Ruimtelijke illusies bij Escher in het Paleis

Door Willemijn – Al een tijdje heb ik het plan om met de kinderen het Paleis Lange Voorhout te bezoeken. Ik denk namelijk dat de oudste kinderen de werken van de beroemde Nederlandse tekenaar Escher leuk vinden om te zien. Helaas accepteren ze de Museumkaart hier niet, dus als we het museum bezoeken wil ik wel even de tijd nemen om alles te zien. Een woensdagmiddag leek mij een heel geschikt moment, dus laadde ik de kids op de fiets en nam een zeven-, vijf- en vierjarige mee naar dit museum.

Escher

Prachtig paleis

Bij binnenkomst valt direct op dat je in een oud gebouw bent. Vooral de mooie zalen met de mooie kleur muren vallen op. Maar zeker ook de schitterende lampen die de zalen van het Paleis verlichten vallen op.  Mijn oudste kan inmiddels goed lezen. Hij neemt een speurtocht mee. De jongste twee hobbelen vrolijk achter de oudste aan. De speurtocht is een aanrader. Ondanks dat de opdrachten veelal zijn: op werk schilderij is dit mannetje te zien of hoe heet het schilderij waarop dit te zien is, maakt het dat de kinderen de schilderijen beter bekijken. De oudste twee kinderen vinden de Escher tekeningen mooi, zien ook de (onmogelijke) ruimtelijke grapjes en genieten van het museum. De jongste is duidelijk nog te klein. Hij loopt door de zalen, maar verveelt zich. Ik snap dat wel, want de schilderijen hangen hoog en zijn soms ingewikkeld om te begrijpen.

Escher

Escher

Escher

Gezichtsbedrog op zolder

De begane grond en de eerste verdieping van het museum zijn volledig gewijd aan Escher. Je ziet de ontwikkeling van  natuurgetrouwe etsen tot de bekende geometrische vormen. Ook zijn er vitrinetafels waarin uitgelegd wordt wat een ets is en hoe Escher de platen maakte. Op de derde verdieping begint het voor kinderen eigenlijk pas écht leuk te worden. Middels filmpjes, donkere kamers met geanimeerde videobeelden, spiegels en spelletjes wordt de wereld die Escher heeft willen tekenen uitgelegd. Helaas is de zolder en vrij klein. Vooral voor kinderen vanaf een jaar of 7 is dit goed te begrijpen. Maar blijkbaar hebben onze kids er ook iets van opgestoken, want bij thuiskomst wilden ze gelijk een mooie Escher tekening maken.

Escher

Museumpaspoort

Escher in het Paleis is één van de deelnemers aan het Museumpaspoort. Bekijk hier mijn review over dit Museumpaspoort.

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Ruimtelijke illusies bij Escher in het Paleis

Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart