Een dikke tien voor het vernieuwde Naturalis

Musea

Door Willemijn – Nog nooit, in de bijna drie jaar dat ranja en rosé inmiddels bestaat, heb ik een uitje een tien gegeven. Tot vandaag, want het nieuwe Naturalis in Leiden is een dikke tien zeker waard. Wat is het een prachtig, leuk, interactief en interessant museum geworden. Zowel voor kids als voor ouders.

Heropening Naturalis (14)

We waren niet de enige

Als een nieuw museum in de regio de deuren heropent ben ik de eerste die dat wel wil bekijken. Dus gingen we zaterdagochtend vroeg op stap richting Leiden om de opening van het museum mee te maken. Om 10 uur werd het lintje doorgeknipt en niet veel later liepen we, verwend met een lekker taartje, het gloednieuwe pand binnen. Het was druk, maar dit museum is groot genoeg om veel mensen te kunnen verwelkomen. In het museum hadden we dan ook niet echt last van de drukte.

Prachtig gebouw

Via een grote hal, met winkel en horeca, ga je het museum binnen. In die hal kijk je je ogen al uit. Want wat is het groot, hoog en mooi. Het licht kan van alle kanten het museum in schijnen. De grote trap brengt je vervolgens naar de collectie. En waar Naturalis in het verleden een verzameling opgezette dieren was is het nu een verhaal. Iedere zaal is uitnodigend en vertelt iets aan de bezoeker. Je kunt de zalen kriskras door elkaar bekijken, maar ik raad je aan om de route te volgen. Zo zie je het echte verhaal en bezoek je vanzelf de 9 verdiepingen die het museum heeft.

Opgezette belevenis

Je begint bij Het Leven. Vanuit het water, met opgezette vissen en andere beesten bereik je het land en de lucht. In deze zaal zie je een groot deel van de traditionele Naturaliscollectie: de opgezette dieren. Echter ze staan in een donkere zaal en zijn prachtig uitgelicht. En om de dieren echt te laten leven, worden op grote schermen continu prachtige natuurfilms getoond. Daarbij zorgt de muziek in de zaal die voor een ware belevenis.

Trix met haar vrienden

De dinozaal is ons volgende hoogtepunt. Mijn jongste zoon is gek op dino’s. Trix hebben we voor de verbouwing van het museum meerdere malen gezien en ook nu moesten we haar zeker even begroeten. Maar Trix is niet meer alleen. Ze heeft heel veel dino vrienden gekregen en die zijn bijna  net zo indrukwekkend. Je ziet skeletten van onder andere de Stegosaurus en een Triceratops. Er hangt een vliegende dino in de lucht. En als je langer naar het ‘behang’ achter de fossielen kijkt zie je dat de dieren hierop geprojecteerd worden. Ook T-Rex Trix staat er weer prachtig bij. En ondanks dat ik haar al meerdere malen gezien hebt blijft die enorme kop met die vlijmscherpe tanden wel heel imposant.

Variatie in elke zaal

Via een zaal over de aarde ga je naar de ijstijd. Hier kun je om Nederland heen lopen en leer je hoe het er toen uitzag, wat voor dieren er rondliepen. Een volgende zaal gaat over de eerste mens. Dit lijkt in eerste instantie een beetje saai, maar als je de introductiefilm hebt gezien vallen de stukjes op zijn plaats en is dit bijna een waardige plek. Ook is er nog een zaal waar je zelf mag onderzoeken en met plastic dino’s kun spelen. Zeker leuk, maar dat doen we op een rustiger moment.

Heropening Naturalis Heropening Naturalis Heropening Naturalis

Je wordt verleid waar je bij staat

We sluiten af met zaal De Verleiding. En hier is het thema verleiding tot in de puntjes doorgevoerd. Je leert hier hoe dieren elkaar verleiden, kijkt in nesten, probeert zelf als een aap te hangen. Dit alles in een prachtige jaren 30 kermis setting. Maar Verleiding is natuurlijk meer, dat leidt tot paren. Dus achter een rood gordijn vind je nog een stukje over voortplanting. Je ziet hier zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen van veel bekende dieren (zoals een koe, hond of paard). Ook hier kun je dingen zelf doen. Zo is er een digitale spermarace waarin je al hupsend op een skippybal de wedstrijd moet winnen.

Een flinke afdaling

Op de negende verdieping is een lekker dakterras. Met prachtig uitzicht over Leiden geniet je hier van iets lekkers of een kop koffie. Na twee uur dwalen door het museum dalen we de trappen naar de begane grond weer af. Ik schat zo in dat we nog niet de helft van het museum echt gezien en beleefd hebben. Wij komen dus snel terug naar deze echte ranja en rosé topper’.

 

Deze review is objectief. Ranja en rosé is op eigen initiatief naar Naturalis gegaan. We hebben het uitje zelf betaald. 

Delen:


Bekijk op kaart

Een dikke tien voor het vernieuwde Naturalis

Naturalis, Darwinweg, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart