Festival de Betovering: laat je ‘betoveren’ tijdens de herfstvakantie – binnen én buiten

Herfstvakantie

Door Willemijn – Over een paar dagen is het herfstvakantie. Er zijn dan tal van activiteiten in en rond Den Haag. Eén daarvan verdient absoluut speciale aandacht: Festival de Betovering. De Betovering is een jaarlijks terugkerend (internationaal) kunstfestival voor kinderen van 2-12 jaar, dat zich afspeelt in Den Haag in bijna alle theaters, in de musea en bibliotheken én op straat. Want niet alleen binnen is veel te doen, ook buiten zie je tal van spectaculaire (gratis) optredens. Dit jaar vindt het evenement plaats van vrijdag 19 oktober tot zaterdag 27 oktober. Optredende acts komen uit Nederland, maar ook uit diverse andere landen. Er is heel veel moois te zien. Als je nog geen tijd hebt gehad om je te verdiepen in de Betovering, lees dan hier wat je zoal kunt verwachten. En bekijk mijn tips voor de mooie voorstellingen, (buiten)acts, films, etc.

logo-de-betovering

Voor elk wat wils

Dit jaar bestaat het programma van de Betovering uit circa 550 optredens! De keuze is daarmee overweldigend. Eigenlijk is er zoveel leuks dat het bijna onmogelijk is om daaruit te kiezen. Omdat bijna alle podia, bibliotheken en musea mee doen, hoef je nooit ver te fietsen: in de héle stad vind je allerlei prachtige voorstellingen. Veel goede shows / voorstellingen worden bovendien op meerdere dagen op verschillende plekken in de stad aangeboden, waardoor je gemakkelijk aan kaartjes komt. Tickets zijn veelal zeer vriendelijk geprijsd. Kortom: de Betovering maak kunst en cultuur voor kids héél bereikbaar deze herfstvakantie. Ranja en rosé dook in de programmering en wijst je graag op een paar ‘pareltjes’. Hierbij mijn ‘betoverende’ top tips:

  • Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Deze voorstelling is een hilarische slapstickbewerking van de gelijknamige boekenserie. Zondag 20 oktober in Theater Dakota.

De Gruffalo - Hans Thissen

Fotocredit: Meneer Monster – fotograaf: Esther de Boer

  • Het astronautje is geïnspireerd op de belevenissen en ervaringen van astronaut André Kuipers. Hij woonde en werkte meer dan een half jaar in het internationale ruimtestation ISS. Eerder verschenen al vijf boeken over het astronautje. Deze voorstelling werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met André Kuipers. Maandag 21 oktober in Muzee.

Astronautje - Natascha Stenvert

Fotocredit: Uitgever André het Astronautje – stronautje – fotograaf: Natascha Stenvert

  • ‘Ezelsei’ –door  Kooman’s Poppentheater. Kooman’s Poppentheater noem ik hier vaker op Ranja en Rosé. Het is een heerlijk theater met prachtig klassiek poppenspel. Ezelsei gaat over een ezel, een grote schildersvogel en een ei. En natuurlijk zijn de vaste personages Wasco de Wasbeer en Max de Mol ook in deze voorstelling van de partij. Tijdens een stevige storm vliegt alles in het rond. De ezel gaat de ene kant op, het ei de anders. De schildersdoeken vliegen door de lucht en ook de penselen belanden her en der in het gras. Voor de vogel, die een mooi schilderij wil maken een regelrechte ramp, want ook haar inspiratie is weggevlogen.Na de storm komen Max de Mol en Wasco de Wasbeer bijeen om hun boomhut te repareren. Onderweg vinden ze een ezel en een ei. Is dat ei dan van die ezel?

Ezelsei

Fotocredit: Kooman’s poppentheater/ Arjen Kooman

  • In Het Filmhuis zie je diverse heerlijke kinderfilms. Toppers zijn o.a.:  Molly Monster,  Solan en Ludwig gaan naar de maan, en Louis en de Aliens.  Buiten deze films zijn er nog veel meer fantastische films te zien. Denk ook eens aan Theater Dakota waar je ook diverse leuke films kunt zien. Wij genoten van deze heerlijke films.

Film: Molly Monster - Ted Sieger

Fotocredit: Filmhuis Den Haag / producent Molly Monster – fotograaf: Ted Sieger 

Film: Louis & de Aliens - Wolfgang en Christoph Lauenstein

Fotocredit: Filmhuis Den Haag / producent Louis & de Aliens –  fotograaf: Wolfgang en Christoph Lauenstein

  • Circus Compagnie Barolosolo is een Franse circusgezelschap. Al meer dan 10 jaar maken ze de meest betoverende circusvoorstellingen. Ze touren de hele wereld over en verwonderen jong én oud. Vorig jaar zag ik de voorstelling ‘Plus Haut’ tijdens Club Lourdes in de Lourdeskerk. Deze show is top!  In deze grappige, kolderieke en spannende voorstelling beleef je de verhalen van Meneer Loyal met zijn acrobaten, sterke vrouw, wilde dieren, mannenorkest en veel meer! Dit jaar zie je ze in het Korzo Theater.

Plus_Haut_leeuw

Maar ook buiten wordt het buitengewoon leuk

Naast alle prachtige theateroptredens, filmvoorstellingen en kinderworkshops binnen, biedt Festival de Betovering ook dit jaar weer heel veel buiten-vermaak. Het aantal buiten-optredens is dit jaar groter dan ooit. Vanaf komende vrijdag tot en met volgende week zaterdag 26 oktober worden bezoekers van de binnenstad van Den Haag verrast met heel veel bijzondere en spectaculaire straattheaterarts. De optredens vinden plaats op en rondom de Grote Marktstraat, het Spuimarktcomplex, de Spuistraat, de Vlamingstraat, de Wagenstraat, de Venestraat, De Passage, de Lange Poten en het Plein. Wat kun je zoal verwachten? Een paar toppers:

  • Space-Ci-Men is een groep van vijf robots, ze wandelen rond om het menselijk leven te leren kennen en ze scannen iedereen die ze tegen komen. Zij zijn nieuwsgierig: ze lopen achter je, staan naast je en kijken je aan zoals jij naar hun kijkt.

BUITEN: SPACE-CI-MEN - De Betovering

Fotocredit: Space-Ci-Men / de Betovering

  • De white stranger: Een vreemde verschijning. Is het een mens, een beest of misschien een alien? Deze bijzondere verschijning zal tijdens de Betovering ronddwalen in de Haagse binnenstad. Voorzichtig zoekt hij contact maar wees voorbereid want deze vreemdeling is erg verlegen.

BUITEN: White Stranger -

Fotocredit: White Stranger / de Betovering

  • Auto Ami 6 rijdt en danst over straat, stijgt op, gaat vliegen en flirt met het publiek. Een vrolijke verschijning.

BUITEN: Scubabianchi en Ami 6 -

Fotocredit: Ami 6 / de Betovering

  • En er is nog zoveel meer. Wat dacht je van een mega houten knikkerbaan, of  een fietsende olifant, of … Laat je verrassen in de binnenstad.

Praktisch

Festival de Betovering vindt plaats in de herfstvakantie, van vrijdag 18 t/m zaterdag 26 okt 2019. Op de site van de Betovering vind je veel meer programma informatie en vind je tevens info over tickets en prijzen. Ik wens je een betoverend leuke herfstvakantie!

 

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Festival de Betovering: laat je ‘betoveren’ tijdens de herfstvakantie – binnen én buiten

Centrum, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart