Aanrader voor het hele gezin: Met het Familie-Doe-Pakket naar het Mauritshuis

Musea
Door Jessica – Een jaar geleden zei ik tegen een vriendin: ‘Ik heb me voorgenomen om wat vaker met de kids naar een museum te gaan. Ze zijn nu oud genoeg.’ De vriendin in kwestie knikte en vond het een ambitieus plan. Niet omdat zij niet van musea houdt, in tegendeel, maar meer omdat zij, net als ik, het vooruitzicht van achter kids aanrennen langs alle prachtige kunstwerken niet bepaald aantrekkelijk vindt. Maar ik heb dapper doorgezet en ben het afgelopen jaar wat vaker in een museum met ze geweest. Het uitje waar ik je nu wat over vertel gaf mij die inspiratie!

Een doe-pakket

Een koude ochtend, een vrije dag. Ik trok de stoute schoenen aan en nam ze mee naar het Mauritshuis. Totaal onvoorbereid moet ik daarbij vermelden. De kids hadden er ontzettend veel zin in. Wat wellicht hielp was de Kindermuseumnacht van maart 2017. Daar bezochten wij toen het Mauritshuis en maakten ze kennis met Maurits Muis. Dus het weerzien van deze deftige muis stemden ze goed. Om tien uur stipt stonden we in de hal. De stemming zat er al goed in dankzij de futuristische glazen lift die je meeneemt naar de ondergrondse hal. De dame van de kassa begroette mijn kids enthousiast en vertelde hen over een Familie-doe-pakket. Er werd een grote tas op de balie gezet met daarin allerlei tekenspullen, spelletjes, gedichten en opdrachtkaarten. Een andere dame bij de ingang voorzag ons van een route en daar gingen we.

Actief met alle zintuigen

Met de tas en de daarbijbehorende opdrachten word je door een aantal zalen geleid. Het doel: leer kijken. Heel simpel. Leer kijken en leer vertellen wat je ziet. En het heeft gewerkt, want ze hebben het er nog steeds over (en dat is dus een half jaar later). Beginnend met het Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva. Meteen details spotten en opletten geblazen! En vervolgens met de rug naar het schilderij staan om te vertellen wat ze hebben gezien. De opdrachten zijn op een laagdrempelige manier verbonden aan de schilderijen. Zo is er ook een opdracht waarbij je moet voelen. Niet aan een schilderij! Maar aan verschillende vakjes op de tas. Die vakjes bevatten stofjes die dan weer corresponderen met dieren op verschillende meesterwerken. En dan natuurlijk de vraag: waar heb je die gezien. Zo loop je dus heel wat af, werk je met al je zintuigen en als je kinderen leuk meedoen, kun je zelf ook nog rustig om je heen kijken. Er zijn voldoende momenten dat de kinderen zelf iets moeten tekenen of natekenen. Op die momenten ben ik even wat zalen ingelopen om vervolgens weer terug te keren naar mijn schetsende kroost. Bij het Meisje met de parel mag je zelf een oorbel tekenen in het schetsboek wat in de tas zit. Zo worden ze gestimuleerd om aan een bestaand kunstwerk een eigen draai te geven. Educatief en creatief!

Niet te lang en niet te kort

Je bent met een uur a anderhalf uur klaar. En dat is genoeg. De rek is dan uit de aandachtsspanne dus prima timing. Conclusie aan het einde van de ochtend? Dit gaan we vaker doen. Op een hele vriendelijke manier worden de kinderen ‘gedwongen’ om echt de tijd te nemen en te kijken. Ze willen immers de opdrachten kunnen maken. Mijn zoontje was tijdens ons bezoek vier jaar maar kon al aardig wat opdrachten meedoen. Aan het einde mag je even spieken in het huisje van Maurits Muis. Uiteraard is hij dan net niet thuis en slaapt hij in een kast. Dankzij een zeer lieve en welwillende museumsuppoost mochten we een kijkje nemen bij de slapende Maurits Muis.

Aanrader

Na afloop lever je de tas weer in en mag je het mooie schetsboek houden. Juliette en Joshua vergaten bij Happy Tosti helemaal een hap te nemen van hun lekkere tosti. Ze bleven maar doorkletsen over een paar schilderijen die best indruk hadden gemaakt. Dus het Familie-doe-pakket is wat ons betreft een aanrader! Groot pluspunt: Kinderen mogen gratis het museum in. Voor het Familie-doe-pakket betaal je dan alleen drie euro per kind. Met zo’n pakket durf ik een museumbezoek met kids wel aan! En jij vast ook!
Mauritshuis
Plein 29
2511 CS Den Haag

Delen:


Bekijk op kaart

Aanrader voor het hele gezin: Met het Familie-Doe-Pakket naar het Mauritshuis

Mauritshuis, Plein, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart