Schelpen zoeken in Muzee

Musea

Door Willemijn – Als je aan mijn kinderen vraagt wat hun lievelingsmuseum is, dan weet ik zeker dat mijn dochter zegt: ‘Het Schelpenmuseum’. Zo noemt zij Muzee in Scheveningen namelijk. En ik snap wel dat zij dit een heerlijk museum vindt voor een fijne middag: Het is niet te groot, biedt veel afwisseling in de tentoonstelling en voelt gezellig. Het museum bevindt zich in een oud schoolgebouw aan de Neptunusstraat en laat beknopt de geschiedenis van Scheveningen zien. Zodra je binnen bent, word je in de kleine entree meestal gelijk al allerhartelijkst ontvangen door een van de Scheveningers. Een kort praatje met de kinderen en een korte uitleg over het museum bevestigen dit gezellige gevoel.

Gisteren zijn we hier, ook omdat we wilden genieten van de Betovering, weer een kijkje gaan nemen. En dat raad ik je zeker aan deze week. Want kinderen mogen gratis naar binnen.

muzee

Scheveningen van vroeger

In het museum zal dat fijne gevoel van vertrouwdheid en gezelligheid je waarschijnlijk vaker bekruipen, ook door de nog herkenbare oude schoolindeling. Er zijn zalen met vissersboten op schaal, klederdracht en visgerei. Ook is er een kajuit van een vissersboot op ware grootte nagebouwd. De vissers liggen te slapen of spelen een spelletje kaart. En als je lang blijft kijken ga je vanzelf de deining van de golven voelen.  Op de begane grond vind je helemaal achterin Scheveningen zoals het vroeger was; een nagebouwd straatje met open ramen en deuren waar je naar binnen kunt kijken. Zo kunnen de kinderen van nu zien hoe de Scheveningers vroeger woonden, boodschappen deden, de was ophingen of naar de wc gingen.

muzee

muzee

 

Monsters in de diepste zee

Maar de favoriete zaal van de kinderen is die over het leven onderwater. Hier zie je zeesterren en zeepaardjes, zwemt Nemo en kun je opgegeten worden door een haai. Maar ook liggen hier prachtige schelpen, mamoettanden en -botten en haaientanden. Het allerleukste in deze zaal is de diepzee-tunnel. Want heel heel diep onder water komt bijna geen licht. En in deze donkere gang (met blacklight) ontdek je wat een vreselijke onderwatermonsters hier waarschijnlijk wonen. Het recept voor angstige en verbaasde gezichtjes. Zó spannend is het.

muzee

Schelpenwinkeltje

De winkel van Muzee is een van de grootste schelpenwinkels van Nederland. Op een tafel, op ooghoogte voor kinderen, liggen heel veel verschillende schelpen, gesorteerd op kleur, soort en vorm: een lust voor het oog. Wij eindigen steevast boven de schelpentafel, waar de kinderen (heel voorzichtig, liefst niet aanraken) alle schelpen stuk voor stuk bekijken om de mooiste uit te zoeken. Wat is er nu fijner dan de kinderen te zien glunderen van geluk als ze met hun eigen schelpenaankoop het museum weer uitlopen?

2016-11-02-14-52-25

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Schelpen zoeken in Muzee

Muzee Scheveningen, Neptunusstraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart