Duik in de wereld van wetenschap: Rijksmuseum Boerhaave (Leiden)

Boerhaave
Musea

Door Willemijn – Dit weekend was de grote heropening van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Een museum dat ruim een jaar gesloten was wegens een ingrijpende verbouwing en opknapbeurt. Nu, net voor de kerstvakantie, is Museum Boerhaave weer geopend voor het publiek. Ranja en Rosé ging er meteen dit weekend langs om te kijken hoe het geworden is. En dat viel zeker niet tegen!

Boerhaave

Boerhaave in het verleden: bruin en een beetje ‘stoffig’

Boerhaave was en is – voor wie het niet weet – hét museum over de ontdekkingen door de wetenschap en geneeskunde, in het bijzonder de uitvindingen van Nederlandse wetenschappers en artsen. In mijn herinnering was Boerhaave (voor de verbouwing) een beetje een bruin en ‘stoffig’ museum. Zo herinner ik mij bijvoorbeeld de talrijke weckflessen met daarin allerlei menselijke ledematen en organen op sterk water. Voor échte geïnteresseerden misschien leuk, maar voor mij persoonlijk hoefde het niet zo. Ik was dan ook erg benieuwd naar het niéuwe museum en de doorgevoerde veranderingen. Nu ik er geweest ben kan ik alvast zeggen: WAUW!!! Wat is het vernieuwde Museum Boerhaave mooie geworden. Echt een aanwinst voor Leiden en een feest om naar toe te gaan.

Museum Boerhaave

Museum Boerhaave

Het nieuwe Boerhaave: fris, interactief en indrukwekkend

Hoewel Boerhaave van buiten weinig anders oogt dan in het verleden, word je bij binnenkomst direct blij van de mooie en modern ogende entree. Er is een leuke kleine museumshop en een stijlvol museumrestaurant. Direct daarna begint het museum. En hoe! Je begint je ‘reis’ langs de Nederlandse wetenschap met een duizelingwekkende ‘videoshow’ in het Anatomisch Theater. In dit Anatomisch Theater – een replica van het Anatomisch Theater uit 1594 van de Leidse Universiteit – zit je in een cirkel rondom een menselijk lichaam in de vorm van een pop (op ware grootte) van het menselijk lichaam. Vervolgens begint er op gezette tijden een imponerende videoshow met beamers, lichteffecten en een indrukwekkend verhaal via je koptelefoon. Op de pop verschijnen beelden van de inhoud van het menselijk lichaam. Maar ook de rest van het theater, waaronder de muren en het plafond, worden gebruikt tijdens deze animatie. Ik was er oprecht van onder de indruk.

Boerhaave

Maar er is nog véél meer

Ook de rest van het museum is prachtig geworden. Het museum is gesplitst in meerdere thema’s, waaronder ‘Ziekte en Gezondheid’, ‘Water, Stroom en Data’ en ‘Machtige Verzamelingen’. Op talrijke plekken kun je zélf dingen uitproberen en ervaren. Zo vonden zowel ikzelf als mijn kids bij ‘Ziekte en Gezondheid’ de videoanimatie waarbij je eigen arm ‘daadwerkelijk’ door een arts opengesneden lijkt te worden prachtig, indrukwekkend en – volgens de kids – een beetje eng. Maar ook echt ouderwets bellen middels een oude bakelieten telefoon met draaischijf (bij ‘Water, Stroom en Data’) is erg leuk en natuurlijk een beetje jeugdsentiment voor velen van ons. Ook het museum deel over Nederlandse Nobelprijswinnaars en beroemde wetenschappers is interessant. Hier zie je bijvoorbeeld waarom de (Duitse) Albert Einstein zo ontzettend graag en vaak naar Leiden kwam…

Museum Boerhaave

Boerhaave

Vakantie activiteiten

In het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave is veel te doen. Wij vinden het echt een prachtig nieuw museum. Een leuke plek om naartoe te gaan. Tijdens de schoolvakanties zijn er extra activiteiten in Boerhaave. Zo is er tijdens de kerstdagen dagelijks een workshop over ‘wiskunde in de kerstboom. Hierbij kunnen kinderen (vanaf 6 jaar) o.a. hun eigen ‘kubus’ kerstbal maken. Leuk en leerzaam. Dus kijk je ogen uit in het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave.

Boerhaave

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Duik in de wereld van wetenschap: Rijksmuseum Boerhaave (Leiden)

Rijksmuseum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart