5 tips voor ‘frites & croquetten’ in Den Haag centrum

Kroketloket
Eten & drinken

Heb je dat soms ook? Zo’n trek in een frietje of een lekkere kroket? En ondanks dat ik weet dat ik dit beter niet kan doen, ga ik heel soms toch voor de bijl. Vandaag was zo’n moment en zijn we met het hele gezin een kroketje gaan eten. Maar als je dan toch een keer een ‘vette hap’ gaat halen, dan kun je het maar beter goed doen. Daarom heb ik voor Ranja en Rosé een overzicht gemaakt van 5 ‘snackbars’ in de stad, maar dan net even anders.

Het Kroketloket

Bij het Kroketloket in de Papestraat verkopen ze kroketten. En verder niks, alleen kroketten. Ze hebben gewone rundvleeskroketten, kroketten met kip, groente of garnalen, maar ook kroketten met peking eend, pulled pork en truffel. En zoals je de kroket eigenlijk hoort te eten, eet je hem. Namelijk zonder broodje en zonder mosterd. Gewoon een kroketje uit het vuistje.

Wij hebben de rundvlees-, kip-, Indische- en peking eendkroket geproefd. En dat was heerlijk. De kinderen hadden een voorkeur voor de gewonere smaken kip en rundvlees, maar wij vonden de Peking eend wel een echte topper.

Kroketloket kids

Het Kleinste Winkeltje

Oók in de Papestraat, vind je Het Kleinste Winkeltje. Je kunt hier eigenlijk niet naar binnen, want het is meer een uitgifteloket in de muur waar friet verkocht wordt. Gewoon een frietje, in een bakje of in een puntzak. Het zijn geen bijzondere frieten, maar vooral de plek waar je ze koopt maakt het speciaal. En omdat het winkeltje zo klein is, is er ook geen enkele mogelijkheid om er te zitten. Dus je moet er wel even rekening mee houden dat je het frietje lopend op moet eten.

Kleinste winkeltje

Het Frites Atelier

Bij het Frites Atelier koop je geen friet, maar Frites. Deze zaak van de Zeeuwse sterren chef Sergio Herman geeft je niet alleen een lekker frietje, maar maakt er een hele Frites-beleving van. De aardappelen komen zo uit de harde Zeeuwse klei, de sausjes worden op culinaire wijze gemaakt en het zout is geen keukenzout, maar écht Zeeuws zeekraal zout. Dit kost natuurlijk wel wat, dus je moet wel zeker vijf euro voor een bakje met twee sausjes rekenen.

De vraag rijst natuurlijk wel of dit nu écht zo anders is? En dat vind ik lastig te beoordelen. Natuurlijk is het lekker en natuurlijk zijn de sausjes net wat beter dan uit een knijpfles. Maar of je er nu Frites of friet van maakt, het blijft wel friet.

Frites Atelier

Dapp Frietwinkel

Ik blijf nog even bij een frieten-tip. Want bij Dapp Frietwinkel op de Korte Poten eet je biologische frieten. Ze hebben ook kroketten met o.a. rundvlees, geitenkaas en groente-parmazaanse kaas. En deze frieten zijn echt heel lekker.

Zelf eet ik mijn frietje het liefst uit een puntzak, maar dan heb je zo’n gedoe met die klodder mayonaise bovenop. En dat hebben ze bij Dapp erg goed gegrepen. Daar hebben ze namelijk een puntzak, maar dan met een apart sausbakje, wat als een afdakje boven je frietjes hangt. Ook in de mooie winkel zie je dat soort handigheden terug. Zo zitten er gaten in de bar om je puntzak in te zetten. En als je dan bedenkt dat je ook nog biologische frieten eet en dus de wereld een klein beetje helpt, dan is Dapp Frietwinkel in een echte aanrader.

Dapp

Dungelmann

Dungelmann is een echt Haags begrip. En alleen daarom kan deze slager niet ontbreken in de lijst. Ondanks dat Dungelmann inmiddels 4 vestigingen heeft in de stad heeft de originele slagerij in de Hoogstraat mijn voorkeur voor een snel kroketje. Als kind trakteerde mijn moeder mij hier al op een warme snack en in mijn beleving is de winkel niet anders dan toen. Wel is de kroket wat veranderd, maar gelukkig hebben ze tegenwoordig de originele en de koninklijke variant op hun menu. Maar ook voor een balletje gehakt kun je bij Dungelmann goed terecht.

Dungelmann

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart