Oog in oog met Julius Caesar in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

Rijksmuseum van Oudheden
Musea

Door Willemijn – Tijdens de kerstvakantie bezochten wij de film Asterix: het geheim van de Toverdrank. Een leuke film over de strijd van de Galliërs Asterix en Obelix tegen het Romeinse Rijk van de machtige Julius Caesar. Een heerlijke film, die bij mijn oudste twee allerlei vragen over de Romeinen los maakte.  We waren al eens in het Romeinse dorp in Archeon geweest. Nu werd het wat mij betreft toch ook eens tijd voor een bezoekje aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Rijksmuseum van Oudheden

Imposant museum met indrukwekkende collectie

Het Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd aan een statig pand aan het Rapenburg in Leiden.  Ik heb goede herinneringen aan dit museum vanuit mijn eigen jeugd. Ik denk bij binnenkomst terug aan de fijne bezoeken die ik in mijn middelbareschooltijd aan dit museum bracht. Vooral de sarcofagen en mummie-maskers vond ik destijds magisch. Deze zie je nu ook direct na binnenkomst staan: ze hebben een mooie prominente plek bij de entree van het museum. Vooral de mummie van een krokodil (er blijken zelfs twee krokodillen in één mummie te zitten) maakt indruk op mijn kinderen. Maar het Rijksmuseum van Oudheden biedt – naast deze vaste tentoonstelling over het oude Egypte – nog véél meer. Zo zie je er een groot aantal voorwerpen uit de Romeinse tijd in de expositie ‘Nederland in de Romeinse tijd’ en kun je een ‘duik’ nemen in het klassieke Griekenland. Helemaal bovenin het museum is er een vaste tentoonstelling over de Archeologie van Nederland. Daarnaast zijn er nog diverse wisselende tentoonstellingen. Nu bijvoorbeeld over de Goden in het oude Egypte. Eigenlijk is de collectie zo veelomvattend dat je niet alles in één keer moet willen zien. Zeker niet met kinderen. Wij kozen daarom voor een bezoek aan slechts deel van het museum: de Romeinen.

Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

Oog in oog met Julius

Bij de kassa van het Rijksmuseum voor Oudheden zijn diverse speurtochten te koop. Voor een kleine meerprijs op je ticket (Museumkaart is geldig) koop je een mooie speurtocht. Wij gingen op pad met een speurtocht over het Romeinse rijk.  Bij binnenkomt van deze expositie sta je meteen oog-in-oog met de machtigste man uit dit Romeinse Rijk: Julius Caesar. Deskundigen hebben een waarheidsgetrouwe reconstructie gemaakt van zijn hoofd. Groot was deze keizer niet; maar mijn kinderen zijn het er over eens: “goh, mam….wat kijkt hij streng”. En dat onderschrijf ik. Even verderop zie je op een wand een enorme landkaart met daarom het gehele Romeinse Rijk afgebeeld. Van Rome tot aan ‘Forum Hadriani’ – de meest Noordelijke stad uit het Rijk – staan afgebeeld op deze kaart. Het feit dat Forum Hadriani lag op de plek van het huidige Voorburg, maakt het natuurlijk alleen maar leuker. Wanneer je verder wandelt zie je talrijke voorwerpen, beelden en andere zaken die de moeite waard zijn. Zo vinden mijn kinderen de grote maquette van een ‘Romeins huis’ erg leuk. Maar ook de verschillende Romeinse helmen, munten, beelden en talrijke andere voorwerpen spreken tot de verbeelding. De speurtocht maakt op een speelse manier dat kinderen op zoek gaan naar het verhaal achter een voorwerp.

Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

Wij willen terug

Nadat we klaar waren met de Romeinen, besloten we nog snel een rondje door de andere zalen van het museum te lopen. Gewoon om even sfeer te proeven. Onze conclusie: wij willen terug naar het Rijksmuseum van Oudheden, terug in de tijd.

Rijksmuseum van Oudheden

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Meer museum tips? Bekijk onze tips voor kindvriendelijke musea in Den Haag of Leiden.

Delen:


Bekijk op kaart

Oog in oog met Julius Caesar in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart