10 keer naar buiten met de kids

Naar buiten
Leuke lijstjes

Door Willemijn – Eigenlijk had ik vandaag een stukje over een leuk museumbezoek in gedachte. Maar ja, iets vertellen over een museum als het de mooiste dag van de herfst belooft te worden, dat voelt ook niet zo goed. Daarom houden jullie het stukje over het museum nog even te goed. Nu heb ik dus een lijstje samengesteld van onze tien favoriete plekken om ‘naar buiten’ te gaan. En er zijn natuurlijk nog veel meer fijne buitenplekken. Laat vooral weten waar jullie graag met de kinderen naar buiten gaan, want dan ga ik er snel ook eens kijken.

Meijendel

De duinen en dan vooral Meijendel is de grote favoriet van de kinderen en van mijzelf. Vroeger als kind kwam ik hier al met mijn ouders en het blijft een heerlijk gebied om lekker buiten te zijn. Meijendel biedt alles wat je wilt als je ‘naar buiten’ gaat. Zo kun je hier heerlijk klimmen in het Moneybos of spelen in de speeltuin in de speelweide, is er een waterspeeltuintje, kun je pannenkoeken eten bij de boerderij en is er een bezoekerscentrum. Maar het is ook gewoon fijn om lekker te wandelen door de duinen en te dwalen langs de bijzonder gevormde bomen en over de zandheuvels. En neem je camera mee, want de kardinaalsmuts laat zijn mooie roze met oranje besjes zien, dus dan kun je mooiste foto’s maken.

Heb je zin om een keertje met de schaapsherder mee te gaan? Stel je bezoekje aan Meijendel nog even uit tot aanstaande woensdag, want dan kun je om 12 uur met een echte schaapsherder mee. Het is wel verstandig om je hier even voor aan te melden via de site van het bezoekercentrum.

speeltuin Den Haag

Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh is een ontdekking van ons naar aanleiding van een tip van een van de Ranja en Rosé lezers. En dat was een goede tip, want het park is zó fijn. Het is een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen. Nu in de herfst is het helemaal mooi. Wij dwalen hier graag over de verharde en onverharde paden. Helemaal leuk is het om samen met de kinderen de GPS route te lopen die het Zuidhollands Landschap, de beheerder van het landgoed, heeft ontwikkeld. En als je uitgewandeld en gespeurd bent met de route is een stop bij Kasserie Ock zeker een aanrader. Want dit vinden wij zeker een van de fijnste terrassen van Den Haag.

Naar buiten

Naar buiten

Laarzenpad

Het Laarzenpad in Leidschendam is een ‘spannend’ rondje wandelen. En zoals de naam al laat raden is het wijs om laarzen te dragen. Dit natuurgebied is een stukje bos waar weinig tot geen natuurbeheer op wordt gedaan. En dat betekent omgevallen bomen over het pad, waar je onderdoor moet kruipen of juist overheen moet klimmen. Maar ook drassige stukken in de route waar je lekker in de modder kunt stampen. De variatie van bos, klimmen, weids uitzicht over de polder, smalle bruggetjes en als je geluk hebt nog wat koeien maakt dat dit een van onze favoriete wandelingen is.

Naar buiten

Naar buiten

Clingendael, Oosterbeek en Japanse tuin

Clingendael is voor ons ‘lekker dichtbij’, waardoor we hier heel vaak komen. Een mooi park dat veel te bieden heeft. Zo kun je de komende weken weer genieten van de prachtige herfstkleuren in de Japanse Tuin. Maar ook spelen in de speeltuin of zoeken naar de kabouterboom is leuk hier. Het nadeel van Clingendael vind ik toch wel dat het hier op een zonnige zondagmiddag erg druk kan zijn. Daarom heb ik een extra tip. Als je iets verderop, achter die oude kazernes het park in gaat, is het heerlijk rustig. Dit is Park Oosterbeek, wat erg lijkt op Clingendael, maar veel minder bekend. En ook hier vind je een fijn veld om te rennen en te spelen, prachtige wandelpaden om lekker te lopen en bankjes voor een kleine picknick.

Naar buiten

Naar buiten

De Horsten

De Horsten tussen Wassenaar en Voorschoten is eigenlijk de achtertuin van de koning. Ik vind het hier vooral in de herfst en de lente heerlijk. Het is nu zo mooi in De Horsten. Prachtige paddenstoelen, kleurende blaadjes, heel veel eikels op de grond en spinnen in hun web. Ook hier kan het in de weekenden flink druk zijn. Als je niet het ‘standaard’ rondje loopt, maar af en toe een rustig zijpad inslaat kun je zelfs op een drukke zondag lekker rustig buiten zijn. De seringenberg staat nu natuurlijk niet in bloei, dan moet je in de lente komen, maar biedt wel een leuke klim met de kinderen naar boven. Je gaat namelijk in rondjes naar boven en bovenop staat een uitkijkhuisje. Natuurlijk is het ook prettig dat je aan het begin of eind van de wandeling bij het jachthuis, wat sprookjesachtig mooi is, kunt genieten van een koffie, thee, lunch of taartje. Kinderen kunnen op het veldje prima spelen, dus vandaag kun je hier zeker gaan genieten.

Naar buiten

Fotocredits: Wikimedia

Naar buiten

Fotocredits: Theehuis de Horsten

Pluk!

Ik weet nooit zo goed wat Pluk! nu precies is, maar fijn is het er wel. Je vindt hier een kinderboerderij, een pluktuin, een horeca en een heemtuin. En in deze heemtuin wonen zelfs schildpadden! Wij vinden het hier zo fijn vooral omdat de sfeer zo relaxed is. De kinderen kunnen zich prima vermaken, een wandelingetje door de heemtuin is heerlijk en op het vaak wel drukke terras zit iedereen van het zonnetje te genieten.

Naar buiten

Cronesteyn

In Leiden lopen we graag even naar De tuin van de smid, midden in Park Cronesteyn. En dan niet alleen voor een lekker drankje, maar vooral ook voor het fijne uitzicht over de polder en het leuke stukje lopen door het bos. Daarnaast kunnen de kinderen geen genoeg krijgen van de fantastische waterspeeltuin waarin ze écht uitgedaagd worden om dingen te doen die ze eigenlijk nog niet durven. Wel is het een echte waterspeeltuin met heel veel water, dus neem een setje droge kleren mee. Vandaag met dat mooie weer mag een beetje water toch geen enkel probleem zijn.

Naar buiten

Naar buiten

Delftse Hout

Delftse Hout gaan we meestal op de fiets naartoe en dan is het fietstochtje langs de Vliet naar Delft al een leuk uitje. Maar Delftse Hout biedt ook allerlei leuks. Zo vind je hier een van de mooiste kinderboerderijen van de regio, namelijk Buytendelft. Maar ook duurzaamheidcentrum De Papaver is een aanrader om een kijkje te nemen. Misschien vind je het wel leuk om vandaag mee te doen met de workshop konijnenkeutels bekijken door de microscoop, een tip uit de weekendtips van gisteren. En als je gewoon lekker wilt wandelen dan biedt Delftse Hout dat natuurlijk ook, want er zijn wandelpaden genoeg. Ben je moe van de wandeling? Strijk dan bij KNUS neer voor iets lekkers op het terras aan het water terwijl de kinderen nog even spelen in de kleine speeltuin.

Naar buiten

Haagse Bos

Vroeger was het Haagse Bos zo’n stuk groen waar ik heel vaak door heen fietste, maar waar ik eigenlijk weinig oog voor had. Maar nu ik met de kinderen steeds vaker naar buiten wil heb ik het Haagse Bos veel beter leren kennen. Je kunt hier namelijk heerlijk wandelen. En niet alleen over een lang recht fietspad, maar over kronkelende wandelpaden die bos en open veldjes afwisselen. Of lekker een rondje om de vijver. Daarnaast is er een erg leuke speeltuin in het bos aan de kant van de stad, namelijk Robin Hood. Maar wist je dat verderop, vlak voor huis ten Bosch een hutten bouwplek is, namelijk Speelbos Huttenbos. Op deze open plek mag je vrij spelen in de natuur. Klimmen, klauteren en je evenwicht bewaren over de boomstammen en andere obstakels, hinkstapspringen over de paaltjes en natuurlijk hutten bouwen. Je herkent het stuk bos aan de houten kabouters, vogels en eekhoorns die op het terrein de wacht houden.

Haagse bos 10 keer naar buiten Haagse bos 10 keer naar buiten

Sorghvliet

Wil je wandelen, rust ervaren en natuur beleven? Ga dan naar Park Sorghvliet. Dit park ligt achter een dikke muur en je mag hier alleen in met een speciale Park Sorghvliet kaart (die je kunt kopen bij de VVV in de stad en bij Paagman op de Fred). Het park is werkelijk schitterend en op zo’n mooie herfstdag natuurlijk helemaal. Er zijn heel veel paddenstoelen, eikels en kastanjes te vinden. Maar ook de spinnenwebben die je overal ziet maken het een prachtige herfstwandeling.

Naar buiten

Deze tips zijn de plekken waar wij graag komen. Het is dus een persoonlijke blog. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart