Op avontuur bij Museum Stoomtrein Katwijk – Leiden

Door Willemijn – Eén van de populairste museums van Nederland is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Maar wist je dat er vlakbij Den Haag óók een erg leuk ‘treinenmuseum’ te vinden is? Namelijk de Stoomtrein Katwijk Leiden. Wij vinden het minstens zo leuk als het ‘grote’ Spoorwegmuseum en brengen dit museum bij het Valkenburgse meer dan ook elk jaar wel een bezoekje. Het goede nieuws is dat vanaf dit weekend de treinen weer gaan rijden en wij weer kunnen genieten van een ‘rondje rond het meer’.
Stoom en dieseldagen

Echte stoomtrein

Tussen Wassenaar en Leiden, aan het Valkenburgsemeer, ligt het smalspoornet van de voormalige Leidse Duinwater Maatschappij (LDM). Dit betreft ‘smalspoor’ wat dus minder breed is dan het spoor waar treinen van NS nu op rijden. Vroeger lag dit spoor in de duinen en reed de trein daar, maar sinds ongeveer 20 jaar rijdt de trein langs het Valkenburgse Meer als museumtrein. Tal van vrijwilligers hebben de afgelopen decennia hier een prachtig museumcomplex weten te realiseren. Zo vind je er verschillende gebouwen en tentoonstellingsruimten. Maar ook een stuk smalspoor van circa drie kilometer waarop – op rijdagen – op gezette tijden een échte stoomtrein rijdt, inclusief wagons voor meereizende museumbezoekers. Ter plekke ruik je de kolenlucht en hoor je de stoomfluit blazen!

Stoomtrein Katwijk Leiden stoomtrein

Véél te zien en te doen

In het Stoomtreinmuseum is veel te zien en te doen. Je komt binnen in een echt klassiek stationsgebouw waar je een ouderwets papieren treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar onder meer de antieke rijtuigen en de stoom- en de diesellocomotieven. In de tuinderij ervaar je wat daar allemaal per spoor gebeurde. En in het binnenmuseum ten slotte, ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had. Maar kun je ook modeltreinen in beweging zetten, speuren naar de antwoorden van de speurtocht, spelen met speelgoedtreinen en genieten van een kop koffie of iets lekkers voor de kids.

Stoomtrein Katwijk Leiden modelspoor

Stoomtrein Katwijk Leiden binnen

Aanraken mag

Het leukste aan het Stoomtreinmuseum is toch wel; dat je vrijwel overal aan mag komen en in mag klimmen. Achterin de tuinderij kun je bijvoorbeeld zélf een rangeerinstallatie bedienen. Mijn oudste zoon vond dit geweldig. Ook mag je vrijwel alle tentoongestelde rijtuigen inklimmen. Voor kinderen heerlijk! En voor de echte ‘trein-kids’: vraag de stoker of machinist of je eens voorop ‘de bok’ mag kijken. Als je geluk hebt, en het is niet zo heel druk, dan mag dat zo af en toe. En dat is het echt genieten.
Stoom en dieseldagen Stoom en dieseldagen (3) Stoom en dieseldagen (2)

Praktisch

Je vindt de Stoomtrein Katwijk Leiden op de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg. Voor het museum betalen kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7,- en ben je ouder dan 12, dan betaal je € 9,-. De kaartjes zijn de hele dag geldig en geven toegang tot beide treinritten, het binnen- en buitenmuseum en het museumdepot.

De stoomtrein langs het Valkenburgse Meer vertrekt tussen 11.00 uur en 16.00 uur elk uur (duur 30 min). Bij terugkomst van de rit met de stoomtrein kun je overstappen op de dieseltrein met open wagens naar de remise voor een bezoek aan het museumdepot. De dieseltrein vertrekt om 11.40, 12.40, 13.40, 14.40, 15.40 uur en ook dat ritje duurt ca. 30 minuten.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Op avontuur bij Museum Stoomtrein Katwijk – Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden, J. Pellenbargweg, Valkenburg, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart