Maak een tijdreis bij Archeon (Alphen aan den Rijn)

Archeon holbewoner
Musea

Door Bernard – Spelen jouw kids graag ridder of prinses? Hebben ze interesse in geschiedenis en willen ze wel eens weten hoe het leven er uit zag in de middeleeuwen of prehistorie? Dan is Archeon een fantastisch uitje. Wij waren er laatst en het was véél leuker dan ik op voorhand dacht.

Archeon toegangspoort

Museumpark: museum én pretpark

Archeon bestaat al sinds 1994. Ik zelf kende het park vooral uit het nieuws. Het park kende namelijk een moeilijke start en ging bijna failliet. Door een deel van haar grond te verkopen, werd het park weer financieel gezond. Bovendien is het themapark sinds 2015 een officieel museum (waar museumkaart dus geldig is). Vandaar de naam ‘museumpark’: een museum en themapark in één en dat is een hele goede omschrijving! Archeon toont je de Nederlandse geschiedenis van prehistorie via de Romeinse tijd, naar de middeleeuwen. En dat op een interactieve levendige manier (met talrijke acteurs) en heel veel dingen om zelf uit te proberen.

Archeon bord

Maak zélf een vuurtje of bak een broodje

Het park begint met de prehistorie. Een rare gewaarwording: na de moderne entree bevind je je een kleine honderd meter verder opeens tussen deze ‘oermensen’. Ze lopen in beestenvellen, wonen in een echte hut van hout en stro (‘mesohut’) en maken vuur met hout, stokjes en stenen. Ze hebben kano’s gemaakt die je zelf ook even mag uitproberen. Ook mag je zélf brood bakken aan een stok boven een echt vuurtje. Mijn kinderen wisten niet was ze zagen…

Archeon broodje bakken

Romeinen

Via de brons- en ijzertijd beland je vervolgens bij de Romeinen. Je kunt diverse oude Romeinse woningen bezoeken, waaronder het badhuis maar ook een Romeins woonhuis. Op gezette tijden zijn er shows, waaronder een echte gladiatorengevecht. Ook kun je zelf diverse helmen, harnassen, schilden e.d. zelf vasthouden en aandoen. Heel erg leuk om zo zelf de Romeins tijd her te beleven.

Archeon ridders

Middeleeuwen

Je eindigt je ‘tijdreis’ bij Archeon in de Middeleeuwen. In het middeleeuwse stadje Gravendam leef je in de 14e eeuw. In de ambachtshuizen wordt hard gewerkt en kun je de houtbewerker, de bakker of de smid bezoeken. Kinderen kunnen hun eigen kaars maken, zwaardvechten of boogschieten. Ook hier is zo leuk om alle bewoners van die tijd in hun kledij van toen door het dorp te zien lopen. Je waant je echt in een andere tijd. Voor kinderen is dit het leukste en meest aansprekende deel. Ridders, pijl en bogen, troubadours, paarden en zwaarden zijn toch voor alle kinderen heel spannend en leuk om te zien en mee te mogen oefenen.

Archeon boogschieten

Archeon bakkerij

Veel speciale events

In Archeon zijn véél speciale events en shows. Zeker in de vakanties en zomer weekenden wordt er bijna altijd wel iets extra’s georganiseerd. Tijdens ons bezoek was er bijvoorbeeld een Schots Weekend in het park: tussen de doedelzakmuziek door werd er door Schotse regimenten (soldaten) geregeld geknald met ouderwets wapentuig en ‘zwartkruid’. Dit alles maakt Archeon tot een ‘tijdloos leuk uitje’!

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geel geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Maak een tijdreis bij Archeon (Alphen aan den Rijn)

Archeon, Archeonlaan, Alphen aan den Rijn, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart