‘Van dik hout zaagt men planken’ bij molen de Salamander (Leidschendam)

De Salamander
Musea

Door Bernard – Terwijl onze oudste zoon een middagje aan het genieten was op een verjaardagsfeestje, besloten we om met de andere twee kinderen een rondje te fietsen. Toerend door Leidschendam, passeerden we Molen de Salamander, prachtig gelegen aan De Vliet. Toevallig bleek de molen open voor publiek. En natuurlijk kunnen wij de kans om eens binnen te kijken niet links laten liggen. En dat is maar goed ook, want deze bijzondere molen is erg leuk om een keer te bezoeken.

Houtzagerij

In en rond Den Haag heb je diverse museum-molens. Zo heb je in Voorburg molen De Vlieger, in Leiden Molen de Valk en in Delft Molen de Roos. Allemaal prachtige molens waar je op een leuke manier veel leert over verschillende soorten molens en waar ze voor dienen. Dat geldt zeker ook voor molen de Salamander. Maar toch is er iets anders aan de Salamander dan de meeste molens in Nederland. Juist dát andere maakt een bezoekje aan De Salamander de moeite waard. Waar de molens in Leiden en Delft korenmolens zijn en de molen in Voorburg de polder – bij hoogwater – leeg pompt(e), heeft de Salamander een heel ander doel: bomen in stuken zagen. In de molen zit namelijk een (nog steeds werkende) houtzagerij.

De Salamander

De Salamander

Prachtig uitzicht

Een bezoek aan molen de Salamander is om meerdere redenen zeker de moeite waard. Allereerst is de rondleiding écht leuk voor zowel kinderen als ouders. Wij hadden een ontzettend leuke en aardige gids (vrijwilliger) die het verhaal geheel toegankelijk maakte voor onze kinderen. Hij vertelde enthousiast en met veel leuke anekdotes en voorbeelden over hoe de molen werkt. Hoewel wij de molen ‘in ruste’ aantroffen (het was windstil), worden er zeer regelmatig live demonstraties gegeven waarbij er nog echt boomstammen op windkracht worden gezaagd. Buiten dit alles is molen de Salamander fanastisch gelegen aan De Vliet. Vanaf de stelling (de houten ring rondom de molen) heb je een heel mooi uitzicht. Je ziet De Vliet door het landschap kruipen. En onder je zie je de boomstammen in het water drijven, die klaarliggen om gezaagd te worden. Een bezoek aan de Salamander is leuk, leerzaam en absoluut de moeite waard.

De Salamander

Praktisch

Molen de Salamander is gratis toegankelijk. Wel wordt bezoekers om een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd. De molen wordt geheel onderhouden en opengesteld door vrijwilligers. Mede daarom is deze maar beperkt open. Doorgaans kun je er op woensdag- en zaterdagmiddag terecht. Check de site van de Salamander voor de actuele openingstijden. Hier zie je ook wanneer er echt gezaagd wordt (mits er wind is natuurlijk). Let op: de hogere delen van de molen zijn – in verband met de veiligheid – enkel toegankelijk voor kinderen vanaf zes jaar en ouder en onder begeleiding van een volwassene.

De Salamander

De Salamander

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

‘Van dik hout zaagt men planken’ bij molen de Salamander (Leidschendam)

Molen de Salamander, De Wiek, Leidschendam, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart