Bali: van paradijs tot plasticsoep – bij Museum Volkenkunde- Leiden

Musea

Door Willemijn – Eén van mijn favoriete musea in Leiden is zonder twijfel Volkenkunde. Het is gesitueerd in een prachtig statig gebouw. De collectie is ook nog eens groots en veelomvattend. En er zijn regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Bovendien met je er vanuit Den Haag zo: in minder dan 10 minuten ben je met de trein op leiden Centraal. Vanaf daar loop je er zo naar toe. Dat deden wij laatst. We bezochten de tentoonstelling: ‘Bali: van paradijs tot plasticsoep’.

Van Mexico naar Indonesië in vijf minuten

Volkenkunde is een imposant museum met grote collectie, Er is veel te zien en te doen. Daarom kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts een deel van de collectie te bekijken. Natuurlijk kun je ook alle zalen en tentoonstellingen bezoeken; maar dan moet je er wel even de tijd voor uit trekken. Zo kun je in een middag een kleine wereldreis maken langs allerlei landen, culturen en continenten. De permanente tentoonstelling vind ik zelf leuk, maar door een wat statische opzet met vooral heel veel om te zien en weinig om te doen, is voor jonge kinderen minder interessant.

Prachtig opgezet – weinig interactie

Museum Volkenkunde is prachtig opgezet. De vele materialen en voorwerpen uit alle delen van de wereld zijn tentoongesteld in moderne maar soms donkere zalen. Objecten zijn daarbij heel mooi uitgelicht. En er wordt veel gebruik gemaakt van projectie en film. Dit is mooi en indrukwekkend. Voor kinderen zijn er op zondag workshops, zijn er speurtochten. Voor jonge kinderen, zoals die van mij, is het soms iets te ingewikkeld.

Volkenkunde Mexico

Bali: van paradijs tot plasticsoep (t/m 26 mei)

Momenteel zie je in Volkenkunde de tentoonstelling Bali. Je neemt figuurlijk een duik in het paradijs: ‘Bali – Welcome to Paradise’. Een tentoonstelling over het prachtige Bali. Natuurlijk zie je hoe mooi dit paradijselijke vakantieoord is. Je leert over de Balinese kunst en cultuur. Over rituelen, eten en toerisme. Maar… de tentoonstelling toont je ook de andere kant van het paradijs: hoe massatoerisme tot vervuiling leidt. De plastic-epidemie: stranden bevuild met plastic en vissen die tussen het afval zwemmen.

Loungen terwijl de kinderen de bus nemen

Opvallend in het museum is naast de collectie ook de aantrekkelijke horeca. In een grote ruimte (achter de kassa en het winkeltje) is een fijn museumcafé gecreëerd met uitnodigende lounge-banken, poefjes om op te zitten, gezellige tafeltjes, echte koffie en goede cappuccino, smeuïge taartjes en nu tijdelijk ook met bijzondere Japanse koekjes en snoepjes. Maar ook met een speelbus voor kinderen, waar mijn drie kids met moeite uit weg te slaan waren. Dus heb je geen reisplannen maar wil je wel even andere cultuur snuiven? Museum Volkenkunde is een echte aanrader.

Cool Japan Speelbus

Deze review is objectief geschreven. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

 

Delen:


Bekijk op kaart

Bali: van paradijs tot plasticsoep – bij Museum Volkenkunde- Leiden

Museum Volkenkunde, Steenstraat, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart