Top 10 Haagse musea voor kids: Van Annie M.G. Schmidt tot Muzee

Leuke lijstjes

Door Willemijn– De weekenden in het najaar en de winter zijn een mooie tijd om op zoek te gaan naar leuke activiteiten binnen. Den Haag heeft prachtige musea waarbij je kids en ook jij als volwassene heel veel kunt zien en doen.  Ranja en Rosé bezocht ze allemaal en maakte onderstaande ‘Museum top 10 voor kids’: de leukste tien musea voor kids (en ouders) in Den Haag.

Mauritshuis (Museumkaart, kids tot 18 jaar altijd gratis)

Dit is misschien wel het bekenste museum van Den Haag. En dat is niet voor niets. De collectie is werkelijk indrukwekkend en de het gebouw is prachtig. Geniet van de werken van Rembrandt of één van de vele andere Hollandse meesters. Of Ga op onderzoek uit met een familie-doe-pakket. Of bezoek het atelier en doe mee met een kinder-knutsel/ verf workshop. Er is keuze te over. En geniet natuurlijk ook van het uitzicht op de Hofvijver en het Torentje. En misschien zie je Maurits Muis ook nog wel…

Museon (Museumkaart)

Het Museon is misschien wel het bekendste ‘gezinsmuseum’ van Den Haag. Enerzijds omdat ze zich volledig richten op kinderen en anderzijds omdat ze altijd prachtige collecties en tentoonstellingen hebben. Op de begane grond is altijd een wisselende tentoonstelling. Elke 6 tot 9 maanden wisselt deze tentoonstelling. Nu zie je de prachtige, interactieve tentoonstelling ‘OTZI The Iceman’.

 

Kunstmuseum Den Haag (Museumkaart & kids tot en met 18 jaar gratis)

Het Kunstmuseum (voorheen het Gemeentemuseum, direct naast het Museon) is een museum waar je mét kinderen misschien niet direct aan denkt. En dat snap ik wel een beetje. De begane grond en etages daarboven hangen immers vol met werkelijk prachtige (hele dure!) schilderijen en andere kunstobjecten. Maar om daar nu met (jonge) kinderen rond te lopen, dat lijkt geen goed idee. Maar er is meer! Onder het Kunstmuseum liggen de ‘Wonderkamers’. Een erg leuke, interactieve tentoonstelling speciaal gericht op kinderen (t/m 18 jaar mag je gratis naar binnen). Hier loop je rond met een tablet en word je door de tablet van de ene naar de andere interactieve opdracht geloodst. Zo mag je zelf ‘museumdirecteur’ spelen of de ‘victory boogy woogy’ dansen. Daar word je toch vrolijk van? Tijdens de vakantie zijn er diverse workshops voor kids, maar let op: een groot deel daarvan zit al vol. Nu zie je er de Tuinen van Monet

Gemeentemuseum Doekaarten Gemeentemuseum Victory Boogie Woogie Gemeentemuseum Wonderkamers Catwalk

Gevangenpoort (Museumkaart; leeftijdsindicatie 8+)

Museum de Gevangenpoort is ‘geen museum voor bangeriken’. In dit museum in hartje centrum Den Haag ga je terug in de tijd naar de Middeleeuwen. Enerzijds zie je hoe ruw en onmenselijk gevangenen destijds werden opgesloten. Anderzijds zie je allerlei strafwapens en martelwerktuigen van door de eeuwen heen. Omdat je maag af en toe ‘omdraait’  bij het zien van al deze gruwelijkheden is het een museum voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Jongere kinderen worden in het museum niet toegelaten.

Gevangenpoort

Escher in het Paleis (geen Museumkaart)

Escher in het Paleis ligt aan het statige Lange Voorhout direct naast Hotel des Endes. Vanaf museum Gevangenenpoort loop je er in 5 minuten naar toe. De befaamde illusies van Escher zijn natuurlijk een begrip. Iedereen kent wel een aantal van zijn optische illusies. Van het huis met de oneindige wenteltrap/ waterval tot de plaatjes met in elkaar overlopende vissen en vogels. Telkens verbaas ik me weer over het vernuft in deze tekeningen. Bij Escher in het Paleis kijk je je ogen uit. Hoewel de tekeningen van Escher ook bij kinderen zeker tot de verbeelding spreken, is het museum niet geschikt voor heel jonge (< 6 jaar) kinderen. Enerzijds omdat de meeste tekeningen voor hen ‘te hoog hangen’, anderzijds omdat het museum voor hen iets te statig/ chique is.

Escher

Escher

Kinderboekenmuseum (Museumjaarkaart; maar let op betalen vanaf 2+)

Het Kinderboekemuseum maakt deel uit van het ‘Literatuurmuseum’ (tot voor kort: Letterkundig museum). Je vindt dit museum direct achter het Centraal Station van Den Haag. Dit museum is misschien wel het leukste museum voor jonge kinderen (2+). Dat komt vooral door de prachtige aankleding en de uitgebreide mogelijkheden om lekker zélf te spelen met je kinderboekenhelden. Hier loop je als kleuter of peuter in je eigen wit-rood gestreepte ‘Kikker’ broek door de wereld van Kikker of kruip je als ‘Rupje-nooit-genoeg’ door het fruit. Een héérlijk museum voor kids. Tijdens de herfstvakantie zijn er diverse griezel- en gruwelactiviteiten, mede door de Kinderboekenweek. Nu zie je er de ‘Eigenwijze Kinderen van Annie M.G. Schmidt‘.

Muzee (Museumkaart)

In Scheveningen vind je dit kleine en schattige museum. Hoewel er in Scheveningen natuurlijk heel veel te doen is voor ouders en kids, is dit museum misschien wel mijn favoriet. Het is gesitueerd in een oud schoolgebouw. Binnen wordt het leven van de Scheveningse visserij, de zee en flora en fauna uitgelicht. Hoewel het geen groot museum is biedt het je voldoende voor een leuke ochtend of middag. En bij Muzee kunnen ze je – op selecte dagen en tijden – ook toegang bieden tot de vuurtoren van Scheveningen (momenteel dicht i.v.m. onderhoud). Een prima uitje.

Louwman Automuseum (Museumkaart)

Het Louwman automuseum ligt op de grens van Den Haag tegen Wassenaar. Vanuit Den Haag centrum fiets je er makkelijk naar toe door het Haagse Bos. Het museum zelf is prachtig, zeker voor kinderen en ouders die van auto’s en motoren houden. In een ‘reis door de tijd’ zie je de auto evalueren van houten koets tot aan de meest futuristische raceauto van nu. Tevens tref je in dit museum veel vreemde auto’s aan of specifieke collector items. Van een auto in de vorm van een zwaan tot en met de échte ’Godfather’ bolide … je ziet ze bij Louwman. Hebben jij of je kids niets op met auto’s. Sla dit museum dan over. Want voor niet-autoliefhebbers biedt het museum bar weinig. En ook als je zoekt naar een interactieve beleving, dan vind je die hier niet. Bij Louwman ga je ‘gewoon’ héle mooie auto’s zien. Niets meer en niets minder.

Panaroma Mesdag (Museumkaart)

Panorama Mesdag is natuurlijk een klassieker. Alhoewel er prachtige schilderijen hangen is het museum – met kinderen – vooral leuk vanwege het beroemde ‘panorama’ van Scheveningen. Hoewel het vrij ouderwets vermaak is, merkte ik aan mijn kinderen dat ze het heerlijk vonden om écht even ‘rond’  te kijken bij het panorama. En aan de hand van een leuke speurtocht worden de kinderen geholpen om goed te kijken naar het enrome schilderij. Ondanks dat het panorama voor kinderen zeker de moeite waard is, is het géén museum waar je jezelf uren vermaakt. Maar heb je een Museumkaart, loop er dan eens langs, bijvoorbeeld voor of na Escher in het Paleis.

Haags Historisch Museum (Museumkaart)

Het Haags Historisch museum is geen heel groot museum. Het ligt echter prachtig! Vanuit dit museum kijk je uit op de Hofvijver en het Torentje. Binnen tref je regelmatig wisselende exposities rondom (actuele) aansprekende thema’s uit de Nederlandse en Haagse  geschiedenis. Ook is er een leuke permanente collectie. Bijvoorbeeld van poppenhuizen uit het begin van de vorige eeuw. Leuk voor kinderen maar zeker ook voor (groot)ouders. In de kapel in de tuin vind je een speciale expositie voor kinderen. Hier kun je het leven nu vergelijken met het leven in de tijd van onze (over) grootouders. Let op: omdat de collectie vaak wel wat toelichting behoeft, is het géén museum voor heel jonge kinderen (< 6 jaar).

Fotomuseum Den Haag (kinderen tot en met 18 jaar + Museumkaart gratis)

Het Fotomuseum Den Haag is een vrij statig en saai museum. Je kunt er niets ‘doen’. Maar dat is misschien ook logisch voor een fotomuseum… daar ga je naartoe om iets te zien. Ga er daarom niet heen met jonge kinderen. Maar als ze iets ouder zijn (>6 jaar) is het zeker de moeite waard. Zeker als er een leuke – kindvriendelijke – expositie is. Zoals nu bijvoorbeeld ‘identiteiten’ over de ‘gelijkheden’ in het straatbeeld. Mijn kinderen vonden dit oprecht grappig. En als ouder is het ook heel leuk om samen met de kinderen naar de foto’s te kijken. Het zal je nog verwonderen welke gelijkenissen de kinderen zien die jou helemaal niet zijn opgevallen. Combineer dit museum desgewenst met een bezoek aan het eerder genoemde Museon of de Wonderkamers.

Fotomuseum Den Haag

Niet genoeg inspiratie? Er zijn nog veel meer leuke musea. Deze zijn zeker ook de moeite waard, maar vonden we iets minder leuk voor kids. Prachtig zijn ze natuurlijk wel. Denk aan o.a. het Mauritshuis of bijvoorbeeld Meermanno.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Alle genoemde musea zijn door onszelf bezocht en bekeken.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart