kan op fk.evenementen@sportfondsen.nl. Kosten zijn 3 euro per deelnemer en je moet minimaal een zwemdiploma A hebben.

Home made market Delft

Het centrum van Delft is natuurlijk altijd een bezoekje waard, maar zondag nog een beetje extra. Want dan kun je hier terecht voor een Home Made Market. Een extra leuke markt met heel veel zelfgemaakte producten. Maar ook een draaimolen voor de kids zal niet ontbreken.

Boeren- en paardendag in Schipluiden

In Schipluiden kun je zondag genieten van onder andere paarden, paardenshows, een streekmarkt, een kinderdorp, foodtrucks en een oldtimershow. Hier is namelijk de jaarlijkse boeren- en paardenmarkt.

Praktisch: Deze markt is zondag op de ijsclub Vlietland, Zouteveenseweg in Schipluiden. Het evenement begint om 12 uur en duurt tot 19 uur.

Slootsafari bij de Tuin van de Smid

Wij doen graag mee een aan slootsafari. Daarom vind ik deze tip ook erg leuk. Want bij de Tuin van de smid kun je zondag ontdekken wat er allemaal leeft en groeit in de sloten van Cronesteyn? Er is van alles te zien en te beleven en natuurlijk ga je aan de slag met een schepnetje. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Samen met je (groot)ouders ga je waterdiertjes vangen. Daarna bekijk je de diertjes  met een vergrootglas of een microscoop.

Praktisch: De activiteit begint om 14 uur en duurt ongeveer 2 uur. Alle kinderen van 5 jaar en ouder mogen samen met een begeleider mee doen.

slootjessafari

Asteroid Day in Science Centre Delft

Zondag is het de verjaardag van de grootste asteroïde inslag in de recente geschiedenis, de Tunguska gebeurtenis van 1908 in Siberië. Dat moet natuurlijk gevierd worden op een technische Universiteit. Iedereen is welkom om dit feestje mee te vieren in Science Centre Delft. Je kunt de hele dag terecht voor workshops, zoals het maken van een zonnestelsel sieraad, het kleien van een planeet of het bouwen van een maanmobiel. Ook zijn er leuke rondleidingen door de sterrenwacht en lezingen over asteroiden en de ruimte.

Praktisch: De Asteroid Day begint om 12.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Deelnemen aan de activiteiten op Astroïd Day is gratis. Je betaalt wel entree tot het Science Centre Delft.

Familiedag in het Mauritshuis

Het Mauritshuis saai voor kinderen? Juist niet! Wij zijn een tijdje geleden gaan kijken in het museum en waren onder de indruk van de leuke doe-tas met allerlei opdrachten om het museumbezoek interessant te maken voor kleintjes. Maar zondag is het extra leuk. Want dan is er een speciale familiedag. Tijdens deze dag kunnen kinderen vanaf 6 jaar genieten van een workshop over kostuums uit de 17e eeuw. Eerst bekijken jullie samen met een museumdocent verschillende portretten die je in het museum kunt vinden. Je leert over de Gouden Eeuw en over beroemde schilders zoals Rembrandt. Hoe zijn ze geschilderd en wat vertelt het schilderij over hen? Vervolgens maak je in de Kunstwerkplaats zelf verf voor jouw mooie schilderij.

Praktisch: De workshops zijn razend populair, maar bij het moment van publiceren waren er nog plekken beschikbaar. Reserveren kan via deze link. De kosten voor de workshop zijn 7 euro, ook voor de begeleidende volwassene (exclusief toegang, kinderen bezoeken het Mauritshuis gratis). De workshop met Nederlandstalige begeleiding start om 10.30 uur. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en het is echt een ouder-kind uitje.

Zaterdag en zondag

Zandsculpturen op het Lange Voorhout

Bouwen je kids zo nu en dan zandkastelen op het strand? Ga dan even langs op het Lange Voorhout. Begin juni zijn daar mooie zandkunstwerken gemaakt. Je zult verstelt staan wat deze kunstenaars voor prachtige zandbouwwerken weten te maken van enkel zand. Je vindt er grote zandkunstwerken van maar liefst 4 tot 5 meter hoog. Ga genieten en doe inspiratie op voor een eigen zandkasteel.

Praktisch: je vindt de zandkunstwerken op het Lange Voorhout in Den Haag. De toegang is gratis.

Circus in Wassenaar

Wat is er nu feestelijker dan lekker naar het circus gaan? Leuk voor jong en oud. In Wassenaar staat zaterdag en zondag Circus Renz International. Een heerlijk circus met een wervelende voorstelling, leuk voor het hele gezin. Ranja en Rosé bezocht hem vorig jaar; lees hier ons verslag.

Praktisch: Er is zaterdag een voorstelling om 19 uur. Zondag ben je om 14 uur welkom voor de show. Tickets koop je online of (met cash; geen PIN) aan de kassa van het circus.

TrashUre Hunten op het strand

Zondag kun je met TrashUre Hunt weer gaan schat zoeken. Je zult zeker heel veel moois vinden op het strand tijdens het jutten, maar misschien heb je geluk en vind je een echte schat. Iedereen is welkom vanaf 11.00 uur bij het Visservrouwtje op de Boulevard. Het hunten duurt ongeveer tot 13 uur. Deelname is gratis.

Nostalgische kermis op de Lakenfeesten (Leiden)

In Leiden is er genoeg te doen tijdens de Lakenfeesten. Op de Beestenmarkt (en er omheen) staat de grote échte kermis. Maar er is ook dit jaar weer een leuk klein alternatief: de nostalgische kermis Je vindt hier onder andere een ouderwetse draaimolen, zweefmolen, een rups en heel veel gezelligheid. Vooral voor jonge kinderen is deze kermis leuk, misschien wel leuker dan de grote Kermis in Leiden.

Praktisch: De Lakenfeesten vinden elk jaar plaats in het laatste weekend van juni. Kijk hier voor meer informatie. De nostalgische kermis vind je op het Pieterskerkplein.

Voor de genoemde evenementen waren bij publicatie nog voldoende plaatsen beschikbaar. 

Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor het vernoemen van een activiteit in de weekendtips. 

Delen:


Bekijk op kaart

Zomerse weekendtips voor 29 en 30 juni

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart