Science Center Delft voor kleine techneuten

Science Center Delft - climbing man
Musea

Door Willemijn – In het voormalig pand van de Faculteit Mijnbouw van de TU Delft zit een heel leuk, maar minder bekend museum. Ik en mijn kinderen vinden techniek, en alles wat daar bij hoort, interessant. Dus voor ons is het Science Center Delft op het lijf geschreven. Bij aankomst bij het museum valt meteen buiten het levensechte schaalmodel van een futuristisch KLM vliegtuig  op.  Maar ook het statige gebouw maakt indruk. En bij binnenkomst waande ik mij even in mijn eigen oude middelbare school.  Science Center Delft - aardbevingScience Center Delft - gamen

Zelf alles testen en proberen

Het Science Center Delft geeft een inkijkje in onderzoeksprojecten van de Technische Universiteit Delft. En dan niet uitvindingen van heel vroeger, maar juist uit het recente verleden. Leuk daarbij is dat is gekozen voor een insteek waarbij je als bezoeker zelf allerlei zaken mag uitproberen en ervaren. Aan veel proefopstellingen mag je gewoon met je handen zitten. Natuurlijk zijn er begeleidende bordjes (en YouTube filmpjes) en zijn er studenten die je graag helpen. Maar kinderen (en ouders) worden vooral nieuwsgierig gemaakt en uitgenodigd zélf ook echt mee te doen.  Er zijn talrijke proefjes en testopstellingen. Zo is er bijvoorbeeld een kleine windtunnel, kun je racen in een simulator, gamen en ballen vangen om de zwaartekracht te testen. Maar er is ook een hele zaal over robots. Je kunt leren over 3D simulaties en je kunt een huisje bouwen en deze in een aardbeving testen. 

cience Center Delft - robots

Workshops in het weekend

In het weekend kunnen kinderen vaak meedoen met een leuke workshop. Die worden meestal gegeven door studenten van de TU Delft en zijn erg gezellig om aan deel te nemen.  Zo kun je komende week je eigen kunst maken van piepschuim. Maar elke week is er wat anders, van een geheim kistje maken tot je eigen robot ontwerpen. Als er techniek bij komt kijken dan komt het in de reeks van workshops van dit museum vast wel een keertje langs. Kijk snel op de site van het museum voor meer informatie.

science center delft gamelab Science Center Delft - ballen vangen

Vanaf een jaar of 6

Tijdens ons bezoek merkte ik wel dat mijn kinderen nog net iets te jong zijn voor veel van de probeersels. Mijn zoon van vijf vond al veel dingen leuk. Maar mijn dochter van bijna vier vond kon zich minder vermaken. Met uitzondering dan misschien van de knikkerbaan, vlak bij de uitgang. Daar staat een restant van de voormalige knikkerbaan uit het Philips Evoluon. Goed voor minutenlang kijkplezier!

Science Center Delft - knikkerbaan

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Science Center Delft voor kleine techneuten

Science Centre Delft, Mijnbouwstraat, Delft, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart