De tofste tips voor het laatste weekend van de zomervakantie – 25 en 26 augustus

Dit weekend

Door Willemijn – Na zes – vooral zonnige –  weken komt nu toch echt een eind aan deze zomervakantie. Wat waren het fijne weken. We zijn gaan klimmen, gaan kamperen, we hebben genoten in verschillende musea, op het strand, hebben nieuwe plekken ontdekt, gespeeld in de speeltuin en we zijn lekker buiten geweest. Om deze vakantie in stijl af te sluiten heb ik weer een lijst gemaakt met toffe tips. Veel is buiten, dus vergeet dit mogelijk regenachtige weekend geen jasje of paraplu. Maar alle tips zijn volgens mij  leuk, ook bij wat minder weer. Kijk snel naar mijn selectie van fijne tips voor het laatste weekend van de zomervakantie. En o ja… maandag: veel plezier het nieuwe schooljaar!

Zaterdag en zondag

Timmerdorp Loosduinen

Kinderen die van timmeren houden moeten zeker een kijkje gaan nemen bij Timmerdorp Loosduinen. Tot en met zondag kun je hier gratis de grootste en mooiste hutten bouwen. De organisatie zorgt voor pallets, hout en gereedschap en de kinderen bepalen zelf wat ze bouwen. Behalve het bouwen van hutten kunnen zij hun timmerdiploma halen of een vogelhuisje bouwen.

Praktisch: Het Timmerdorp is toegankelijk voor kinderen van 6 t/m 12 jaar Je vindt het Timmerdorp op het veld naast Chalet Ockenburgh, Monsterseweg 8b. Het bouwterrein is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Om de veiligheid te waarborgen moeten ouders vooraf een bouwvergunning ondertekenen, waarmee wordt aangegeven dat de huisregels worden gevolgd. Kinderen krijgen alleen toegang als ze worden begeleid worden door een meerderjarige (ouders/begeleiders/etc.).

Vikingfestival in Archeon

Wicky de Viking is een van de programma’s die onze jongste graag kijkt. De Vikingen zijn niet alleen interessant voor jochies van vier, maar hebben in de afgelopen eeuwen veel indruk gemaakt. Dit Scandinavische volk kwam in de vroege Middeleeuwen naar Engeland en Europa. Vooral in Engeland zie je hier nog sporen van, bijvoorbeeld in Scandinavisch plaatsnamen. Vandaag zijn ze niet in Engeland aangemeerd, maar in het Archeon. Gelukkig zijn deze Vikingen gekomen met vredelievende bedoelingen. Er zijn tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, van zeep tot honingwijn en van wapentuig tot speelgoed. Ook vertellen de Vikingen over het dagelijks leven in de vroege Middeleeuwen en laten ze in een demonstratie hun wapens en harnassen zien. Vechten zit hen in het bloed, dus je kunt verwachten dat ze zeker met elkaar op de vuist gaan.

Praktisch: Het Archeon is een openluchtmuseum in Alphen aan de Rijn. Je kunt met een museumkaart gratis naar binnen. Heb je geen museumkaart, dan kun je de kaarten online en aan de kassa kopen. Voor het Vikingweekend gelden de normale toegangsprijzen en openingstijden (van 10 tot 17 uur). Je vindt het Archeon op de Archeonlaan in Alphen aan de Rijn.

Leidse Hooidagen

Vorig jaar zijn wij een kijkje gaan nemen bij de Leidse Hooidagen. Alleen een kijkje nemen werd een hele dag genieten. De kids vonden dit een van de leukste activiteiten van de vakantie. Tijdens de Leidse Hooidagen kun je allerlei activiteiten doen die te maken hebben met de natuur. Je kunt varen in een kano, slootje springen, bouwen met bamboe, een corn dolly maken, op slootjessafari, ontsnappen uit een nature escaperoom, een dromenvanger maken en nog veel meer.

Praktisch: De Leidse Hooidagen zijn zaterdag en zondag in Polder ’t Vogelhoff, Vlietweg 68A in Leiden Je kunt het best met de fiets komen. Als je met de auto komt is de polder namelijk ongeveer 2 km lopen vanaf de parkeerplaats. Toegang kost 5 euro. Alle info vind je op deze site van het Zuid-Hollands Landschap.

Schatzoeken tijdens een Trashure Hunt

Trashure Hunten is ‘schatzoeken’ op het strand. En dan niet met een metaaldetector zoeken naar glimmende en waardevolle spullen. Tijdens een Trashure Hunt ga je op jacht naar afval. Want allerlei dingen die mensen op het strand achterlaten kun je nog prima gebruiken als grondstof voor een kunstwerk. Of gewoon omdat het zo lekker opruimt. Immers: een schoon strand willen we toch allemaal?

Praktisch: TrashUre Hunt daagt iedereen uit om deze zomer mee te en het strand te ontdoen van haar schatten (afval) en zo bij te dragen aan een schoon strand. Er wordt elke dag gehunt: en wel bij laagtij (anders spoelt al het afval weer de zee in). Check deze Facebook pagina voor de tijden.

Groeten uit Scheveningen – Haags Historisch Museum

In het Haags Historisch Museum kun je ook naar het strand. Hier staat namelijk de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. In deze tentoonstelling ga je mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van Scheveningen. De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak een quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart en ga op de foto in badkleding van vroeger. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Zaterdag kun je nog meer leren tijdens de familie-rondleiding. Als je het leuk vindt, kun je na afloop als souvenir nog een vrolijk parasolletje knutselen in het museumcafé.

Groeten uit Scheveningen

Naar de film (Filmhuis Den Haag, Pathé of Theater Lumen)

Ik vind een uitje naar de film wel echt bij vakantie horen. Zeker in het laatste (regenachtige) weekend van de zomervakantie. Wij zijn  naar het Filmhuis geweest om te kijken naar Het Ongelooflijke Verhaal van de Mega Grote Peer. Een spannende kinderfilm voor kinderen van 6 jaar en ouder. Ik schreef er een blog over. En ook ‘Casper en Emma maken theater‘ is erg leuk. Maar ook in andere bioscopen, zoals Pathé of Theater Lumen (Delft) kun je dit weekend gaan kijken naar een leuke film.

Mega grote peer

Microscopie workshop Science Centre Delft

Mijn kinderen zijn kleine techneuten. Ze vinden bouwen, natuur en techniek heel leuk. Dus Science Centre Delft komen wij graag. Dit weekend kun je deelnemen aan een Microscopie workshop. Tijdens deze workshop kun je in het Biolab met de microscoop een duik onder water nemen. De kinderen gaan op zoek naar de beste en meest onverwoestbare overlevers van onze planeet: beerdiertjes. Zelfs in de ruimte overleven deze stoere dieren! Kun jij ze vinden tussen al het waterleven?

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12.00 uur. De workshop is gratis en het is voor kinderen vanaf 9 jaar.

Zaterdag

Picknicken in de Vlindertuin

De Vlindertuin is een van de best bewaarde geheimen van Den Haag. Het is namelijk een fijne plek, gewoon in de stad, waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Vandaag wordt hier een picknick georganiseerd en iedereen is welkom. Neem iets mee en geniet van dit prachtige stukje in de stad, maar geniet ook van de gezellige lunch.

De Vlindertuin

Zomerfeest bij Kinderboerderij Tanthof in Delft

Het zomerfeest bij Kinderboerderij Tanthof in Delft is de moeite waard. Er is vandaag van alles te doen. Zo kun je kids springen op het springkussen, roetsjen over de stormbaan, een glittertattoo laten zetten, heel veel spelletjes spelen of naar een politiehondenshow kijken. Verder kan je pony rijden en voor ouders zijn er een aantal kraampjes met producten en informatie.

Vleermuizen spotten in Zoetermeer of in Delft

Wist je dat vleermuizen de enige zoogdieren zijn die kunnen vliegen? En dat kunnen ze ook nog eens supergoed. Ze gaan als een speer door de lucht en maken gemakkelijk de scherpste bochten. Door hun vliegende en nachtelijke leefwijze blijven ze vaak onopgemerkt. Tot vanavond! Want dan gaan de gidsen van IVN met een ‘batdetector’ op zoek naar deze dieren. En iedereen kan mee komen speuren, jong of oud.

Praktisch:

Zoetermeer: De vleermuisexcursie start om 20.30 uur bij de ingang van Snowworld. De tocht van anderhalf uur gaat door het Buytenpark.

Delft: De vleermuisexcursie start om 20.30 uur bij de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 in Delft. De tocht duurt eveneens anderhalf uur .

In beide gevallen geldt dat bij slecht weer de excursie niet door gaat. Dus check de site voordat je gaat.  Deelname is kosteloos en aanmelden is niet nodig.

zomervakantie

Huiskamerexpositie Jacobastraat

In de arbeiderswoningen van de Jacobastraat wonen veel kunstenaars, fotografen, muzikanten en andere creatieve mensen. Kunstenaars uit de Jacobastraat openen de voordeuren zodat wij hun werk kunnen bewonderen en om ons een kijkje te geven in hun huiskamers. Niet alleen zijn het werk en de disciplines van de kunstenaars erg divers en inspirerend, ook zijn de huizen waarin zij wonen (en werken) verrassend verschillend. Vanmiddag kunnen jong en oud meedoen aan de illustratieworkshop “taalbeelden” die gegeven wordt door een professionele illustrator in de naastgelegen kinderboerderij Jacobahof.

Zomervakantie

Fotocredits: Kunstpost

Boerderijfeestje met pannenkoeken bij BuytenDelft

BuytenDelft is een heerlijke kinderboerderij voor kinderen en leuk voor ouders. Dit weekend zijn de laatste activiteiten van de Zomerfeestweken. Kinderen kunnen naast de ‘standaard’ dingen als pony rijden ook een koe melken, lasso werpen of een potje sjoelen. Daarnaast begint om 16.30 uur een heus pannenkoekenfeestje. Voor 5 euro per kind kun je zelf je pannenkoek versieren en een lekker glaasje ranja drinken. En de horeca is ook voor ouders een fijne plek voor een gezellige zaterdagmiddag.

Zomervakantie

Onswijkfeest  in Leiden

Zin in een wijkfeest? Maar heb je de pech dat je eigen wijk dit weekend niks leuks organiseert? Dan kun je gaan genieten van een wijkfeest in Leiden waar iedereen welkom is. Bij Onswijkfeest in de Leidse wijk Nieuw Leyden staat gezelligheid centraal. Natuurlijk  met allemaal leuke activiteiten voor jong en oud. Zo kun je swingen in de kinderdisco, kijken naar stoere jongens met hun zeepkist, struinen over een kleedjesmarkt of knutselen bij repairkid.

Zondag

Foodfestival Reinkenstraat

Foodfestival ‘Aan tafel!’ in de Reinkenstraat is zeker geen standaard food(truck)festival. Deze leuke winkelstraat bouwen de lokale ondernemers om tot een zomers openluchtrestaurant. Ze nodigen je persoonlijk uit ‘aan tafel’. Van ’s middags tot ’s avonds kun je kiezen uit hapjes, drankjes, culinaire producten, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, dranken en meer. Ook voor kids is er van allerlei lekkers, dus een prima plek voor een fijne zondagmiddag.

Praktisch: De toegang tot het foodfestival is gratis. De kosten voor de hapjes en de drankjes zijn voor eigen rekening.

Watergevecht bij Buytendelft

Vandaag worden er geen pannenkoeken gegeten en gebakken bij Boerderij Buytendelft, maar kun je meedoen aan een watergevecht. Om mee te doen moet je je eigen waterpistool meenemen. De kinderboerderij zorgt er voor dat de pistolen gevuld kunnen worden met water. Het gevecht vindt plaats in de speeltuin. De entree tot de speeltuin is 2 euro.

Familie-atelier in het Gemeentemuseum

In het Gemeentemuseum kun je zondagmiddag samen met je kind lekker knutselen. Wij namen hier deze vakantie een kijkje en waren onder de indruk van het professionele atelier en de enorme hoeveelheid, goed gesorteerde knutselmaterialen. Het is een familie atelier, dus het is de bedoeling dat je samen met je kind komt knutselen. Als het niet heel druk is, is het ook prima om je kind even alleen te laten knutselen terwijl jij het museum bekijkt.

Praktisch: Het familie atelier vind je in het Gemeentemuseum op de begane grond. Deelname is gratis. Toegang tot het museum is voor kinderen ook gratis. Het atelier is geopend tussen 12 en 16 uur. Je kunt na deelname je zelfgemaakte kunstwerk direct meenemen.

Zomerfeest bij Stadstuin Rusthout

Stadstuin Rusthout is een minder bekend plekje in onze regio. In Leidschendam, bij Leidschenhage kun je terecht in een fijne groene stadstuin en kinderboerderij in een. Dit weekend is het hier feest. Op zaterdag kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar deelnemen aan Levend Ganzenbord. Dit start om 14 uur en zal rond 16 uur weer afgelopen zijn. Zondag om 14 uur is er een demonstratie schapen scheren en schapen drijven. Daarnaast kunnen de kids zondag geschminkt worden. Beide dagen worden er oud-Hollandse spelletjes zoals sjoelen, blikgooien, spijkerpoepen en steltlopen georganiseerd.

Zondagatelier in het Haags Kinderatelier

Zondag kun we weer knutselen in het Haags Kinderatelier. Dit atelier is de knutsellocatie in Den Haag. Vandaag kun je hier terecht voor een workshop ‘Schilderen en collage op kartonnen paneel n.a.v. verhaal Jan en het gras’ of een workshop ‘Afrikaanse of Indische dans met batik-textiel en natuurlijke materialen op beschilderd paneel’. De eerste workshop is geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar oud en ouders blijven bij de kids om ze te begeleiden. De tweede workshop is voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Voor beide workshops geldt dat ze gratis toegankelijk zijn, maar dat een donatie in de pot wel fijn in. Ze beginnen om 11 uur en duren ongeveer anderhalf uur. Reserveren is niet verplicht, maar wel handig want er is beperkt plek per workshop: reserveer@haagskinderatelier.nl. Je vindt het Haags Kinderatelier op de Van Speijkstraat 153a.

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht met weekendtips. 

Delen:


Bekijk op kaart

De tofste tips voor het laatste weekend van de zomervakantie – 25 en 26 augustus

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart