Letterpret in Meermanno is écht pret

Letterpret
Musea

Door Willemijn – ‘Letters? Nee, daar hebben we echt geen zin in.’ Dat was de reactie van de oudste toen ik hem vertelde dat we een kijkje gingen nemen in Museum Meermanno. Hier hebben ze namelijk de hele vakantie een speciale kindertentoonstelling: Letterpret. En dat is wel een ranja en rosé bezoekje waard.

Even doorbijten

Museum Meermanno is een van de minder bekende musea in de stad. Ze noemen zichzelf ook wel Huis van het Boek en dat is misschien niet zo uitnodigend. Deze tentoonstelling wil echter niet missen. Het is namelijk echt leuk en interactief voor kinderen.

Bij binnenkomst in het museum moet je eerst even de expositie Topstukken uit de Schatkamer van het museum door. Prachtig historisch erfgoed, oude boeken en geschriften, maar mijn kinderen vonden het maar saai. Snel doorlopen, want na de Topstukken begint de pret.

Timmerpret

In drie zalen (niet al te groot) kunnen kinderen allerlei leuke letteractiviteiten doen. Zo timmer je aan de timmertafel je eigen letter. En dat is niet twee houtjes op elkaar timmeren. Dat is creatief zijn met  houtjes, boomtakken, ijsstokjes, plakband, spijkers, stiften, satéprikkers en pleisters. Ook hangen er figuurzagen, hamers, veiligheidsbrillen, nijptangen en allerlei ander materiaal. Voor de mensen die echt veilig willen klussen liggen er zelfs bouwhelmen. De kids kunnen dus écht timmeren om hun letter te maken.

Letterpret

Schoolpret

Ook kun je schooltje spelen in het oude schooltje. Want wat is er niet leuker dan een woord op het bord schrijven en met de wisser weer wegvegen. Dat lijkt wel de prehistorie in de ogen van mijn digibord kinderen. Ook kun je een lettersoepspel spelen, waarin creativiteit en snel ‘andere woorden voor hetzelfde’ verzinnen worden beloond. Helemaal omdat het heel leuk is om synoniemen te verzinnen voor poep…..kak…..stront….

Letterpret

Letterpret

Neon letter-art-pret

Liever een dansje wagen? Dat kan in de letterdisco. Je naam borduren of een lettervisje vangen? Ook dat is mogelijk. Maar het leukst is de ‘donkere kamer’. De ramen zijn geblindeerd,  de muren zijn zwart geverfd en een enorm black light is midden in de ruimte gezet. Zet dan een pot met stiften in neonkleur op tafel en hang een briefje op dat je op de muren mag schrijven. De letterpret is begonnen. Want je naam op de muur schrijven is tof, maar als hij ook nog licht gaat geven in felle kleuren, dan weet je de juiste snaar te raken. Tijd voor de mooiste naamkunstwerken op de muren. Zelfs de jongste van net 5 heeft ergens op de muur zijn naam (soort van goed geschreven) achtergelaten.

Letterpret

Ranja en rosé topper

Het tweede deel van letterpret is boven op de tweede verdieping. Hier is een soort letter pim-pam-pet te vinden. Ook zijn er letterspelletjes. In dit deel staat meer de kunst centraal en minder de pret. De aandacht was bij mijn kinderen een beetje weg. Dus als je dit deel echt wilt beleven zou mijn tip zijn hier te starten en te eindigen op de begane grond. Want de expositie Letterpret is een echte ranja en rosé topper. Een echte aanrader voor kids en ouders.

Letterpret

 

 

Delen:


Bekijk op kaart

Letterpret in Meermanno is écht pret

Museum Meermanno, Prinsessegracht, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart