Top 7 musea in Leiden: van Boerhaave tot Biodiversity

Musea

Door Willemijn – Ik heb hier al eens een lijstje met mijn favoriete Haagse musea gepubliceerd. Omdat één van mijn lezers vroeg naar éénzelfde lijstje voor Leiden, heb ik dat ook gemaakt. Het Stoomtreinmuseum Katwijk Leiden is momenteel dicht als gevolg van een winterstop. Hieronder vind je een lijst van mijn top-7. Misschien brengt het je op ideeën voor een leuk en leerzaam bezoek.

Op 7: het vernieuwde Museum de Lakenhal

Ik begin meteen met een verrassende tip: Museum de Lakenhal. Hoewel dit – eerlijk is eerlijk – een ‘klassiek’ museum is met veel schilderijen en andere objecten, heb ik hem toch opgenomen in mijn top-7. De reden is simpel: Museum de Lakenhal is deze zomer open gegaan na een grondige renovatie. Resultaat is een ‘spiksplinternieuw’ museum in het vertrouwde oude klassieke pand. En het resultaat mag er zijn: het gebouw is prachtig geworden. Maar ook de collectie is de moeite waard. Althans voor de iets oudere kinderen (6+), Je ziet er nu bijvoorbeeld een tijdelijke tentoonstelling (tot en met 9 februari 2020) over de jonge Rembrandt: ‘Jonge Rembrandt – Rising Star‘. Leuk en de moeite waard. Bij deze tentoonstelling is een ‘Familiespoor’ gemaakt:  een boekje waarin het talent van Rembrandt van Rijn centraal staat. Wat moest je in de 17e eeuw allemaal kunnen om een wereldberoemde schilder te worden? En hoe leerde je dat? Rembrandt laat het jullie zelf via het Familiespoor zien. Na afloop neem je het boekje vol tekenopdrachten mee naar huis. Leuk en leerzaam. Ook de moeite waard is het Open Atelier: kinderen kunnen hier elke zondag (gratis; i.c.m. een geldig entree bewijs) werken aan eigen kustcreaties, geïnspireerd op wat ze in de Lakenhal hebben gezien.

Praktisch: Je vindt de Lakenhal op de Oude Singel 32 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

Credit: Mark Kupers

Op 6: Museum Molen de Valk

Op loopafstand van Leiden Centraal vind je Museum Molen de Valk. Van ver zie je hem al liggen, omdat hij hoog boven de bebouwing uittorent: de molen. Bij de Valk leer je hoe het beroep van molenaar er uit zag, hoe een molen werkt en kun je vanaf de stelling genieten van een prachtig uitzicht over de binnenstad van Leiden. Een museum waar je lekker kunt klimmen en je even terug in de tijd waant. Let op: voor hele kleine kinderen is dit museum (en zeker de trappen) minder geschikt! Lees hier meer over deze prachtige molen.

Praktisch: Je vindt Museum Molen de Valk op de Binnenvestgracht 1 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

De Valk

De Valk

Op 5: Museum Volkenkunde

Vanaf Museum Molen De Valk is het slechts een paar minuten lopen naar Museum Volkenkunde. Hier kun je momenteel een duik nemen in de onderwereld: ‘MOST WANTED’. Een tentoonstelling over misdaad, gangsters en wat er voor gewone burgers zo intrigerend aan is. Criminele groepen bestaan al sinds mensenheugenis, wereldwijd. De populariteit van sommige criminelen die soms zelfs als ‘helden’ vereerd worden, roept op zijn minst vragen op. Wat is toch hun aantrekkingskracht? En op welke manieren duiken ze op in de populaire cultuur? Aan de hand van bijzondere voorwerpen, kleding, verhalen, virtual reality en interviews maakt MOST WANTED je wijzer. (tot en met 1 maart) Naast deze expositie biedt Volkenkunde nog veel meer. De vaste collecties geven je meer zicht op de verschillende volken, religies en culturen op aarde. Er zijn diverse speurtochten (voor kids van 4-6 jaar) maar ook speciale familie- of kinderworkshops. Ook de horeca ia prettig met een grote speelbus voor de allerkleinsten. Kortom een leuk en ontzettend leerzaam museum.

Praktisch: Je vindt Museum Volkenkunde op de Steenstraat 1 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

Volkenkunde

Op 4: Rijksmuseum van Oudheden (RMO)

Het Museum voor Oudheden biedt je een blik op onze verre geschiedenis. In de verschillende zalen en ruimtes maak je een tijdreis langs onder meer het oude Egypte, de Griekse oudheid, De Romeinse tijd en zie je Nederlandse Archeologie uit ‘jouw achtertuin’. Mijn zoon was bijvoorbeeld onder de indruk van de prachtige sarcofagen die hier te zien zijn. En ook de verschillende dieren mummies zijn intrigerend. Momenteel is er een tentoonstelling over ‘Cyprus, eiland in beweging‘. Hoewel deze mooi is vormgegeven, is deze voor kinderen toch wat ingewikkeld. De permanente tentoonstellingen over het Romeinse Rijk en archeologie uit je achtertuin zijn daarentegen juist wel weer erg geschikt voor kinderen. En ook de diverse speurtochten en doe-opdrachten zijn de moeite waard. Wij deden een speurtocht over de Romeinen, een groot succes bij mijn oudste zoon. Ook is er bijvoorbeeld een ‘Dummie de Mummie’ speurtocht. Erg leuk, zeker als je kinderen deze boeken kennen.

Praktisch: Je vindt het Museum van Oudheden op het Rapenburg 26 in Leiden. De musemkaart is geldig.

RMO

RMO

Op 3: Corpus – reis door het lichaam

Corpus is natuurlijk niet een ‘klassiek museum’ met vaste tentoonstellingen en wisselende exposities. Voor wie nog nooit in Corpus is geweest: Corpus is een belevenis. Dat begint al aan de buitenkant: van ver al zie je het markante roestbruine mensenlichaam wat op het gebouw lijkt te zitten. Eenmaal binnen stap je als een ‘dwerg’ een reuzen lichaam binnen. Als bezoeker maak je een reis door de binnenkant van het menselijk gestel: je ziet allerlei organen en lichaamsfuncties van binnenuit. Dat maakt Corpus een hele bijzondere belevenis. Spannend is het daarom ook. Maar vooral leerzaam, want je gaat het gehele menselijk lichaam door. Mede daarom is de minimale leeftijdsgrens op zijn plek: bezoekers moeten tenminste 6 jaar of ouder zijn.

Praktisch: Corpus vind je op de Willem Einthovenstraat 1 in Leiden. Let op: Museumkaart niet geldig. Goed om te weten is dat je het beste kunt reserveren. Doordat je echt een reis maakt door de mens moet je starten op een vast tijdstip.

buitenkant Corpus

Op 2: Rijksmuseum Boerhaave – ontdek de wetenschap

Museum Boerhaave toont je de geschiedenis van de de wetenschap en de geneeskunde. In mijn herinnering als kind was dit een saai en donker museum. Na de grootschalige verbouwing van circa twee jaar geleden is dat echter geheel veranderd. Het is werkelijk een fantastisch museum geworden waarin je kinderen en jij veel zien en het nodige kunnen doen. De projectie over de geschiedenis van de geneeskunde (in het anatomisch theater) op een echte operatietafel is ronduit spectaculair. Je weet niet waar je moet kijken. Maar ook de rest van het museum is de moeite waard. Wat moest je bijvoorbeeld doen als dokter aan boord van een schip in de 17-de eeuw? Maak ook leer je hoe te navigeren op zee zonder GPS-systeem. Mijn kinderen vonden het machtig interessant. Een extra aanbeveling verdient dit museum ook, omdat het vorig jaar uitgeroepen is tot ‘European Museum of the Year’. Een prachtige en geheel terechte onderscheiding.

Praktisch: Je vindt Museum Boerhaave op de Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden. De Museumkaart is geldig.

Boerhaave

Op 1: Naturalis – Biodiversity Center

In september opende het geheel vernieuwde Naturalis- Biodiversity Center zijn deuren. Ik ging kijken toen en was verbluft. Dit is werkelijk een fantastisch nieuw museum. Het is de eerste keer dat ik op Ranja en Rosé een tien als rapportcijfer uitdeelde. Alles klopt hier. De collectie is prachtig, met als hoogtepunt natuurlijk de ‘oude (dino) dame’ Trix. Maar ook de overige zalen zijn werkelijk fabuleus. Als je een ‘Instagram-able’ museum zoekt, moet je hier zijn. Je kunt hier prachtig op de foto in een oude VW camper met op de achtergrond prachtige bergen. Maar evenzo sta je even later in een diepe kloof of in een Japanse (aardbevingshuis). En vergeet het gebouw zelf niet. De beklimming van beneden naar boven over de imposante trappen met uitzicht op het indrukwekkende atrium is fabuleus. Naturalis moet je simpelweg zien. En trouwens: vervelen is hier geen optie. Er zijn tal van activiteiten. En vergeet het mooie grote restaurant niet. Kortom: Naturalis is met stip de winnaar van deze museum top-7. Maar begrijp me niet verkeerd: ook alle andere 6 musea hierboven zijn absoluut een bezoerk waard. Veel plezier!

Praktisch: je vindt Naturalis op de Darwinweg 2 in Leiden. Het museum is ca. 10 minuten lopen van Leiden CS. Er is een eigen middelgrote parkeerplaats (€).

Bovenstaande tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Top 7 musea in Leiden: van Boerhaave tot Biodiversity

Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart