Baby, dreumes en peuteruitjes – 11 toffe tips

Leuke lijstjes

Door Willemijn – Mijn kinderen zijn inmiddels 4, 5 en 7 jaar. De peuterfase is nu dus echt achter ons. Waarschijnlijk ben ik daardoor minder gefocust op de leuke activiteiten voor baby’s en peuters. Maar ze zijn er wel degelijk. De afgelopen weken hebben meerdere volgers mij tips gevraagd wat te doen met hun peuter. En natuurlijk heb ik die. Je kunt natuurlijk lekker naar buiten, samen spelen in de natuur of in een speeltuin. Maar jullie zijn ook op zoek naar uitjes met je peuter. Daarom dit overzicht van toffe tips voor de allerkleinsten (van 0 tot 4 jaar).

‘Kikker’ en ‘Met de dieren mee’ in het Kinderboekenmuseum

Het Kinderboekenmuseum is het enige museum in Den Haag dat een vaste tentoonstelling heeft voor kleine kinderen. Mijn kinderen vonden toen ze kleiner waren de Kikkertentoonstelling echt heel leuk. Ze noemen het museum nu nog steeds het ‘Kikkermuseum’. Je stapt namelijk in het leven van Kikker. De peuters trekken een rood-wit gestreepte kikkerbroek aan en dan zíjn ze Kikker. Ze bakken een taart met Varkentje, vissen met Kikker en schaatsen met Eend.

Ook de aangrenzende vaste tentoonstelling ‘Met de dieren mee’ is een aanrader. Kinderen kunnen vrij verschillende kamers bezoeken. Elke kamer is een kinderboek. Zo zit je in de brandweerwagen met Spuit 11, zoek je Dikkie Dik tussen het hoge gras, teken je met Nijntje en eet je net als Rupsje Nooitgenoeg je buikje vol.

Peuterdans (2+)

In verschillende theaters kun je terecht voor een heerlijke ochtend Peuterdans. Onder begeleiding van een dansdocent worden jullie samen uitgedaagd om gezellig te dansen. De ochtend is er op gericht om kinderen bewust te maken van hun bewegingen en van het ritme van de muziek. Er wordt voornamelijk aandacht besteed aan de fantasie en belevingswereld van kinderen.

Praktisch: Op woensdagen kun je ‘s ochtend terecht bij Theater de Nieuwe Regentes in de Weimarstraat. Deze workshop is heel populair, dus reserveer op tijd een plekje.

Ga je liever op vrijdag dansen met je peuter? Dan kun je Theater Dakota een bezoek brengen. Hier worden dansochtenden op vrijdag georganiseerd. Let op! Het is niet wekelijks, kijk dus op hun site voor de data en hoe je kaarten besteld kaarten.

Bezoek een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg op zondagochtend

Op zondagochtend heeft Het Nationaal Theater bijna altijd een voorstelling voor kinderen van ongeveer 2 jaar en ouder. Soms is de voorstelling al voor kindjes van anderhalf jaar geschikt. Deze voorstellingen kun je meestal gaan zien in Het Paradijs, een van de kleinere zalen, maar een enkele keer is het in de grote zaal. Meestal zijn het voorstellingen waarin weinig taal gebruikt wordt en veel bewegingen en muziek. Mijn ervaring is dat kinderen ook op zo’n jonge leeftijd al heel erg kunnen genieten en geboeid kunnen kijken of luisteren.

Praktisch: Op de site van Het Nationaal Theater vind je alle voorstellingen. Mijn tip is om snel te reserveren, aangezien het bijna elke zondag uitverkocht is.

Image result for koninklijke schouwburg den haag

Ukkieconcert (1+)

Ook heel leuk en leerzaam voor peuters in een Ukkieconcert. Tijdens een concert worden kinderen actief betrokken bij de geluiden die ze horen, de instrumenten die gebruikt worden en leren ze mee te doen met de verschillende ritmes. Ik ben met mijn jongste zoon wel eens gaan kijken en luisteren en hij vond het prachtig. Aanrader om te doen met je kind.

Praktisch: Op woensdag kun je voor een Ukkieconcert (aansluitend aan peuterdans) terecht in Theater De Nieuwe Regentes. Op donderdagochtend (één maal per twee weken)  kun je genieten van een ukkieconcert in het Diamanttheater (Mariahoeve).

Fotocredits: Website Theater de Nieuwe regentes

Babyconcert (0 tot 24 maanden)

Ook muziek, maar net anders zijn de babyconcerten in Theater Dakota. Tijdens deze vrijdagochtenden worden concerten met klassieke muziek ten gehore gebracht. De kwaliteit is zoals je hoort in een concertzaal, muzikanten zijn echte professionals. Maar het grote verschil is dat je tijdens deze concerten baby’s ziet zitten, kruipen en wiegen. Tijdens het concert kunnen de kleintjes namelijk rondkruipen of zich op schoot verwonderen over de muziek.

Babybios in Filmhuis Den Haag

Eigenlijk is dit een tip voor vaders en moeders. Elke laatste vrijdag van de maan (vandaag dus, met de film Pity) kun je in het Filmhuis Den Haag genieten van een film. Het Filmhuis snapt heel goed dat je als jonge ouder eigenlijk nooit tijd hebt om even te relaxen in de bioscoop. Daarom zijn baby’s van harte welkom in de babybios. Het geluid wordt zachter gezet, de lichten blijven gedimd aan, een flesje of de borst geven is geen probleem en dat je even naar buiten loopt voor een schone luier snapt iedereen.

Praktisch: De babybios is elke laatste vrijdag van de maand. Elke maand kun je terecht voor een andere film. Op de site van het filmhuis vind je alle informatie.

Image result for filmhuis den haag

Koffie en Kind

Op doordeweekse dagen kun je samen met je baby, dreumes of peuter genieten bij Koffie en Kind. Terwijl jij als ouder geniet van een koffie kunnen de kinderen spelen en ontdekken. Koffie en Kind deelt de locatie met een naschoolse opvang, waardoor er veel te ontdekken valt in een veilige omgeving. De kinderen kunnen spelen in de bouwhoek of de huishoek, of op ontdekking in de natuurtuin. Voor ouders een fijne plek omdat je ook andere ouders ontmoet. Voor kinderen een prima speelplek.

Praktisch: Koffie en Kind is elke ochtend, tijdens schooldagen geopend vanaf 9 uur. Voor de kinderen betaal je 3,50 om lekker te spelen. Het is een plek speciaal voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Ouders en heel jonge baby’s zijn gratis. Je vindt Koffie en Kind op de Laan van Poot 38 in Den Haag.

Kunst en Kids Café

Ook een fijne plek om met je kind te komen is het Kunst en Kidscafé. Ook dit is een ontmoetingsplek voor ouders en een fijne speelruimte voor kinderen. Maar naast spelen ligt de nadruk hier vooral ook op kunst en kunstlessen voor kinderen sámen met hun ouders. Er zijn kinderyogalessen, muziek op schoot of peuterdanslessen. Maar het is ook mogelijk om zelf mee te doen aan een breiles terwijl je kind lekker speelt. Wij namen er een kijkje met de opening (ongeveer een jaar geleden) en hier lees je de blog die ik hier toen over schreef.

Praktisch: Ook Kunst en Kids Café deelt de locatie met een naschoolse opvang. Dat betekent dat je op schooldagen in de ochtend van harte welkom bent, al vanaf 8.30 uur. Hier betaal je 2,50 entree om lekker te komen spelen. Voor de kunstlessen worden extra kosten berekend. Kijk op de site welke kunstles jou en je peuter aanspreekt.

Voorlezen in de bibliotheek

Voorlezen is niet alleen heel leuk voor kinderen, het is ook zó belangrijk in de taalontwikkeling. Kinderen die veel voorgelezen zijn scoren later beter op school en hebben een grotere woordenschat. Je kunt natuurlijk lekker samen met je kind in bed of op de bank boekjes lezen. Maar het is ook wel eens leuk om te luisteren naar een mooi verhaal in de bibliotheek. Daarom organiseren bijna alle bibliotheken in de regio voorleesochtenden voor dreumes en peuters. Maar ook voor baby’s tot ca 18 maanden is er een babycafé waar voorgelezen wordt en waar kinderen kennis kunnen maken met boeken.

Praktisch: In de Centrale Bibliotheek kun je elke donderdagochtend terecht voor een voorleesochtend. De ene week worden boekjes gelezen voor kinderen van 1 tot ca 2,5 jaar oud (dreumestijd) en de andere week zijn de boekjes gericht op kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud (peutertijd). Is de Centrale Bibliotheek voor jou niet zo handig, kijk dan even op deze pagina voor alle leesmomenten in de andere bibliotheken van Den Haag. Voor alle andere bibliotheken in de regio kun je het best even op hun eigen sites kijken.

Heb je interesse in het Babycafé? Kijk dan hier voor de tijden in bijna alle Haagse Bibliotheken.

Kind aan Zee Café

Wil je op woensdag nog even werken, een mail versturen of een blog schrijven? Maar is het niet nodig om hiervoor een oppas te regelen? Dan is het Kind aan Zee Café een uitkomst. Dit is een flexibele informele werk- en ontmoetingsplek, waar je als werkende ouder elkaar leert kennen op zowel privé als zakelijk vlak en even dat ene dingetje kunt afmaken voor je werk. De werkplekken zijn achterin, in een ‘no kids zone’ waar je alle faciliteiten vindt om te werken.  Voor de kinderen is er een begeleidster. Zij zorgt er voor dat kinderen veilig spelen, maar neemt geen zorgtaken (luiers, wc bezoek of eten en drinken geven) van je over. Wel zorgt ze er voor dat je kind fijn speelt. Daarnaast wordt er zo af en toe een leuke workshop gegeven zoals peuterdans, -yoga, muziek of knutselen.

Praktisch: Kind aan Zee biedt op woensdag 8 werkplekken. Er is ruimte voor 10 kinderen om te komen spelen. Je bent welkom tussen 9 en 12 uur. De kosten zijn 15 euro voor een ouder met een kind. Je krijgt hiervoor entree, koffie, goede wifi, drinken en een gezond koekje voor je kind. Er is verder geen horeca, dus je neemt voor jezelf en je kind gewoon eigen eten mee.

Foto: Website Kind aan Zee

Bezoek een Kinderboerderij, bijvoorbeeld Dorrepaal

Toen mijn kinderen in de peuterleeftijd waren was de kinderboerderij een van onze favoriete uitjes. In en om Den Haag zijn veel stads- en kinderboerderijen. Ze zijn allemaal leuk, maar voor kleintjes vind ik Dorrepaal bij Voorburg een van de fijnste plekjes. Dit is niet alleen een kinderboerderij met geitjes en varkens, maar ook een speeltuin, een theehuis en een winkel. Voor kleintjes is het heel leerzaam om de cavia’s te aaien. Het caviaverblijf is altijd open en kinderen mogen de cavia’s op hun schoot nemen om te aaien. De speeltuin is voor deze leeftijd ook een uitdaging. Ze kunnen hier ontdekken, glijden en klimmen. Extra fijn is het dat er een hek om de speeltuin zit, waardoor de kinderen de speeltuin niet kunnen verlaten.

Deze tips zijn objectief gekozen. ranja en rosé ontvangt voor vermelding in de overzicht geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart