10x naar buiten

Leuke lijstjes

Door Willemijn – Heb jij, nu de feestdagen achter ons zijn, ook zo’n zin om lekker naar buiten te gaan? Bekijk dan deze lijst met 10 tips om lekker buiten te genieten in en om Den Haag.

Meijendel

De duinen en dan vooral Meijendel is de grote favoriet van de kinderen en van mijzelf. Vroeger als kind kwam ik hier al met mijn ouders en het blijft een heerlijk gebied om lekker buiten te zijn. Meijendel biedt alles wat je wilt als je ‘naar buiten’ gaat. Zo kun je hier heerlijk klimmen in het Moneybos of spelen in de speeltuin in de speelweide. Bij Bezoekerscentrum De Tapuit kun je een winterspeurtocht of een langere wandeling halen. Ook vandaag, want De Tapuit in op 1 januari gewoon geopend. Ook kun je al vanaf 9 uur koffie drinken of een pannenkoek eten bij de boerderij. Meijendel is een aanrader dus, ook voor de vroege vogels vandaag.

Winterspeurtocht Meijendel Winterspeurtocht Meijendel

Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh is een ontdekking van ons naar aanleiding van een tip van een van de Ranja en Rosé lezers. En dat was een goede tip, want het park is zó fijn. Het is een prachtig park waar je heerlijk kunt wandelen. Wij dwalen hier graag over de verharde en onverharde paden. Helemaal leuk is het om samen met de kinderen de GPS route te lopen die het Zuidhollands Landschap, de beheerder van het landgoed, heeft ontwikkeld.

Naar buiten

Naar buiten

Laarzenpad in Leidschendam

Het Laarzenpad in Leidschendam is een ‘spannend’ rondje wandelen. En zoals de naam al laat raden is het wijs om laarzen te dragen. Dit natuurgebied is een stukje bos waar weinig tot geen natuurbeheer op wordt gedaan. Dat betekent omgevallen bomen over het pad. Kruipen en klimmen is dus noodzakelijk. Ook zitten er drassige stukken in de route waar je lekker in de modder kunt stampen. De variatie van bos, klimmen, weids uitzicht over de polder, smalle bruggetjes, een beetje avontuur en lekker veel modder maakt dit een van onze favoriete wandelingen.

Let op! Het laarzenpad is lastig te bereiken met de auto. Het beste is om met de fiets te gaan. De ingang van het Laarzenpad bevindt zich aan het Oude Veenpad (fietspad) in Leidschendam. Dit pad is bereikbaar via de Tuinenlaan in Leidschendam. Hier vervolgens het tunneltje onder het spoor door wandelen. Als je wel met de auto komt kun je parkeren is mogelijk bij begraafplaats Noorthey in Leidschendam.

Naar buiten

Naar buiten

Clingendael en Oosterbeek

Clingendael is voor ons ‘lekker dichtbij’, waardoor we hier heel vaak komen. Een mooi park dat veel te bieden heeft. Zo kun je hier heerlijk wandelen Maar ook spelen in de speeltuin of zoeken naar de kabouterboom is leuk. Het nadeel van Clingendael vind ik toch wel dat het hier  erg druk kan zijn. Daarom heb ik een extra tip. Als je iets verderop, achter die oude kazernes het park in gaat, is het heerlijk rustig. Dit is Park Oosterbeek, wat erg lijkt op Clingendael, maar veel minder bekend. En ook hier vind je een fijn veld om te rennen en te spelen, prachtige wandelpaden om lekker te lopen en bankjes voor een korte stop.

De Horsten

De Horsten tussen Wassenaar en Voorschoten is nu nog de achtertuin van de koning. Ik vind het hier elk seizoen mooi. Ook hier kan het in de weekenden flink druk zijn. Als je niet het ‘standaard’ rondje loopt, maar af en toe een rustig zijpad inslaat kun je zelfs op een drukke zondag lekker rustig buiten zijn. De Seringenberg staat nu natuurlijk niet in bloei, dan moet je in de lente komen, maar biedt wel een leuke klim met de kinderen naar boven. Je gaat namelijk in rondjes naar boven en bovenop staat een uitkijkhuisje. Voor een wandeling in De Horsten moet je wel een toegangskaartje kopen van 1 euro per volwassene en 50 cent voor een kind. Vanwege het kwetsbare karakter van het landgoed zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Naar buiten

Fotocredits: Wikimedia

Staelduynse Bos in ’s Gravenzande

Ook zo’n mooi stuk natuur is het Staelduynse Bos. Dit is ook een duingebied, onder andere met negentiende eeuws loofbos. De blaadjes zijn nu natuurlijk van de bomen, maar wandelen is nog steeds leuk hier. Zo baan je je een weg door overwoekerde lanen. Wandel je langs de idyllische koestallen, de heemtuin en heel veel bunkers. Je kunt tussen de manschappenverblijven van het Duitse bunkerdorp heen wandelen. Maar het is niet de bedoeling dat je de bunkers binnen gaat, dat is gevaarlijk en je verstoort de vleermuis populatie. Bij het Staelduynse Bos is restaurant De Bosrand.

Haagse Bos

Vroeger was het Haagse Bos zo’n stuk groen waar ik heel vaak door heen fietste, maar waar ik eigenlijk weinig oog voor had. Maar nu ik met de kinderen steeds vaker naar buiten wil heb ik het Haagse Bos veel beter leren kennen. Je kunt hier namelijk heerlijk wandelen. En niet alleen over een lang recht fietspad, maar over kronkelende wandelpaden die bos en open veldjes afwisselen. Of lekker een rondje om de vijver. Daarnaast is er een erg leuke speeltuin in het bos aan de kant van de stad, namelijk Robin Hood. Maar wist je dat verderop, vlak voor Huis ten Bosch een hutten bouwplek is, namelijk Speelbos Huttenbos. Op deze open plek mag je vrij spelen in de natuur. Klimmen, klauteren en je evenwicht bewaren over de boomstammen en andere obstakels, hinkstapspringen over de paaltjes en natuurlijk hutten bouwen. Je herkent het stuk bos aan de houten kabouters, vogels en eekhoorns die op het terrein de wacht houden.

Haagse bos 10 keer naar buiten Haagse bos 10 keer naar buiten

Het Laarzenpad in de Wassenaarse Duinen

Ook bij de Wassenaarse Slag kun je een leuke laarzenwandeling doen. Vanaf de parkeerplaats bij Hotel Duinoord start je. Je loopt eerst het fietspad naast het hotel op. Dan vind je na ongeveer 150 meter (mijn inschatting) een klaphekje met een bordje laarzenpad. Daar ga je echt de duinen in en volg je de bordjes. Het is een echte duinwandeling en je komt op prachtige plekken. Mijn ervaring is dat laarzen niet echt nodig zijn. Je kunt ook prima wat hoger lopen over het zand. Goede schoenen zijn wel aan te raden. Mijn kids kiezen natuurlijk niet voor de hoger gelegen delen en stappen graag door het water. Uiteindelijk komt de wandeling weer op de openbare weg aan de andere kant van het hotel. Mijn tip is om over te steken door het bos terug te lopen. Dat is niet alleen mooier, ook veel veiliger en rustiger. Wil je deze wandeling combineren met een koffie of iets lekkers? Hotel Duinoord en Brasserie de Badmeester zijn nabij.

Laarzenpad Wassenaarse Slag

De Pan van Persijn

Iets verder van Den Haag, maar wel een bezoekje waard is De Pan van Persijn, ofwel het Panbos. Ook dit is een duingebied, net ten noorden van Wassenaar. In dit gebied kun je wandelen prima combineren met lekker spelen. Ook is er een bokkenparkje. Bij binnenkomst, je moet een kleine entreeprijs betalen van 2 euro per volwassene (kids zijn gratis), kun je kiezen om een van de wandelingen te doen. Wij lopen graag het rondje van 3 kilometer, maar er is er ook eentje van anderhalve kilometer. De route voert je door een mooi duingebied, maar ook door een bos en over een stoere loopbrug. Ook kom je langs een tankwal uit de Tweede Wereldoorlog. In het Panbos is horeca. En er net buiten ligt een goed pannenkoekenrestaurant.

panbos naar buiten

Uitwaaien op het strand

Deze tip had je natuurlijk zelf wel kunnen verzinnen, maar hij mag niet ontbreken in mijn lijstje. Ga lekker uitwaaien op het strand. Er is wind voorspeld dus heb je een vlieger, neem hem mee. Mijn kids vinden dat dikke pret. Vandaag kun je ook een zwembroek of -pak meenemen voor een frisse nieuwjaarsduik. Deze worden in bijna alle kustplaatsen georganiseerd, met als topper natuurlijk in Scheveningen (maar wel heel druk). Liever niet duiken? Dan is kijken ook heel leuk. Wil je een bezoekje aan het strand afsluiten met een warme choco of kopje thee? In Scheveningen zijn verschillende strandtenten zoals Hart Beach of de Waterreus, in Wassenaar kun je terecht bij De Badmeester op het eerste duin en in Monster kun je op het strand terecht bij The Coast.

Deze tips zijn de plekken waar wij graag komen. Het is dus een persoonlijke blog. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

10x naar buiten

Wassenaarseslag, Wassenaar, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart