Op speurtocht in Panorama Mesdag – zoekplaatje in het groot

Door Willemijn – We zitten midden in de winter. Het is nat en winderig. Dat betekent dat een bezoekje aan het strand niet zo heel lekker is, of misschien even een kwartiertje om flink uit te waaien. De zee, zand, strand en duinen worden bij ons dan ook flink gemist. Maar gelukkig kunnen we ons strandhart ophalen zowel bij Muzee als bij Panorama Mesdag. Panorama Mesdag is een begrip in Nederland. En zoals de Nachtwacht van Rembrandt, het Meisje met de Parel van Vermeer en Victory Boogie Woogie van Mondriaan moet je dit schilderij een keertje gezien hebben. Ik ging kijken en speuren en waande me buiten, terwijl ik binnen genoot van ‘Scheveningen’…

Panorama Mesdag

Het grootste schilderij van Nederland

Bij binnenkomst in het museum loop je eerst door zalen met andere werken van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Stientje. Veelal zeegezichten, dus een opwarmertje voor wat komen gaat.  Vanuit deze, meer traditionele museumzalen, betreed je via een kleine oude houten wenteltrap het echte panorama. En dan sta je plotseling midden in het Scheveningen van 1900. Het museum heeft de zeesfeer gecreëerd door meeuwengeluiden en golflawaai door de speakers te laten horen. Het doek van 120 meter lang en 14 meter hoog is zo groot dat dit zeer overweldigend is en helemaal omdat je midden in staat en overal om je heen Scheveningen ziet.

Panorama Mesdag

Leuke en leerzame speurtocht

Voor kinderen heeft Panorama Mesdag een hele leuke speurtocht ontwikkeld. Het betreft een boekje met 12 meerkeuze vragen over het beroemde panorama, het museum zelf en het strand. De speurtocht daagt kinderen op een leuke manier uit om goed naar Panorama Mesdag te kijken. Wist jij bijvoorbeeld dat Sientje, de vrouw van schilder Hendrik Willem Mesdag zélf ook op het panorama staat? Kun jij haar vinden aan de hand van een plaatje van hoe ze eruit zag? Dit maakt dat dit indrukwekkende schilderij opeens ‘transformeert’ in een reusachtig zoekplaatje.

Panorama Mesdag

Nu te zien: Louis Apol op Nova Zembla

Momenteel zie je als wisselende tentoonstelling de expositie ‘Louis Apol op Nova Zembla’. Winterse Noorpool landschappen, ijsschotsen en ijsberen, kapotte schepen en vissersleed: tot en met 1 maart 2020 staat de Noordpool centraal in het Panorama Mesdag. Een thema dat bij mijn zoon zeker tot de verbeelding sprak. Je ziet onder andere studies van Louis Apol en hoe hij zijn werken thuis heeft uitgewerkt. Ook ontdek je dat je met alleen maar wit op wit toch échte schilderijen kan maken, waarin duidelijk een ijsbeer naar voren komt.

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er zelfs een gratis speurtocht over deze noordpoolschilderijen. In de speurtocht ga je op zoek naar bijzondere dieren die je onderweg tegen kunt komen en leer je hoe je kunt varen door het ijs. Pas wel op voor de ijsberen!

Panorama Mesdag: je ziet steeds meer, hoe langer je kijkt

Wij hebben ons ogen uitgekeken. Steeds zagen we nieuwe dingen op het strand, bootjes op zee, huisjes met rook uit de schoorsteen, de vuurtoren. De kinderen herkenden dingen die er nu ook nog zijn of misten gebouwen die we nu wel hebben. Kortom: voor een uurtje strand ‘zonder kou en wind’ is Panorama Mesdag een leuk en leerzaam museum.

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Op speurtocht in Panorama Mesdag – zoekplaatje in het groot

Panorama Mesdag, Zeestraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart