Verrassende ‘onbekende’ musea voor kids in Den Haag e.o. waar je niet direct aan denkt

Leuke lijstjes

LET OP: Een aantal van deze musea is zeer beperkt open. Check altijd de openingstijden op de site van het museum; voordat je er naar toe gaat.

Door Bernard – In onze top 10 ‘Haagse musea voor kids’ vind je een overzicht van de tien leukste musea in Den Haag om met je kinderen naar toe te gaan. Veelal grote en bekende namen. Dat geldt niet voor de volgende zes (zeven) musea. Dit zijn kindvriendelijke musea – die je misschien niet allemaal kent. En dat is jammer, want ze zijn allemaal leuk om te bezoeken om uiteenlopende redenen. Hoewel de meeste kosteloos (of tegen een geringe vrijwillige vergoeding) te betreden zijn, zijn ze mede daardoor ook onregelmatig open. Check dus vooraf wanneer je er naar toe kunt!

1. Haags Openbaar Vervoermuseum – HOVM (Beperkt open; gratis toegang)

Het Haags Openbaar Vervoermuseum toont een overzicht van vele oude bussen en (HTM) trams uit Den Haag en omgeving. Tevens zijn er (op speciale dagen en tijden – vooral in de zomer (zie de site van het museum) ritten mogelijk met de oude trams en/of bussen uit dit museum. Hoewel het een leuk museum is om eens langs te gaan, is het helaas maar zeer beperkt open: het HOVM is elke zondagmiddag van april t/m oktober geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Vanzelfsprekend is het met het OV zeer goed bereikbaar.

Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM)

De Tourist Tram uit het HOVM

Het HOVM verzorgt ook de ritten van de Haagse Hop-on-hop-off ‘Tourist Tram’. Ook die is absoluut de moeite waard; zie bijgaande blog die wij hier eerder over schreven! Echt een topper. (Let op: deze ritjes zijn niet gratis)

2. Bunkermuseum Scheveningen (kleine toegangsprijs)

Het Bunkermuseum in Scheveningen vertelt het verhaal van de Duitse ‘Atlantikwall’. De Duitse ‘verdedigingslinie’  tegen een invasie in WO-2. Hoewel de aanleiding natuurlijk verre van ‘gezellig’ is, is het wel een indrukwekkend en leerzaam museum. Wanneer je door de bunkers loopt, waan je je in een andere tijd en wereld. Voor kinderen is een bezoekje zeker nuttig, maar alleen als ze de context snappen en begrijpen. Dus als ze jonger zijn dan circa 8 jaar, zou ik dit museum nog even overslaan. Let op: het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers en is daardoor maar beperkt open. Je kunt de bunker en het museum daarin bezichtigen op zondagen van 11 -16 uur (tot en met eind oktober). Je kunt er niet pinnen, dus nem cash mee.

Atlantik wall

Bunkermuseum – Widerstandsnest 318

3. Vuurtoren Scheveningen (geen Museumkaart; maar kleine vergoeding voor vrijwillige gids)

De Vuurtoren in Scheveningen kun je op woensdag- en zaterdagmiddag om 14.00 uur – samen met een gids en dus enkel op afspraak – beklimmen. Tijdens de klim naar boven hoor je veel over de geschiedenis van Scheveningen, het leven in de vuurtoren én de scheepvaart. Ranja  en Rosé klom al eens naar boven en mocht zélfs de lamp bovenin even kort aanzetten. En daar hield het niet op. Het uitzicht vanaf de top is magnifiek. Let op: geen uitje voor kids of ouders met hoogtevrees! Je boekt een klim bij museum Muzee, ook echt een bezoek waard. Let op: kinderen onder de 5 jaar worden om veiligheidsredenen niet toegelaten.

Vuurtoren

4. Museummolen de Salamander of de Vlieger (gratis) – of één van de andere museum molens

Natuurlijk minder hoog dan de vuurtoren van Scheveningen, maar minstens zo leuk: de twee museummolens in Voorburg. Molen de Vlieger pompt (nog steeds in gebruik) de polder leeg en in de Salamander – een echte houtzaagmolen – tref je een zaag aan op windkracht. Ranja en Rosé bezocht ze beiden en vonden ze beiden meer dan de moeite waard. En woon je in Leiden? Ga dan vooral eens naar Museummolen De Valk. Ook erg leuk en leerzaam. En ook andre molens in de regio kun je regelmatig bezoeken. Zie hier onze molentips.

De Salamander

Molen de Salamander – Leidschendam

Molen de Vlieger- Voorburg

5. Museum Hofwijck (Museumkaart)

Museum Hofwijck is prachtig gelegen aan de Vliet in Voorburg. Het museum toont het leven en werk van zijn oudste bewoner: Christiaan Huygens. Deze slimmerik vond onder andere het slingeruurwerk uit en deed veel voor de ontwikkeling van de sterrenkunde.  Zo kun je bijvoorbeeld op de zolder van Hofwijck – tussen originele zeventiende-eeuwse telescopen en uurwerken – zelf ontdekken en uitvinden. Hoe werkt een slingeruurwerk precies? Wat is het principe van de toverlantaarn? En loop vooral ook om Hofwijck heen. De tuin van deze buitenplaats is prachtig. Wil je op een originele manier naar Hofwijck? Pak dan eens de Vlietvaart (op selecte dagen). Wij deden het en vonden het super leuk! En wil je nog mer zien en leren over Christiaan Huygens? Bezoek dan Museum Boerhaave in Leiden. Dat is een absolute topper, waar je ook meer kunt zien over Huygens zijn uitvindingen.

(6.) Brandweer Museum Wassenaar (Gratis)

In het souterrain van raadhuis De Paauw vind je het Wassenaarse brandweermuseum. Het museum herbergt een complete verzameling van historisch brandweer materiaal op het gebied van 300 jaar brandbestrijding in Wassenaar. Je vindt er allerlei attributen om kleine maar ook grote branden mee te blussen. Het museum is klein, er staan daarom géén brandweervoertuigen. Toch is het een leuk museum wat prachtig is gelegen in het groen. Voor kinderen zijn er speurtochten voor verschillende leeftijdsgroepen.  Ook dit museum is zeer beperkt open. Maandag van 11.00 tot 15.00 uur en elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 15.00 uur.

(7.) Nico’s Toverlantarnmuseum – een verborgen schat (open op afspraak)

Nico’s Toverlantaarnmuseum is misschien wel het meest bijzondere museum van Den Haag. Het is letterlijk ontstaan als een ‘uit de hand gelopen hobby’. Nico (Brederoo) begon met verzamelen van historische filmprojectors, ofwel toverlantarens. De collectie groeide en groeide. Daarom besloot hij deze te exposeren in zijn eigen museum. Het kleine museum beschikt over een eigen theatertje waar live film demonstraties kunnen worden gegeven van diverse toverlantarens. Voor (iets oudere) kinderen is dit erg leuk. Let op: dit museum is zeer selectief open. De eerst volgende algemene openstelling is op 10 en 11 september 2018, tijdens Nationale Monumentendag. Daarnaast kun je een afspraak maken voor een bezichtiging. En trouwens, geloof het of niet maar de eerste projector, die toen ‘laterrna magica’ of ‘tooverlantaarn’ heette, is in Nederland uitgevonden…. Ja echt. Door nota bene Cristiaan Huygens (zie museum Hofwijck).

Wil je nog meer inspiratie? Bezoek dan ook onze Museum top 10. Veel plezier!

Al deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Verrassende ‘onbekende’ musea voor kids in Den Haag e.o. waar je niet direct aan denkt

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart