Op familierondleiding in het Haags Historisch: Glans, Glorie en Misère – De Gouden eeuw in Den Haag

Haags Historisch
Musea

Door Willemijn – Het is zomer! En niet zo een beetje ook. Want wat is het momenteel warm. Ondanks dat ik een echte zon liefhebber ben en enorm kan genieten van de warmte is het voor de rest van de gezinsleden en zelfs voor mij momenteel iets te warm. Vooral in de middag. Dus zochten wij gisteren verkoeling in een van de Haagse musea. Mijn oog was gevallen op de familierondleiding van het Haags Historisch Museum. Daar is momenteel een tentoonstelling over de Gouden eeuw en juist die periode groeide Den Haag tot het centrum van de Nederlandse macht.

Afbeeldingsresultaat voor haags historisch museum

Haags Historisch

Voor iedereen leuk

Laura onze gids van de rondleiding had een diverse groep voor haar neus. Ik schat zo in dat de leeftijden van de kids uiteenliepen van net 6 tot bijna 14. Best lastig om het dan voor iedereen, inclusief ouders leuk te maken. Maar dat was duidelijk haar specialiteit. Ze wist feilloos het niveau van de kinderen in te schatten. Dus alle deelnemers bleven geboeid.

De rondleiding start op de eerste verdieping. We zien een kaart uit 1614 van Den Haag. Een klein dorp met een enorme (hof) vijver. De duinen en zee zijn te herkennen en ook het Binnenhof met de Ridderzaal zijn afgebeeld. De kinderen mogen vertellen wat ze zien en overal is wel een verhaal bij. Mijn dochter ziet allemaal kleine huisjes, het aanknopingspunt voor Laura om te vertellen dat Den Haag zelfs nu nog officieel nooit een stad is geworden. Want stadrechten zijn nooit aan Den Haag gegeven.

Haags Historisch

Het eerste hopje

Naast het schilderij staat een mand met Haagse attributen, zoals de ooievaar en het hopje. Wist jij dat de ooievaar in het wapen van de stad is gekomen omdat de Hofvijver met heel veel vis een echte aantrekkingskracht had op deze vogel. Ook achter het Haagse Hopje schuilt een mooi verhaal. Meneer Hop dronk namelijk ’s avonds graag koffie, lekker zoet met veel suiker. ‘s Ochtends was het restje koffie opgedroogd tot een plakkerige bodem in zijn koffie. Dat koffierestant at hij dan op. Het eerste Haagse hopje.

Afbeeldingsresultaat voor haags hopje

Een vinger en een tong

De tentoonstelling gaat verder. We leren over de prinsen en prinsessen die in Den Haag woonden en wonen. We doen een spel waarbij wij, met maskers van alle koningen en koninginnen uit de geschiedenis op ons neus een tijdlijn maken van de koninklijke geschiedenis. Ook vertelt Laura kort over de tong en de vinger van Cornelis en Johan de Wit. Die vinger en die tong zijn namelijk te zien in de tentoonstelling. We leren dat de pompeuze molensteenkragen maar kort in de mode zijn. En nadat we er zelf eentje geprobeerd hebben weten we ook waarom.

Haags Historisch

Makkie…dat is kruidnagel

In de volgende zaal maken de kinderen kennis met de handel die Nederlanders dreven over de hele wereld. Dit wordt verteld aan de hand van potjes met producten die ze naar Nederland haalden. Niet om te kijken of te voelen, maar om aan te snuffelen. We doen een quiz. Het ruiken van koffie, thee en kaneel gaat de kinderen goed af. De geur van nootmuskaat herkennen die van mij niet en ik had de verwachting dat de kruidnagel ook niet zouden herkennen. Dus mijn zoon verbaast mij hogelijk als hij na het ruiken zegt: “makkie…..dat is kruidnagel.”

Oranje-Wit-Blauw

Al puzzelend en luisterend gaan we door naar de laatste zaal. Over de schutterij. We zien grote doeken met heel veel mannen in prachtige kostuums en banieren. Wist jij bijvoorbeeld dat de Nederlandse vlag vroeger Oranje-Wit-Blauw was, maar dat de oranjekleur op zee niet goed zichtbaar was en ze er rood van hebben gemaakt? Met dit weetje en nog veel meer wetenswaardigheden sluiten we de rondleiding af. Natuurlijk bezoeken we ook nog even de zolder met de poppenhuizen. Met heel veel nieuwe kennis, leuke weetje en lekker afgekoeld gaan we weer naar buiten. Een echte aanrader.

Haags Historisch

Praktisch

Het Haags Historisch museum is dagelijks geopend. Ik raad je aan om deel te nemen aan een familierondleiding. Je ziet en hoort dan zo veel meer over de Gouden eeuw, dan wanneer je zelf de tentoonstelling bezoekt. Ondanks dat er in de tentoonstelling wel rekening is gehouden met kinderen door kinderbordjes op te hangen met begrijpelijke informatie.

Wil je liever geen rondleiding, maar wil je wel met een leuke kinderactiviteit deze tentoonstelling zien. Vandaag (25 juli) en 29 augustus (laatste vakantieweek) van 13 uur tot 14.30 uur kun je deelnemen aan een knutselworkshop. Vandaag maak je eigen schilderij met glanzend goud of zilver. In augustus ben je welkom om een portemonnee te pimpen.

De familierondleidingen worden deze vakantie op 7 augustus en 21 augustus gegeven. Om deel te nemen meld je je online aan voor de rondleiding. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen, dus goed om snel te reserveren. Kosten zijn 2 euro per persoon en de toegang tot het museum. Museumkaart is geldig in het Haags Historisch Museum.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Op familierondleiding in het Haags Historisch: Glans, Glorie en Misère – De Gouden eeuw in Den Haag

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart