Hoe werkt een molen? Leer het bij ‘De Valk’ – Leiden

Musea

Hoe leuk is als je een uitje weet te verzinnen waar het hele gezin plezier aan beleeft, maar waar de kinderen ook nog eens wat van opsteken. Een bezoek aan Museum ‘Molen De Valk’ in Leiden is er zo één. Deze prachtige oude molen in het centrum van Leiden is een leuk en leerzaam uitje in één.

2016-10-29-14-28-52dsc_0107

Stevige klim met steile trappen

Molen de Valk is een traditionele molen, bedoeld om graan tot meel te malen. Op de begane grond bezoek je het huis van de molenaar. Er woonden ooit twee gezinnen, wat gezien de kleine ruimte een grote uitdaging moet zijn geweest. Vervolgens kun je via steile trappen de molen beklimmen. Op de tweede en derde verdieping is weinig te zien, voornamelijk slaapvertrekken en opslagruimte. Maar vanaf de vierde verdieping is het echt leerzaam. Zo zie je een echt molenbedrijf, met molenstenen, grote raderen en aandrijfbalken. Per verdieping zie je stap voor stap hoe de molen werkt en hoe ingenieus deze in elkaar zit.

dsc_0083 dsc_0091  dsc_0103

Prachtig uitzicht over Leiden

Op de vierde verdieping (halverwege molen) De Valk kun je ook naar buiten.  Vanaf deze ‘stelling’ – op ca. 15 meter hoogte –  heb je een prachtig uitzicht over het oude centrum van Leiden.  Ook omdat de molen op een ‘bult’ in de stad ligt is het uitzicht nog mooier. Leuk daarbij is dat je helemaal rondom kunt lopen en dus Leiden in zijn geheel kunt bekijken. Dit mooie uitzicht en de leerzame klimtocht naar boven, maken dat een bezoek aan Molen de Valk een leuk uitje is, waar je ook nog eens wat van opsteekt.

dsc_0094

Dit uitje is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Hoe werkt een molen? Leer het bij ‘De Valk’ – Leiden

2e Binnenvestgracht 1, 2312 BZ Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart