Museum de Gevangenpoort – Niet voor bangeriken! (8+)

Door Willemijn – Naar bijna alle Haagse hotspots die ik hier beschrijf, probeer ik mijn kinderen mee te nemen. Leuk voor hen én leuk voor mij. Dat geldt echter niet voor de  tip van vandaag: museum de Gevangenpoort. Een museum over ‘misdaad en straf’ door de eeuwen heen. Leerzaam en ‘leuk’ voor iets oudere kinderen (8+). Maar dus  niet voor mijn kleuters.

De Gevangenpoort

De Gevangenpoort

Duimschroeven

Ik ben verscheidene malen in de Gevangenenpoort geweest. Zowel vroeger als kind, als ook nu weer als volwassene. Het blijft een museum dat telkens weer indruk op me maakt. Hoewel je natuurlijk weet dat mensen elkaar de meest verschrikkelijke dingen aan kunnen doen, blijft het confronterend als je ziet hoe men dat in vroeger tijden deed! Van ‘breekbank’ tot ‘brandijzer’, ze hebben het hier allemaal liggen. En nog veel meer vreselijke martelwerktuigen kun je hier aanschouwen. Wanneer je hier rond loopt, snap je waar de uitdrukking ‘de duimschroeven aandraaien’ ook alweer vandaan komt…

De Gevangenpoort

De Gevangenpoort

Gevangenis

Leuker vind ik zelf de geschiedenis over het gebouw en haar ‘bewoners’. Ooit (rond 1280) was dit gebouw de hoofdpoort naar het Binnenhof. In vijftiende eeuw werd het gebouw echter ingericht als gevangenis. Tal van bekende Hollanders werden hier vast gezet. De cellen van destijds (‘gajolen’) zijn te bezoeken. Je waant je even terug in de middeleeuwen als je ziet hoe ellendig een verblijf daarin geweest moet zijn. Maar ook de ridderkamer (de cel met meer luxe) is te bekijken. Hoewel dit dus geen museum is voor ‘bangeriken’, is het – met kinderen vanaf 8 jaar – zeker de moeite waard.

Delen:


Bekijk op kaart

Museum de Gevangenpoort – Niet voor bangeriken! (8+)

Museum De Gevangenpoort, Buitenhof, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart