13 super speeltuinen in en om Den Haag

Leuke lijstjes

Door Willemijn – Deze week heb ik voor het eerst sinds de start van ranja en rosé geen weekendtips verzameld. Door de Corona-crisis zijn de musea, de theaters en veel leuke activiteiten gesloten of geannuleerd. De komende dagen wordt wel heerlijk lenteweer verwacht. En als je geen symptomen hebt, dan mag je nog naar buiten. Bijvoorbeeld even lekker spelen met de kinderen in de speeltuin. Waar ga je spelen? De buurtspeeltuin is natuurlijk fijn, maar een speeltuin met nieuwe uitdaging is zowel voor de kinderen als voor de ouders wel heel fijn. Maar wat is een toffe speeltuin in Den Haag? Daarom heb ik een lijst gemaakt met 13 toffe speeltuinen in en om Den Haag waar wij graag gaan spelen. Natuurlijk is moet je zelf even inschatten hoe druk het is en of je in de speeltuin een kans hebt op besmetting. Veel speelplezier!

Het Speelduin

Het Speelduin, in Duindorp, is een van de beste speeltuinen van Den Haag. Hij is groot, leuk voor heel jonge kinderen, maar biedt ook voldoende uitdaging voor oudere kids. Alle speeltoestellen zijn gemaakt van hout. Zo zijn er lage glijbaantjes en stapstronken voor kleintjes en grote klimtoestellen en zelfs een kabelbaan voor de oudste kinderen. Het terrein is groot en ligt beschut in de duinen. Je zit dus vooral met dit nazomerzonnetje lekker beschut en dat maakt het heel aangenaam.

Praktisch: Het Speelduin vind je in Duindorp. Het officiële adres is Wieringsestraat 266 in Den Haag. Ik parkeer de auto altijd op de Markensestraat, aangezien de Wieringsestraat een fietspad is.

Arendsdorp

Mijn kinderen vinden Speeltuin Arendsdorp echt een topper. Deze speeltuin in het Benoordenhout biedt voor hen alle vormen van speeltuin-vermaak. Er is water om lekker vies mee te doen, een veld op te rennen, grote en kleine schommels, oefeningen om je evenwicht te bewaren en nog veel meer. Daarnaast ligt deze speeltuin fijn verscholen in een mooi park. Je vindt hem niet zomaar, want vanaf de weg is deze speeltuin niet zichtbaar. En dat heeft als voordeel dat je hier nooit echt druk is. Ook voor de ouders prima om te zitten. Er zijn voldoende bankjes en picknicktafels en met een beetje geluk zit je heerlijk in het zonnetje.

Praktisch: Het adres van deze speeltuin is Goetlijfstraat 51 in Den Haag. Het gemakkelijkste is om te parkeren op de Wassenaarseweg op de hoogte van de Paschaliskerk. Je loopt dan zo (aan de overzijde van de weg) het park in. Hier vind je na ca 300 meter de speeltuin.

Het Apenbos in de Vogelwijk

‘Het Apenbos’ (niet te verwarren met ‘het Monkeybos‘ in Meijendel Wassenaar) ligt middenin in de Vogelwijk. Ongeveer twee jaar geleden is deze speeltuin volledig vernieuwd. En met succes! De kinderen van de naastgelegen school en scoutingroep hebben meegedacht over de invulling van deze speelplek. Dus het is een speeltuin, waar kinderen gelukkig van worden. Naast schommels vind je hier een kabelbaan en een mega-klimrek. Ook zijn er kleine goaltjes gemaakt, zodat je lekker kunt voetballen. Alle toestellen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, wat mooi past binnen de Bosjes van Poot.

Praktisch: Je vindt deze speeltuin aan het eind van de Laan van Poot, in de Bosjes van Poot.

apenbos- speeltuin in Den Haag

Speeltuin Clingendael

In Park Clingendael kun je niet alleen heerlijk wandelen en genieten, maar ook prima spelen. In het midden van het park, achter de Hollandse Tuin vind je de speeltuin. Het is niet heel groot, maar wel lekker ruim opgezet. Een groot klimkasteel, schommels en een tweetal babyschommels zijn het meest opvallend. Deze week is het Theehuis in Clingendael nog niet geopend. Daarom moet je zelf een thermoskan koffie en wat drinken voor de kinderen meenemen.

Praktisch: De speeltuin ligt midden in het park. Het maakt dus niet zo heel veel uit of je het park binnen gaat via de Wassenaarseweg (betaald parkeren doordeweeks) of via de ingang aan de Ruygrocklaan, waar je de auto gratis kunt neerzetten.

De Zandspeeltuin

De Zandspeeltuin, in de Scheveningse Bosjes, is gezellig. Hier is het bijna altijd gezellig druk. Ouders zitten op de bankjes of op de ‘stoepranden’ meestal gezellig te kletsen. Mensen komen met een picknickkleedje  en wat lekkers. En deze gezellige drukte is voor de kinderen geen probleem. Want de speeltuin is lekker groot en er is veel speelplezier. Daarnaast staan de klim-, klauter en speeltoestellen lekker ver van elkaar vandaan, waardoor er veel ruimte is om lekker te rennen of gewoon om te zitten in het zand. Voor oudere kinderen is er ook een groot skatepark neergezet. Meestal is het hier wat rustiger dan in de speeltuin. Maar als je een dare-devil thuis hebt, neem de step, skates of skateboard zeker mee.

Praktisch: Je vindt De Zandspeeltuin aan de Ary van der Spuyweg 1 in Den Haag.

Speeltuin in de Bosjes van Pex

In de Bosjes van Pex ligt ook een fijne zandspeeltuin. Deze speeltuin is heerlijk spelen, maar ook een ideale plaats voor de jongens om met takken te sjouwen. Deze speeltuin is lekker groot en biedt voldoende voor jong en iets ouder. Je zit hier wel in het bos, dus het zonnetje blijft wel achter de blaadjes. Voordeel van deze speeltuin is dat je hier ook Restaurant Pex vindt, dus je kunt een bezoekje aan de speeltuin combineren met een drankje op het terras.

Praktisch: Je vindt deze speeltuin aan de Evert Wijtemaweg 7 in Den Haag. Om er te komen kun je de auto parkeren buiten de Bosjes van Pex en een lekker wandelingetje maken.

Speelbos Robin Hood

Deze speeltuin heeft nog niet eerder op Ranja en Rosé gestaan. En dat is niet omdat we hier niet graag komen. Deze speeltuin is recentelijk vernieuwd. En waar mijn kids de oude speeltuin al leuk vonden is de nieuwe nog veel beter. Want deze nieuwe speeltuin biedt eer uitdaging voor kinderen van alle leeftijden. Deze speeltuin in het Haagse Bos ligt heel beschut en biedt ‘ander’ vermaak dan een standaard speeltuin. Hier vind je namelijk geen schommels en glijbanen, maar uitdagend klimwerk.  Er zijn kabelbanen en verschillende nieuwe speeltoestellen.

Praktisch: Het speelbos Robin Hood ligt in het Haagse Bos en is bereikbaar via de ingangen aan de Bezuidenhoutseweg waar je bij nummer 74 het bos in gaat. In het bos ga je links en dan loop je na ca 300 meter tegen de speeltuin aan. Of je neemt de ingang aan de Boslaan (bij de Malietoren) en loopt rechtdoor het bos in.

Speeltuinen in het Zuiderpark

In het Zuiderpark vind je 3 speeltuinen, namelijk Het Wilde Westen, Klimspeeltuin Ot & Sien en Zuiderpret. Met heel mooi weer is Zuiderpret een aanrader, maar nu met een fris lentezonnetje zou ik daar niet gaan spelen. Daarom zou ik lekker gaan klimmen bij Ot & Sien. Dit is het grootste touwenklimtuig dat ik ken in Den Haag. Heerlijk en uitdagend voor de wat grotere kinderen.

Praktisch: Ot & Sien ligt in het Zuiderpark aan de kant van de Moerweg. Als je dus niet het hele park wilt doorkruisen kun je het beste daar de auto neerzetten en het park betreden.

Monkeybos in Meijendel

Het Monkeybos in Meijendel kent bijna geen normale speeltoestellen. Hier worden kinderen uitgedaagd om te klimmen in bomen, te stappen over stronken en te kruipen door grote rioolbuizen. Echt een heel fijn speelgebied in de duinen. De bomen zijn speciaal voor het klimmen neergelegd en hebben dus ook ideale klimtakken. Ik blijf wel altijd bij de kleine ‘monkeys’ staan, vooral ook omdat mijn kinderen zó hoog durven klimmen dat ik het niet verantwoord meer vind. Voor ouders vind je af en toe een bankje, maar de wandeling door de duinen naar het eind van het Monkeybos is ook fijn. Helaas is het bezoekerscentrum De Tapuit, ivm corona, gesloten.

Praktisch: Het Monkeybos ligt in duingebied Meijendel. Je kunt de navigatie het beste instellen op Meijendelseweg 36 in Wassenaar. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Om het Monkeybos te bereiken loop je langs de boerderij en de paardenstal naar een groot houten beeld van een aap. Die aap geeft aan welke kant je op moet lopen en dan wijst het zich vanzelf. Let op! Op zonnige zondagen kan het hier heel druk zijn.

speeltuin Den Haag

De Verademing

Speeltuin in Wijkpark De Verademing is een ontdekking van afgelopen zomer. Wow, wat hebben ze hier een mooie, uitdagende speeltuin gerealiseerd. Zowel voor de kleintjes is er een spannend klim- en klauterparcours. Maar vooral ook voor grotere kinderen is het een spannende speeltuin. Kinderen kunnen hier namelijk over bomen, netten, in een ‘kooi’ van netten en evenwichtsbalken klimmen. De speeltuin is groot, heel heel veel zitplaatsen voor ouders en is heel overzichtelijk. Voor ons echt een topper, deze speeltuin.

Praktisch: De speeltuin vind je in Wijkpark De Verademing. Het adres van het park is Asmansweg 102 in Den Haag.

Speeltuin De Verademing Speeltuin De Verademing

Speeltuin Mariahof

In Mariahoeve, achter het winkelcentrum, ligt speeltuin en wijkpark Mariahof. Een speeltuin met twee klimkastelen die met netten (op verschillende hoogtes) aan elkaar verbonden zijn, een supersnelle glijbaan en een natuur- en ‘avonturen’pad. Deze speeltuin ligt in een park, met picknicktafels en bankjes. Wij spelen hier geregeld en het is een rustige speeltuin.

Praktisch: Je vindt deze speeltuin achter winkelcentrum Mariahoeve. Vanaf het winkelcentrum loop je het park in en na ongeveer 100 meter zie je de speeltuin. Parkeren kan op de parkeerplaats van het winkelcentrum (gratis).

Speeltuin Mariahof Speeltuin Mariahof

Speeltuin op  Landgoed Ockenburgh

Ook in het mooie park Ockenburgh, of eigenlijk moet ik natuurlijk landgoed zeggen ligt een leuke speeltuin. Het is niet zo heel groot, maar de ligging in het bos is fijn. Daarnaast is het een speeltuin met een hek er omheen, dus ideaal als jouw kinderen kleine ontdekkers zijn en soms zelf op pad willen. Prima speeltuin om te combineren met een fijne wandeling door dit bos of als je gaat genieten van iets lekkers bij Kasserie Ock.

Praktisch: Landgoed Ockenburgh ligt aan de Monsterseweg 2 in Den Haag. Hier is een behoorlijk groot parkeerterrein. Vanaf de parkeerplaats is de speeltuin ongeveer 10 minuten lopen.

Speeltuin in Den Haag

Speeltuinvereniging Leidschendam

In Leidschendam zit een speeltuinvereniging. Dat is een speeltuin die gerund wordt door een vereniging van vrijwilligers. Het onderhoud wordt dus door de vereniging gedaan. En daar moet je ook een klein toegangsprijsje voor betalen. Maar dat resulteert in Leidschendam wel in een heel mooie en fijne speeltuin. Bij De Speeltuinvereniging Leidschendam vindt hier het ‘standaard’ speelaanbod, maar ook een klimheuvel en klimparcours, een kabelbaan, een klein speelhuis en een waterspeeltuin. Daarnaast is hier in tegenstelling tot openbare speeltuinen wel een horeca met lekkers voor kleine prijsjes.

Praktisch: Je vindt de Speeltuinvereniging Leidschendam aan de Rozenlaan 16A in Leidschendam. Om de speeltuin te bezoeken betaal je 2 euro entree. En let op! De speeltuin is alleen in de middagen geopend en niet op zondag. Bekijk even de openingstijden op de site van de speeltuinvereniging als je deze wilt gaan bezoeken. In verband met Corona worden hier niet meer dan 100 mensen toegelaten.

 

Deze lijst van 13 toffe speeltuinen is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart