De Japanse Tuin laat zijn herfstkleuren zien – vanaf 13 oktober weer open

Herfstvakantie

Door Willemijn – Park Clingendael is naast Park Sonsbeek in Arnhem en het Kralingse Bos in Rotterdam een van de drie mooiste parken van Nederland. Ik denk echter dat ze bij Roots Magazine niet zijn gaan kijken in Clingendael ten tijden van de openstelling van de Japanse Tuin. Want eerlijk is eerlijk, deze unieke en grote Japanse Tuin is het topstuk van Clingendael. Althans als je er in mag. Want een bezoek aan de Japanse Tuin is maar acht weken per jaar mogelijk. De tuin is zes weken geopend in het voorjaar en twee weken in het najaar.

Zakken vol beukennootjes

Park Clingendael heeft veel te bieden: een fijne beschutte speeltuin met leuke toestellen voor klein en groot, kilometers wandelpad, een trimparcours, een hondenlosloopgebied, picknicktafels, boerderijdieren en een grote zandbak. Maar het mooiste is natuurlijk de Japanse Tuin die vanaf zaterdag 13 oktober weer geopend is om te genieten van de herfst en de herfstkleuren. Ondanks dat het park als de Japanse Tuin geopend is heel druk kan zijn, is de sfeer altijd rustig en gemoedelijk. Mensen flaneren over de centrale toegangsweg, in de speeltuin is het altijd gezellig en kinderen lopen met hun zakken vol beukennootjes, eikels en kastanjes. Met een beetje mooi weer staat de ijscoman voor de centrale toegangspoort.

Hét pronkstuk

De Japanse Tuin is hét pronkstuk van Clingendael. Deze verzameling van zeldzame bomen en planten is uniek in Nederland en daardoor ook heel mooi. De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen, ook wel freule Daisy genoemd. Zij heeft per schip diverse reizen gemaakt naar Japan. Tijdens deze reizen heeft ze lantaarns, een watervat, beeldjes en bruggetjes naar Den Haag verscheept. Of het Paviljoen ook echt uit Japan komt dat weten de historici niet zeker.

Voorzichtig naar binnen

Doordat dit een van de grootste en oudste Japanse Tuinen in Nederland is heeft zij een hoge historische waarde zijn de beheerders en de gemeente heel zuinig op dit terrein. Dat merk je al aan de opening gedurende 8 weken per jaar, maar ook aan de regels in de tuin, waar ze streng op controleren. Zo is het niet toegestaan om met een buggy of kinderwagen de tuin te betreden. Maar als je je aan de regels wilt houden is de tuin een echte aanrader om een bezoekje te brengen. Vooral aan de randen van de openingstijden (tussen 10 en 16 uur) is het meestal niet zo druk en kun je fantastische foto’s maken van de natuur of van je gezin. Veel plezier!

Ranja en Rosé ontvangt voor deze tip geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart