Leer alles over communicatie bij COMM – Museum voor Communicatie

Musea

Door Willemijn – een fijne tip voor een leerzaam museumbezoek is COMM, het Museum voor Communicatie in Den Haag.  Gisteren ging ik met mijn drie kids naar COMM, een heerlijk interactief museum, waar communicatie – in de breedste zin van het woord – centraal staat.

Psssst…. Geheim!

Het thema ‘communiceren’ is in COMM op allerlei manieren terug te vinden. De meest eenvoudige vorm van coderen, de we ook allemaal kennen – zijn (natuurlijk) emoji’s, zoals je die kent van bijvoorbeeld What’s App of Facebook. Maar weten je kids en jij wat ze betekenen? Bij de demonstratie ‘postcodes krakers’ leer je hoe postcodes werken en hoe je ze ‘kraakt’ opdat je weet waar een pakket of brief naar toe moet of vandaan komt.

 

Permanente collectie én schatkamer

COMM is ingedeeld in vier zones: elk met een eigen thema en bijbehorende kleur. Op de eerste etage vind je met alles over communicatie tussen mensen onderling. Hier maak je bijvoorbeeld je eigen cover van het blad Weekend of Story en leer je over de snelheid van data vroeger, nu en misschien in de toekomst.

De tweede etage gaat over o.a. trends in communicatie en bijvoorbeeld de betekenis van emoji’s. Wist je bijvoorbeeld dat Apple op al haar telefoons recentelijk het emoji van een zwart revolver heeft vervangen door dat van een groen waterpistool? Is dat niet grappig? Hier kun je ook in een quizvorm je eigen kennis over digitale communicatie testen.

Op de derde etage zie je veel over de geschiedenis van de post en (mobiele) telefoon. Waarom ‘draai’ je een nummer en wat betekent het als je ‘doorgeschakeld’ wordt. Ooit de brievenbus van de koning gezien? Bij COMM hebben ze hem. In de voorjaarsvakantie (ma-za) zie je hier ook op gezette tijden Nederlands eerste postsorteermachine in actie. Ook zie je op de derde etage het nodige over (digitale) privacy.

Op de bovenste etage van COMM (4e verdieping) gaat het over o.a. robotisering. Maar hier tref je ook het werkend buizenpostsysteem aan. Bezoekers doen een ansichtkaart is een plastickoker die vervolgens via een ouderwets buizenpostsysteem – met doorzichtige glazen buizen – door het hele museum ‘geschoten’ wordt terug naar de begane grond. Mijn kinderen vonden dit werkelijk ‘magisch’ en hebben meerdere malen hun post beneden opgehaald, naar boven gebracht en weer ge-buizen-post.

COMM Café

Ben je klaar met codes kraken? Via de entree en museumshop van COMM  loop je naar de – vrij toegankelijke (ook als je geen museumticket hebt)  – museumhoreca. Dit COMM cafe is een leuk restaurant met veel lekkers. Er zijn talrijke kleurrijke bankjes en stoelen om fijn even neer te ploffen. Een fijne plek om een geslaagde ochtend af te sluiten.

Delen:


Bekijk op kaart

Leer alles over communicatie bij COMM – Museum voor Communicatie

COMM - Museum voor Communicatie, Zeestraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart