Klein maar fijn: museum Huygens’ Hofwijck

Huygens Hofwijck
Musea

Door Bernard – Ik houd van musea. In het bijzonder de wat kleinere ‘vergeten’ musea. Natuurlijk: grote Haagse musea zoals het Mauritshuis, het Gemeentemuseum en het Museon zijn prachtig en bieden veel voor ouders én kinderen. Maar er zijn in Den Haag en omgeving ook veel kleine mooie ‘onbekende’ musea. Daar zitten soms ‘pareltjes’ tussen. Laatst trof ik er zo één: Museum Huygens’ Hofwijck in Voorburg. Een museum met een verhaal.

Huygens Hofwijck

Huygens Hofwijck

Buitenplaats

Huygens Hofwijck is de voormalige ‘vakantiewoning’ van de familie Huygens. Een zeer vooraanstaande familie. Vader Constantijn Huygens (1596) was kunstenaar (dichter en componist) en werkte als diplomaat, met name in dienst van de de familie Van Oranje. Zijn zoon Christiaan (1629) werd bekend als beroemd wetenschapper en uitvinder. Als de heren niet in Den Haag waren, genoten zij van hun rust en de natuur in buitenplaats Hofwijck.

Huygens Hofwijck

Saturnus en het slingeruurwerk

Museum Hofwijck vertelt het levensverhaal van vader en zoon Huygens. In het kleine museum vertelde de gids ons in levendige bewoordingen hoe het dagelijks leven er destijds uitzag. Zo waren mijn kids onder de indruk van de enorme zaag waar ijs mee werd gezaagd om daarmee het eten te bewaren en te koelen. Ook de diverse uitvindingen van Christiaan passeren de revue. Zo zie je uitgebeeld hoe Christiaan het slingeruurwerk uitvond. Maar ook lees en zie je zijn beroemde ontdekking van de ‘ring rond Saturnus’.

Huygens Hofwijck

Klein maar fijn

Huygens Hofwijck is niet groot. Het museum heb je – zeker met jonge kinderen – in een klein uur bekeken. Toch vond ik het echt de moeite waard. Enerzijds door de goede en aardige gids en anderzijds doordat je je toch even terug in de tijd waant. En natuurlijk is de tuin van Hofwijck ook een rondje waard. Daar zie je bovendien het graf van het huisdier van Huygens. Een opmerkelijk verhaal. Nog niet genoeg Huygens? Loop onder het viaduct door het geniet van het Huygenskwartier. Veel plezier!

Huygens kwartier

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Klein maar fijn: museum Huygens’ Hofwijck

Huygens' Hofwijck, Westeinde, Voorburg, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart