S.O.S. in Muzee – Save Our Seas!

Musea

Door Willemijn – Mijn zoon maakte laatst een tekening van de zee. Niet alleen met zeewier, vissen en een anker, maar ook met plasticafval en batterijen. Blijkbaar leeft het idee van de plastic soup niet alleen bij grote mensen, maar weten kinderen hier ook al het een en ander van. En om deze bewustwording te vergroten, bij volwassenen en kinderen, heeft Muzee de komende zomermaanden de expositie Save our Seas (S.O.S.), over plastic vervuiling en meer.

Speuren naar informatie

De tentoonstelling is op de bovenste verdieping van het museum en als je de trap opgaat, dan wordt je al met je neus op de feiten gedrukt door een aantal indrukwekkende foto’s. Wij vinden de foto van een zeehond, verstrikt in een visnet het meest indrukwekkend. Boven begint de tentoonstelling. Op verschillende panelen zie je allerlei aspecten waar de zee, de dieren en wij mee te maken hebben. Voor kinderen is er een speciale speurtocht en die raad ik zeker aan. De speurtocht geeft namelijk verschillende opdrachten, vragen, een woordzoeker en een doolhof bij de verschillende informatie. Dat houdt de kinderen bij de les.

Niet alleen maar plastic afval

De zee heeft duidelijk niet alleen met plastic te maken. We zien namelijk naast een schildpad die zwemt tussen de plastic zakjes, ook nog informatie over overbevissing, klimaatveranderingen, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel. De informatiepanelen worden afgewisseld met items die kunstenaars hebben gemaakt. Zo zien we een koraalrif gemaakt van gesmolten plastic, ansichtkaarten die bij een temperatuur van 25 graden een ander plaatje laten zien en een zeemeermin gemaakt van afval van het Scheveningse strand. Die zeemeermin ruik je trouwens ook, met haren van sigarettenpeuken.

Vissen voeren

Ondanks dat de expositie klein is, zijn we toch zo’n drie kwartier zoet op de zolder. Vooral de oudste van bijna 8 is zeer geinteresseerd en wil alle informatie lezen, de hele speurtocht doen en snappen wat hij ziet. Maar ook de jongste van 5 kijkt geboeid. Een beetje sip van alle informatie die we net gelezen hebben doen we nog een rondje in het museum. En gelukkig worden de kleine visjes in de aquaria net gevoerd. Want die laten ons zien hoe mooi de zee kan zijn en hoe goed we op haar moeten passen.

Praktisch

Deze expositie in Muzee is afgelopen week geopend. Je kunt tot 22 september een kijkje gaan nemen. De expositie wordt komende maanden ook ondersteund met een aantal excusries. Zo kun je op 23 juli en op 30 juli met Trashure hunt schatten gaan zoeken op het strand. Ook zijn er op 26 juni, 24 juli, 21 en 28 augustus speciale strandexcursies voor kinderen. Voor alle activiteiten is aanmelden verplicht en wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Delen:


Bekijk op kaart

S.O.S. in Muzee – Save Our Seas!

Muzee Scheveningen, Neptunusstraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart