Atlantikwall Museum – Bezoek de bunkers uit WO-II

Atlantik wall bunker
Musea

Door Willemijn – Vandaag gaat een van de meest indrukwekkende en een van de minst bekende musea van Den Haag weer open. Namelijk het Atlantikwall Museum in Scheveningen en Kijkduin. En een bezoekje aan dit bijzondere museum maakt dat je weer even stilstaat bij de fantastische vrijheid die wij mogen ervaren – en dat dit niet vanzelfsprekend is. Graag geef ik dit ook mee aan mijn kinderen. Maar oorlog is voor mijn kinderen (gelukkig!) een abstract begrip, waar ze nog weinig van snappen. Een museum is dan ook een manier om kinderen een beetje duidelijk te maken wat oorlog is.

Atlantikwall banner

Atlantikwall

Verstopt in de bosjes ter hoogte van huisnummers 119-133 aan de Badhuisweg in Scheveningen en in Kijkduin bij het Deltaplein liggen diverse bunkercomplexen die elke zondag (maart-oktober) te bezoeken zijn. Wij hebben de bunker in Scheveningen een bezoek gebracht. De bunkers maakten deel uit van de befaamde Duitse ‘Atlantikwall’. Deze is tussen 1942 en 1945 door de Duitse bezetter gebouwd als verdedigingslinie tegen een verwachte invasie van de geallieerden. Veel van deze verdedigingswerken zijn na de oorlog gesloopt, maar deze dus niet.

Atlantikwall informatie

Commandobunker

Je kunt een kijkje nemen in de o.a. commandobunker en een manschappenbunker. Mijn oudste zoon was duidelijk onder de indruk van wat hij zag. Niet alleen de dikke muren en kleine deuren zijn indrukwekkend. Ook de diverse Duitse objecten en uniformen spreken tot de verbeelding.  En toen we weer buiten stonden waren we allebei stil, maar opgelucht. Want het maakt dat je je realiseert hoe goed wij het hebben.

Atlantikwall entree

Praktisch

Deze bunker is in tussen maart en oktober te bezoeken, alleen op zondag. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 16.00 uur. Voor de toegang betaal je een kleine bijdrage. Je kunt er zelf rondlopen, maar leerzamer is om te vragen om een rondleiding van een van de vrijwilligers.

Dit museum vergt wel uitleg en begeleiding voor (kleine) kinderen.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Atlantikwall Museum – Bezoek de bunkers uit WO-II

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart