De tofste tips voor de tweede week van de kerstvakantie: 30 dec. – 3 jan.

Kerstvakantie

Door Willemijn – We zijn alweer toe aan de tweede week van de kerstvakantie. Natuurlijk gaan we oud- en nieuw vieren, genieten van vuurwerk en oliebollen eten. Maar er is meer te doen de komende dagen. Daarom heb ik een lijst verzameld met tips die je niet wilt missen. Wil je nog meer tips kijk dan ook op de speciale kerstvakantiepagina op ranja en rosé. Deze week is er onder andere veel te knutselen, lekker te spelen en heel veel te genieten in de theaters. Kijk snel en veel plezier.

Meerdere dagen

Once Upon a Time in the West – Theater aan het Spui

Jeugdtheaterschool Rabarber uit Den Haag brengt ook dit jaar weer een kerstvoorstelling. De voorstellingen van Rabarber zijn (meestal) van een zeer goede kwaliteit en een aanrader om te bezoeken. Dit jaar brengen ze Once Upon a Time in the West.

Deze voorstelling vertelt het wonderlijke verhaal van Maggie Smith. Ze verkleedt zich als jongen, noemt zich Billy the Kid en zet het Wilde Westen op z’n kop. Samen met cowboys beleeft ze spannende avonturen. Midden in de prairie leert ze hen naar de sterren te kijken en vertelt ze over het wonder van kerst. Zal er voor het eerst sneeuw op de cactussen vallen? Beginnen zelfs de stoerste mannen ‘Dreaming of a white Christmas’ te zingen?

Praktisch: Deze muzikale familievoorstelling is speciaal voor Rabarber geschreven en wordt in de kerstvakantie gespeeld in Theater aan het Spui. De voorstelling is voor iedereen vanaf 5 jaar. Je kunt e voorstelling de komende dagen gaan zien om 13 uur en om 16 uur in Theater aan het Spui. Kaarten koop je online.

Foto: Theatergroep Rabarber

Zó mooi: Madurodam Winterweken (nu met flinke korting)

Madurodam is nu echt op zijn mooist. En heel gezellig met haardvuur, glühwein en poffertjes (tegen betaling). Je kunt extra lang gaan genieten. Want het park is vandaag en 2 en 3 januari geopend tot 20 uur. Dus lekker in het donker kijken naar meer dan 65 duizend lichtjes, genieten van de schattige kerstmarktjes en de mooie versiering op de huisjes. Wij zijn geweest en vonden het een echte Ranja en Rosé topper.

Praktisch: Het Park is komende dagen geopend tot 20 uur. Bestel je online kaartjes dan krijg je 7 euro per persoon korting met de speciale Ranja en Rosé kortingscode RRlovesWinterweken19 De tickets kunnen online gekocht worden via de website van Madurodam.

Swaffie de Zeehond in Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is een van mijn favoriete uitjes. De kinderen vinden de voorstellingen in het poppentheater altijd heel leuk en ik heb het idee dat ik even terug ben in mijn eigen kindertijd. Deze week kun je gaan kijken naar Swaffie de Zeehond. In deze voorstelling komt een visser met zijn hengel te dicht bij de Zure Zeevrouw. Zij betovert hem waardoor hij een vissengezicht krijgt. Swaffie de Zeehond wil de visser helpen en gaat samen met Wasco de Wasbeer naar de Vuurtorenwachter, die raad weet. Hij zingt een slim visje uit de zee die het tweetal op het spoor zet van de mythische Zure Zeevrouw. Swaffie palmt de Zeevrouw in en ontsnapt met haar magische ketting om de betovering van de visser ongedaan te kunnen maken. Maar de ketting heeft een geheim in zich. Zal het Swaffie lukken?

Praktisch: Swaffie de Zeehond kun je vandaag en op 2 en 3 januari om 14.30 uur gaan zien in Kooman’s Poppentheater, Frankenstraat 66 in Den Haag. Kaarten zijn online te bestellen. Afrekenen doe je bij de kassa.

Avonturentocht in Meijendel

In Meijendel kun je even lekker een frisse neus halen door met de kinderen een leuke speurwandeling te doen. Wij liepen de wandeling en het is zeker een aanrader. De speurtocht begint bij Dunea Bezoekerscentrum De Tapuit. De Tapuit is elke dag geopend, dus ook op Nieuwjaarsdag. Hier kun je bij de balie kosteloos een speurtocht op halen. Neem wel zelf een pen mee, want die krijg je er niet bij. Vervolgens kun je buiten van start. Je loopt door de duinen en het bos van Meijendel. De route heeft een aangename lengte voor kinderen: circa 1,5 kilometer.

Avonturentocht Meijendel 2019

Maandag 30 december 2019

Brandweerman Sam in De Rijswijkse Schouwburg

In de Rijswijkse Schouwburg kun je zondagmiddag gaan kijken naar Brandweerman Sam. Ook in deze show beleeft de kinderheld, vergezeld door zijn trouwe brandweerwagen Jupiter en al zijn vrienden uit Piekepolder, een nieuw en spannend avontuur in ‘Het Grote Kampeeravontuur’. In een vlammende voorstelling vol zang, dans en spannende reddingen belanden we in het bos bij Piekepolder, waar een heel zeldzaam diertje leeft. Brandweerman Sam en Elvis besluiten om twee bekende biologen te helpen in hun zoektocht naar het beestje. Maar dan dreigt er ineens groot gevaar voor de hele groep, als de ondeugende Norbert Puk verdwaald raakt in het bos. Kan Brandweerman Sam zijn vrienden redden?

Praktisch: Brandweerman Sam kun je gaan zien om 14.00 uur en om 16 uur in de Rijswijkse Schouwburg. Het is natuurlijk extra leuk als alle jonge bezoekers verkleed komen als brandweerman of bosranger. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Vandaag laatste kans: Winterse stoomritten langs het Valkenburgse meer

Wat is er romantischer dan een winters ritje in een echte stoomtrein? Dat kan vandaag nog bij de stoomtrein Katwijk – Leiden.  Je kunt plaatnemen in de oude stoomtrein en genieten van winterse stoomritten langs de oevers van het Valkenburgse Meer. Voor of na de treinrit zijn er in het museum, dat geheel in kerstsfeer is gebracht, overheerlijke oliebollen met glühwein of warme chocolademelk. In het museum zélf kun je ook diverse antieke modeltreinen bewonderen op een grote demonstratiebaan…

Wij namen vorig jaar een kijkje en vonden het een heel leuk, winters uitje. Aanrader dus.

Praktisch: Een toegangskaartje kost € 10,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 8,00. Kinderen jonger dan 4, mogen gratis naar binnen. Museumkaart is niet geldig in dit museum. Kaartjes geven toegang tot het museum, de trein en de modelbaan. Op vertoon van je kaartje krijg je een oliebol en een glas glühwein of chocolademelk. Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Woensdag 1 januari 2020

Neem een kijkje bij een Nieuwjaarsduik

Dit is zeker niet de origineelste tip, maar hij mag natuurlijk niet missen in de tips voor nieuwjaarsdag. Op veel plekken gaan mensen het nieuwe jaar fris beginnen. Met een duik in zee of in een meer. Natuurlijk ben je welkom om mee te doen, maar aan de kant blijven kijken is ook heel leuk. En natuurlijk hebben deelnemers én kijkers een beker warme choco of glühwein wel verdiend.

Sleeping Beauty in de Rijswijkse Schouwburg

‘Sleeping Beauty’ wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van het klassiekromantische ballet. Tsjaikovski was in topvorm toen ze dit ballet creëerden. Deze is groots, romantisch en indrukwekkend; prachtige kostuums, betoverende decors en duizelingwekkende dans staan garant voor een theaterbelevenis van formaat. ‘Sleeping Beauty’ vertelt het verhaal van prinses Aurora, die zich op haar zestiende verjaardag door toedoen van de slechte fee aan de spoel van een spinnenwiel prikt en na honderd jaar slapen wordt gewekt door de kus van een prins. ‘Sleeping Beauty’ is geschikt voor jong en oud, een familievoorstelling bij uitstek. Geniet van het hartverwarmende verhaal van Sleeping Beauty.

Praktisch Sleeping Beauty kun je gaan zien om 15.00 uur in de Rijswijkse Schouwburg. Kaarten zijn te bestellen op de website van het theater.

sleeping beauty

Fotocredit: Rijswijkse Schouwburg/ de producent.

Donderdag 2 januari 2020

Space Academy Live met André Kuipers in het Zuiderstrandtheater

Dit is echt onze supertip voor deze vakantieweek. De show Space Academy Live met André Kuipers is een aanrader. Op een leuke, leerzame, snelle en afwisselende manier leer je alles wat je moet weten om astronaut te worden. je leert over G krachten, leven in ISS, gewichtsloosheid, de maan, de aarde en over andere planeten. Wij zijn, in Amersfoort, gaan kijken, wil je dus weten wat je kunt verwachten, lees dan mijn uitgebreide blog.

Praktisch: Space Academy Live is donderdag 2 januari om 13.30 uur en om 16.00 uur in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Wil je deze toffe voorstelling niet missen, bestel dan snel kaarten. Veel plezier!Space Academy Live

Kikker en het Avontuur in de Koninklijke Schouwburg

In de Koninklijke Schouwburg kun je gaan kijken naar Kikker en het Avontuur. Deze voorstelling gaat over de beroemde kikker van Max Velthuijs en zijn vrienden Rat, Varkentje en Eend. Kikker gaat samen met Rat op een avontuurlijke reis. Dan begint het te regenen en moeten ze snel terug. Thuis blijkt een veel groter avontuur te wachten, want de huizen van Varkentje, Eend en Kikker zijn overstroomd. Omdat Kikker het beste kan zwemmen, gaat hij moedig hulp halen. Kom je naar het theater om samen met Kikker dit grote avontuur te beleven?

Praktisch: Deze familiemusical kun je op 2 januari om 14 uur gaan zien in de Koninklijke Schouwburg. De voorstelling is voor iedereen vanaf 4 jaar. Na de voorstelling mag iedereen met Kikker op de foto.

Foto: Theater Terra – Boy Hazes

Kunstworkshop Ben je wakker of droom je in GEM en in het Kunstmuseum

Deze workshop in het Kunstmuseum gaat over dromen en dromerige kunst. Zal het nieuwe jaar heel anders zijn dan het oude? Waar droom jij van? Tijdens deze workshop gaan de kinderen kijken naar de droomachtige tekeningen van Emma Talbot. De kinderen beantwoorden vragen als: Wat herken je in haar werk uit het gewone leven en wat past meer in dromenland? Komen er mensen, dieren, kleuren en woorden in voor? En hoe gaat dat in jouw dromen? Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag in het museumatelier. In de workshop gaan de kinderen tekenen ‘geschept papier’ of verven op zijde. Als het kunstwerk klaar is, nemen de kinderen het natuurlijk mee naar huis.

Praktisch: Deze workshop begint op 2 januari om 14 uur. De kinderen verzamelen in de hal van Kunstmuseum Den Haag, bij de informatiebalie. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Om deel te nemen stuur je een mail aan reserveringen@kunstmuseum.nl. Vermeld bij het reserveren: de datum en de titel van de kinderworkshop, en de naam en leeftijd van het kind. Kosten voor de workshop zijn 8 euro.

Het Muisje met de Parel – Familievoorstelling in het Mauritshuid (2 januari)

Het Mauritshuis is ook met kinderen een heerlijk museum. Je kunt kiezen voor een familie-doe-tas me allemaal leuke opdrachten voor de kinderen. Op 2 januari kun je het combineren met de familievoorstelling ‘Het muisje met de Parel’. Mieke Muis, het nichtje van Maurits past op het Mauritshuis. Ze vindt het heel gezellig met alle dieren uit de schilderijen. Maar op een avond is er paniek. De parel van het meisje is weg. Als een echte detective gaat Mieke op onderzoek uit. Zal zij de parel terugvinden?

Praktisch:  Deze vrolijke en spannende, muzikale voorstelling is op 2 januari om 13 uur en om 14.30 uur te zien in de Gouden Zaal van het museum. De voorstelling duurt een half uurtje. Om er bij te zijn moet je je even aanmelden. Dat kan online. De kosten voor de voorstelling zijn 3,50. Daarnaast betaal je ook nog de normale entree van het museum. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Mauritshuis

Vrijdag 3 januari 2020

Kunstworkshop Schuiven met verf in het Kunstmuseum

Tijdens deze kinderworkshop gaan de kids kijken naar de schilderijen van kunstenaar Rob van Koningsbruggen. Soms maakt hij wel tien schilderijen tegelijk! Hij is heel bekend geworden met zijn ‘geschoven schilderijen’. Dan knijpt hij de verf uit een tube op een schilderdoek en schuift daar een tweede doek overheen. Hoe zal dat eruit zien? Dat gaan de kinderen in het museumatelier testen. Wat het ook wordt, de kinderen gaan met een echt schilderij naar huis. Dus trek oude kleren aan en doe mee.

Praktisch: Deze workshop begint op 3 januari om 14 uur. De kinderen verzamelen in de hal van Kunstmuseum Den Haag, bij de informatiebalie. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Om deel te nemen stuur je een mail aan reserveringen@kunstmuseum.nl. Vermeld bij het reserveren: de datum en de titel van de kinderworkshop, en de naam en leeftijd van het kind. Kosten voor de workshop zijn 8 euro.

Brugklas de musical in het Zuiderstrandtheater

‘Brugklas’ is een van de populairste series op  TV. Alles wat er gebeurt in het eerste jaar van de middelbare school kun je nu van nóg dichterbij meemaken in ‘Brugklas de Musical’. De Brugklas gaat werken aan een hip hop-musical over Willem van Oranje! Max vindt dat een vet idee, lekker out of the box! Dan wil Emma de hoofdrol spelen, want waarom zouden helden alleen mannen kunnen zijn? En wie bepaalt dat eigenlijk, hoe mannen en vrouwen zich gedragen?

Praktisch: Brugklas de Musical is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. De voorstelling begint om 19.30 uur in het Zuiderstrandtheater. Kaarten koop je online.

Onze wereld is een wonder – een theatrale rondleiding in Museon

Tijdens deze rondleiding gaan de kinderen samen met een vogel en een olifant, Ivy en Oliver, de tentoonstelling ‘One Planet’ in het Museon bekijken. Ivy en Oliver volgen Marco door de wondere wereld waarop wij leven. Wat is er veel moois te zien. Onderweg zijn ze afgeleid: Wie is toch Mijntje? En wat is rie-saai-kling? Kan ik dat dragen? Ondertussen heeft Ivy een liedje in haar hoofd. En Oliver is bang dat er wat kapot is. Als ze veel moois hebben gezien volgt tot slot een verrassing. Oh, het lijkt een wonder. En dat op onze eigen wereld.

Praktisch: Deze rondleiding is geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar (en voor nieuwsgierigen ouder dan 7 jaar). De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. Aanmelden kan bij de balie van het museum. De rondleiding start om 11:30, 13:30, 14:30 en 15:30 uur. Kosten voor de rondleiding zijn 1 euro per deelnemer.

De Familie van Nielie in alle Staten in de Koninklijke Schouwburg

In de Koninklijke Schouwburg staat de kleurrijke, snelle en muzikale voorstelling De Familie van Nielie in alle Staten op het programma. Dit jaar gaat deze familie naar Amerika. De familie van Nielie gaat naar Los Angeles, waar vader Theo is uitgenodigd voor Het Uitvinderscongres om zijn nieuwste uitvinding, de Nanotronische Revolux te laten zien. Op het vliegveld van New York raakt het gezin elkaar kwijt. Natuurlijk zet de familie alles alles op alles om elkaar terug te vinden. Wat volgt is een avontuur in het land van de hiphop, een roadtrip vol vreemde ontmoetingen met rare snuiters en een spannende race tegen de klok.

Praktisch: De Familie van Nielie in alle Staten is muziektheater bomvol leuke liedjes. Leuk voor de hele familie. De voorstelling is te zien op vrijdag 3 januari om 14 uur in de Koninklijke Schouwburg. Kaarten bestel je online op de website van het theater.

Extra aanrader is de 1+1=3 actie, waar deze voorstelling onderdeel van is. Als je kaarten koopt voor twee voorstellingen, mag je een derde voorstelling uitkiezen om ook van te gaan genieten. Dus bestel snel.

Familie van Nielie

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht met tips. 

Voor alle activiteiten en voorstellingen waren op het moment van publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart