5x ijs in Den Haag

ijssalon
Leuke lijstjes

Door Willemijn – Het wordt zomer! Eindelijk met een korte broek naar school, zitten op het strand, na het eten genieten van een wijntje op het balkon én (bijna) elke dag een ijsje. Vooral dat laatste worden de kinderen natuurlijk heel blij van. En nu zijn er in Den Haag en omgeving heel veel lekkere ijssalons, ons zul je vooral treffen bij een van onderstaande. Want dit is mijn top 5 van fijne ijssalons.

Florencia

Voor mij is Florencia de een van de meest Haagse winkels in Den Haag. De ijssalon op de Torenstraat bestaat al meer dan 100 jaar en dat is te zien. Zodra je de winkel binnen komt is het donker en ouderwets. De dames achter de toonbank dragen witte jassen. Het ijs is lekker, de ca 20 smaken zijn, zoals je mag verwachten in deze ijssalon, traditioneel: aardbei, sinaasappel, chocolade en citroen. Maar daar ga je eigenlijk niet voor. Het is die ouderwetse sfeer waar ik zo van kan genieten. Zo kun je binnen niet zitten, hooguit aan de bar bij het raam. Maar buiten onder de luifel op de gemetselde bank zit iedereen gemoedelijk naast elkaar. Een oud mannetje schuift een beetje op voor een jong gezin en een chique Haagse heer geniet van de zon naast een zwerver. Bij Florencia wordt daar geen onderscheid in gemaakt, gewoon omdat iedereen geniet van zijn lekkere ijsje.

IJssalon Florencia

IJssalon Florencia

Luciano

IJs van Luciano is niet zo maar ijs. Het is heerlijk ijs! En dat vinden wij niet alleen, maar ook de juryleden van verschillende ijswedstrijden. Luciano is namelijk al een aantal keer uitgeroepen tot beste ijsmaker van Nederland. Als we ergens een ijsje gaan eten is dat vaak bij Luciano op de Theresiastraat. In deze gezellige, lichte winkel met een kleine zithoek ligt het ijs in 2 grote vitrines. De mooiste kleuren en lekkerste smaken lachen je toe. De jongens kiezen meestal voor chocolade of karamel, dochterlief neemt steevast een bolletje aardbei (want dat is roze, dus voor meisjes) en ik ga bijna altijd voor mij favoriet Key West. En als je geen zin hebt in een ijsje, niet getreurd. Want naast heerlijk ijs kunnen ze bij Luciano ook goede cappuccino en koffie maken. Dus of je nu van warm of koud houdt, van ijs of koffie, een korte stop bij Luciano wordt door iedereen gewaardeerd.

En als je niet zo vaak op de Thersiastraat komt, ook in Wassenaar, Rijswijk, Zoetermeer kun je Luciano vinden.

IJssalon Luciano Theresiastraat

IJssalon Luciano

Zinn

Zinn is denk ik Voorburgs populairste ijssalon. Deze winkel is gevestigd op het Julianaplein, het ‘nieuwe’ en praktische winkelcentrum van Voorburg. Niet de meest gezellige locatie, maar aan het centrale plein heeft Zinn er best een leuk plekje van weten te maken. Bij binnenkomst valt de grote ijsvitrine direct op. De lekkerste smaken en felle kleuren lachen je tegemoet.  De bollen bij Zinn zijn groot, dus ook voor volwassenen is één smaak eigenlijk al voldoende. Voor kinderen hebben ze sinds vorig jaar ook een wat kleiner bolletje. Zelf vind ik dat wel fijn. De kinderen krijgen die grote bollen met moeite op en als het ze al lukt dan zit er meestal meer ijs op hun wangen en t-shirt dan in hun mond. Vaak neem ik zelf ook een klein kinderijsje en dat is geen enkel probleem. Zinn is naast ijssalon ook een koffietentje en een soort lunchroom. Wees dus niet verbaasd als je wat oudere dames met stevige glazen witte wijn naast een kind met een ijsje ziet zitten. En ach, als iedereen geniet, dan maakt deze unieke combinatie Zinn wel extra gezellig.

IJssalon Zinn

Bitterkoud

BitterKoud laat zich het best omschrijven als een koffietentje en ijssalon in één. Je kunt er – op een tosti of panini na – dus ook niet uitgebreid lunchen. Maar voor een heerlijke koffie of een lekker ijsje, ben je hier aan het juiste adres. Bitterkoud maakt zijn ijs niet zelf, maar koopt het in bij Luciano. Maar het is een fijne plek in Benoordenhout: de inrichting is gezellig, er is een klein terras, de bediening is reuze-aardig en de koffie, ijs en zoetigheden zijn erg goed.  Zelf noemt BitterKoud zich een ‘verzamelplek voor jong en oud’. Dat is het zeker voor wijkbewoners. Voor mij is het vooral een ‘pitstop’, wanneer ik door Benoordenhout fiets, bijvoorbeeld op weg naar het strand of na een bezoekje aan Clingendael. En als ik mijzelf trakteer op een heerlijke cappuccino of latte macchiato, smullen de kids van een ijsje.

IJssalon BItterkoud

Spijssalon

En de laatste tip is zeker niet de minste. Want met twee vestigingen op De Fred en in de Weimarstraat is dit zeker een Haagse topper. Bij de Spijssalon maken ze ambachtelijk ijs waarbij verantwoorde en duurzame ingrediënten gebruiken. Dus de ijsjes zijn niet eens heel ongezond. En in combinatie met heel fijne ijsscheppers en lekkere smaken zorgt dit dan ook voor een overheerlijk ijsje. Zelf komen wij zo af en toe op de locatie op de Weimarstraat. En terwijl wij daar op de bank op het terras aan de stoep genieten van de drukte om ons heen likken wij graag aan een ijsje van de Spijssalon.

IJssalon Spijssalon Weimarstraat

IJssalon Spijssalon

Deze top 5 is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart