Met de kids naar het Gemeentemuseum is verrassend leuk

Gemeentemuseum Victory Boogie Woogie
Musea

Door Willemijn – Toen wij nog geen kinderen hadden was het Gemeentemuseum een van mijn favoriete musea om te bezoeken. Een prachtig gebouw, een geweldige collectie en zo veel moois dat je hier rond kunt dwalen en elke keer iets nieuws kunt zien. Ongeveer een jaar geleden hebben wij de Wonderkamers met de kinderen ontdekt. Maar de ‘normale’ collectie heb ik nog niet eerder aangedurfd met een 3, 4 en 6 jarige. Tot vandaag. Want ik had gelezen op de site dat ze in het museum doe-bladen hebben voor kinderen. Dus togen wij gisteren naar het Gemeentemuseum om die eens uit te testen. En dat was een groot succes. Zo leuk zelfs dat mijn oudste zoon vroeg: ‘Gaan we morgen weer?

Op doe-tocht door het museum

Bij de servicebalie in de hal van het museum kun je vragen om een gratis tasje met doe-blad voor kinderen. Eigenlijk is een doe-blad een soort speurtocht, gedrukt op stevig dik papier, door een van de collecties van het museum. Extra leuk is dat je er een etui met kleurtjes bij te leen krijgt omdat een groot aantal vragen teken- en kleur vragen zijn. Wij hadden de keuze tussen doe-blad ‘De Stijl’, ‘Art Deco’ of ‘Picasso’. Omdat mijn Haagse kinderen in 2017 zijn overvoerd met Mondriaan in bijna elke winkel en op bijna alle gebouwen leek mij dat een leuk thema om mee te beginnen. Dus gingen wij vol enthousiasme aan de slag met de vragen. En die zijn heel leuk. Je moet onder andere een Mondriaan jurkje ontwerpen, drie schilderijen vinden in de collectie, een naam verzinnen voor de Rietveld stoel en verschillen zoeken tussen twee schilderijen. Het museum geeft aan dat de doe-bladen geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. Dat snap ik, omdat het fijn is als ze de vragen zelf kunnen lezen. Maar mijn kleuter (bijna 5) kon met een beetje hulp heel goed speuren, kleuren en meedoen. Het is erg leuk om aan de hand van een doe-blad de collectie te bekijken. Niet alleen voor de kinderen, maar ook als ouder. Want je leert er zelf zeker ook iets van.

Gemeentemuseum Doekaarten

 

Gemeentemuseum Rietveld

 

Kopje thee in de binnentuin

Nadat we een klein uurtje De Stijl hadden gezien was het tijd voor een kleine pauze. De horeca van het museum ligt op de begane grond, waar vroeger een binnentuin was. Deze tuin heeft nu een glazen plafond en is ingericht met tafels om aan te zitten, een leestafel om even fijn te lezen en een aantal banken om even uit te rusten. Wij hebben heerlijk een kopje thee gedronken op een van die banken, terwijl de kinderen rustig zaten te tekenen (met kleurtjes en papier van het museum). In het (selfservice) restaurant kun je ook iets lekkers kopen en een broodje voor de lunch.

Gemeentemuseum Binnentuin

Een tablet wijst je de weg

Ondanks dat we de doe-bladen een echte aanrader vinden is één doe-blad voor deze leeftijd wel voldoende. Daarom hebben we nog een bezoek gebracht aan de Wonderkamers. Daar kun je met kinderen van deze leeftijd toch iets vrijer bewegen en is het juist de bedoeling dat ze kijken met hun handen. De Wonderkamers is een permanente expositie van het museum. De kelder is helemaal ingericht om kinderen op een prettige, interactieve wijze kennis te laten maken met kunst en met de collectie van het museum. Bij de entree van de kelder krijgen kinderen een tablet. Deze tablet vertelt je welke kamer je gaat bezoeken. Je loopt van kamer 2 naar kamer 15, dan kamer 8 en vervolgens kamer 4, etc. Dit maakt het al bijna een speurtocht. Daarnaast staan op de tablet bij elke kamer opdrachten, verbonden aan het thema. De opdrachten zijn snel, leuk en leerzaam, de kamers zijn prachtig ingericht en de thema’s zijn aansprekend. Het museum geeft als leeftijd 8+, maar ook hier geldt dat als je zelf actief meedoet en de kinderen begeleidt in wat ze zien en moeten doen, dan is het voor een jongere leeftijd ook zeker aan te raden.

Gemeentemuseum Wonderkamers route

Gemeentemuseum Wonderkamers Victory Boogie Woogie

Gemeentemuseum Wonderkamers Catwalk

 

Miniatuurmuseum als afsluiter

In ongeveer 15 kamers wordt de collectie van het museum op een kindvriendelijke manier getoond. Zo is er een kamer over interieurs, over mode en uiteraard over Piet Mondriaan. Maar ook een prachtige Chinese kamer over porselein en een kamer waar je de schilderijen juist mag (moet) aanraken om verschillende schildertechnieken te voelen. In het centrale deel van de wonderkamers is een miniatuur museum gemaakt. Een grote, witte blokkendoos waarin allerlei miniatuurtjes van het museum uitgelicht worden. En als je te klein bent, geen nood, dan kan een van je ouders je op een rijdende steiger langs de blokken duwen. Want in de wonderkamers is aan alles gedacht.

Gemeentemuseum Trap

Ranja en Rosé topper

De combinatie van het mooie gebouw, gratis toegang voor kinderen (jonger dan 18 jaar), de kindvriendelijke doe-bladen, de prachtige collectie en de zeer interactieve Wonderkamers maakt het Gemeentemuseum een aanrader om met kinderen te bezoeken. Een echte Ranja en Rosé topper! En extra leuk is een bezoekje op een zondag. Want dan zijn kinderen in het Open Kinderatelier van harte welkom om hun eigen kunst te maken. Maar dat bewaren wij voor een volgend bezoek.

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Met de kids naar het Gemeentemuseum is verrassend leuk

Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart