Rembrandt in het Mauritshuis – vanaf nu te zien

Musea

Door Willemijn – Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat dat Rembrandt overleed. Misschien wel de beroemdste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. Om hier op een feestelijke manier bij stil te staan, zie je van 31 januari – 15 september de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Ranja en Rosé nam dit openingsweekend een kijkje en genoot van de schilderijen van deze Hollandse meester.

Mauritshuis

Rembrandt

Rembrandt in 18 schilderijen

Tijdens deze tentoonstelling over Rembrandt (1606 – 1669) zie je 18 schilderijen die van de hand van de Meester zijn. Althans; de meesten. Over twee portretten bestaat onder deskundigen  twijfel of ze wel of niet door Rembrandt zélf geschilderd zijn. Hoe het zij, alle tentoongestelde schilderijen zijn prachtig. Onder de tentoongestelde schilderijen bevinden zich enkele wereldberoemde werken.  Bij binnenkomst van de Rembrandt-zalen loop je meteen tegen topstuk ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ aan.’ Zowel ikzelf als mijn kinderen vallen stil door de overdonderende schoonheid van dit schilderij. Terwijl links en rechts de foto toestellen en camera’s klikken bewonderen we dit meesterwerk. Maar ook het zelfportret – of de selfie zoals mijn dochter zegt – van Rembrandt is prachtig. Hoewel je zou verwachten dat schilderijen bij kinderen snel vervelen, weet de Rembrandt tentoonstelling mijn kinderen van het begin tot einde te boeien. De entourage en grandeur van het Mauritshuis helpt daarbij.

Rembrandt

De anatomische les

Familie-Doe-Pakket

Naast de tentoonstelling over Rembrandt, biedt het Mauritshuis nog zo veel meer. Natuurlijk zijn er prachtige schilderijen, andere kunstwerken te bewonderen. En ook het museumgebouw zelf is schitterend. Maar wij genoten ook zeer van het Mauritshuis Familie-Doe-pakket. Dit koop je (in bruikleen) voor 3,50 euro aan de kassa. Het omvat een volle tas met diverse doe-kaarten (raadsels; speuropdrachten en weetjes), een tekenblok, stickets en zelfs een muziekdoosje. Alle doe opdrachten zijn leuk voor kinderen. Zo krijg je bijvoorbeeld een ‘lege kopie’ van een oer-Hollands schaatstafereeltje van schilder Hendrick Avercamp (‘IJsvermaak’): aan je kinderen te opdracht om de stickers van schaatsers net zo op het lege schilderij te plakken als op het origineel. Leuk, leerzaam en het nodigt uit om goed en langdurig te kijken naar een schilderij.

Havercamp

Aanrader

Het Mauritshuis in het algemeen en Rembrandt en de Familie-doe-pakketten in het bijzonder, maken een bezoek aan dit museum absoluut de moeite waard. De Tentoonstelling Rembrandt, is een echte Ranja en Rose topper. Veel plezier!

Rembrandt

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Rembrandt in het Mauritshuis – vanaf nu te zien

Mauritshuis, Plein, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart