Top 5 musea in Leiden

Leuke lijstjes

Door Willemijn – Ik heb hier al eens een lijstje met mijn favoriete Haagse musea gepubliceerd. Omdat één van mijn lezers vroeg naar éénzelfde lijstje voor Leiden, heb ik dat ook eens gemaakt. Hoewel Leiden veel leuke musea kent, bleek het toch lastiger dan gedacht. Diverse topmusea uit Leiden zijn momenteel namelijk langdurig gesloten.

Zo worden zowel Naturalis als De Lakenhal momenteel verbouwd. Ze zijn tijdelijk gesloten. Die tref je dus niet aan in onderstaande lijstje. Ook het Stoomtreinmuseum Katwijk Leiden is momenteel dicht als gevolg van een winterstop. Toch heb ik 5 toffe musea beschreven.  Misschien brengt het je op ideeën voor een leuk en leerzaam bezoek.

Op 5: Museum Molen de Valk

Op loopafstand van Leiden Centraal vind je Museum Molen de Valk. Van ver zie je hem al liggen, omdat hij hoog boven de bebouwing uittorent: de molen. Bij de Valk leer je hoe het beroep van molenaar er uit zag, hoe een molen werkt en kun je vanaf de stelling genieten van een prachtig uitzicht over de binnenstad van Leiden. Een museum waar je lekker kunt klimmen en je even terug in de tijd waant. Let op: voor hele kleine kinderen is dit museum (en zeker de trappen) minder geschikt! Lees hier meer over deze prachtige molen.

Praktisch: Je vindt Museum Molen de Valk op de Binnenvestgracht 1 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

De Valk

De Valk

Op 4: Museum Volkenkunde

Vanaf Museum Molen De Valk is het slechts een paar minuten lopen naar Museum Volkenkunde. Hier kun je momenteel een duik nemen in het paradijs: ‘Bali – Welcome to Paradise’. Een tentoonstelling over het prachtige Bali. Natuurlijk zie je hoe mooi dit paradijselijke vakantieoord is. Je leert over de Balinese kunst en cultuur. Over rituelen, eten en toerisme. Maar… de tentoonstelling toont je ook de andere kant van het paradijs: hoe massatoerisme tot vervuiling leidt. De plastic-epidemie: stranden bevuild met plastic en vissen die tussen het afval zwemmen. Naast deze expositie biedt Volkenkunde nog veel meer. De vaste collecties geven je meer zicht op de verschillende volken, religies en culturen op aarde. Er zijn diverse speurtochten (voor kids van 4-6 jaar) maar ook speciale familie- of kinderworkshops. Ook de horeca ia prettig met een grote speelbus voor de allerkleinsten. Kortom een leuk en ontzettend leerzaam museum.

Praktisch: Je vindt Museum Volkenkunde op de Steenstraat 1 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

Volkenkunde

Op 3: Rijksmuseum van Oudheden

Het Museum voor Oudheden biedt je een blik op onze verre geschiedenis. In de verschillende zalen en ruimtes maak je een tijdreis langs onder meer het oude Egypte, de Griekse oudheid, De Romeinse tijd en zie je Nederlandse Archeologie uit ‘jouw achtertuin’. Mijn zoon was bijvoorbeeld onder de indruk van de prachtige sarcofagen die hier te zien zijn. En ook de verschillende dieren mummies zijn intrigerend. Momenteel is er een tentoonstelling over de Goden van Egypte. Hoewel deze mooi is vormgegeven, is deze voor kinderen toch wat ingewikkeld. De permanente tentoonstellingen over het Romeinse Rijk en archeologie uit je achtertuin zijn daarentegen juist wel weer erg geschikt voor kinderen. En ook de diverse speurtochten en doe-opdrachten zijn de moeite waard. Wij deden een speurtocht over de Romeinen, een groot succes bij mijn oudste zoon. Ook is er bijvoorbeeld een ‘Dummie de Mummie’ speurtocht. Erg leuk, zeker als je kinderen deze boeken kennen.

Praktisch: Je vindt het Museum van Oudheden op het Rapenburg 26 in Leiden. De musemkaart is geldig.

RMO

RMO

Op 2: Corpus

Corpus is natuurlijk niet een ‘klassiek museum’ met vaste tentoonstellingen en wisselende exposities. Voor wie nog nooit in Corpus is geweest: Corpus is een belevenis. Dat begint al aan de buitenkant: van ver al zie je het markante roestbruine mensenlichaam wat op het gebouw lijkt te zitten. Eenmaal binnen stap je als een ‘dwerg’ een reuzen lichaam binnen. Als bezoeker maak je een reis door de binnenkant van het menselijk gestel: je ziet allerlei organen en lichaamsfuncties van binnenuit. Dat maakt Corpus een hele bijzondere belevenis. Spannend is het daarom ook. Maar vooral leerzaam, want je gaat het gehele menselijk lichaam door. Mede daarom is de minimale leeftijdsgrens op zijn plek: bezoekers moeten tenminste 6 jaar of ouder zijn.

Praktisch: Corpus vind je op de Willem Einthovenstraat 1 in Leiden. Let op: van 7-14 januari is het museum een weekje gesloten. Vanaf 15 januari is het weer open. Museumkaart niet geldig. Goed om te weten is dat je het beste kunt reserveren. Doordat je echt een reis maakt door de mens moet je starten op een vast tijdstip.

buitenkant Corpus

Op 1: Rijksmuseum Boerhaave

Museum Boerhaave toont je de geschiedenis van de de wetenschap en de geneeskunde. In mijn herinnering als kind was dit een saai en donker museum. Na de grootschalige verbouwing van circa twee jaar geleden is dat echter geheel veranderd. Het is werkelijk een fantastisch museum geworden waarin je kinderen en jij veel zien en het nodige kunnen doen. De projectie over de geschiedenis van de geneeskunde (in het anatomisch theater) op een echte operatietafel is ronduit spectaculair. Je weet niet waar je moet kijken. Maar ook de rest van het museum is de moeite waard. `Momenteel kun je naar de familietentoonstelling ‘Schateiland Boerhaave’, waarin je 300 jaar terug gaat in de tijd.  Wat moest je bijvoorbeeld doen als dokter aan boord van een schip in de 17-de eeuw? Je leert wat een chirurgijn in zijn kast had staan. Wat dacht je van een (amputatie)zaag! Maak ook leer je hoe te navigeren op zee zonder GPS-systeem. Mijn kinderen vonden het machtig interessant. Let op: Er zijn schatkaarten voor 8-9 jaar en 10-12 jaar. En ook kleinere kinderen hebben hier plezier, bijvoorbeeld bij het maken van hun eigen fantasiedier.

Praktisch: Je vindt Museum Boerhaave op de Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

Boerhaave

Bovenstaande tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Top 5 musea in Leiden

Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart