Met de kabouters naar dwergauto’s bij Louwman (zomertentoonstelling)

Musea

Door Willemijn – Afgelopen weekend ging ik met mijn kids kijken bij (auto) museum Louwman. Daar zie je nu namelijk de leuke tentoonstelling ‘Stap in de Geschiedenis van de Dwergauto, over de opkomst (en ondergang) van deze piepkleine, maar o zo schattige, autotjes. Museum Louwman is ansich al een prachtig museum. Deze nieuwe tentoonstelling vonden mijn kids duidelijk de moeite waard.

‘Barbapapa auto’s’

Bij binnenkomst van Museum Louwman zie je ze meteen: de vrolijk gekleurde, kleine dwergauto’s. De centrale hal van het museum staat vol met een tiental dwergautotjes. De meeste hebben een curieuze vorm. Sommige hebben een nog normaal portier, maar ook zijn er exemplaren waar je bijvoorbeeld aan de voorkant in moet stappen. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal bijzonder klein. Mijn dochter geeft de meest treffende omschrijving van wat ze ziet: ‘mama, wat een grappige Barbapapa-auto’s zijn dit’.

Bijzondere geschiedenis

De dwergauto’s zijn niet alleen grappig om te zien. Minstens zo leuk zijn de verhalen achter de auto’s. Eén van de autotjes is bijvoorbeeld gemaakt door een vliegtuigbouwer Messerschmidt. Omdat de producent – net na de Tweede Wereldoorlog – geen vliegtuigen kon bouwen als gevolg van materiaaltekort, begon deze met het vervaardigen van kleine autotjes. Gevolg: een model dat er uitziet als een klein vliegtuig zonder vleugels. Of neem de BMW Isettea. Het Duitse automerk – vooral geroemd om zijn grote auto’s – bouwde dit kleine model samen met de Italiaanse koelkast fabrikant Iso. Het werd een groot succes.  Of at dacht je van scooter fabrikant Vespa: hier zie je ook Vespa autotjes.

Praktisch

De tentoonstelling ‘Stap in de Geschiedenis van de Dwergauto’ is tot 1 september 2019 te zien bij Museum Louwman. Er zijn circa 30 kleine (dwerg) auto’s te bewonderen. Natuurlijk biedt Louwman nog veel meer moois. Lees hier mijn blog over een eerder bezoek aan dit fraaie museum.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Met de kabouters naar dwergauto’s bij Louwman (zomertentoonstelling)

Louwman Museum, Leidsestraatweg, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart